Religion

Unge muslimer forbereder seg på en ensom ramadan

FASTE: Muslimenes hellige måned er vanligvis preget av fellesskap og samhold. Her deler unge muslimer sine beste råd for en høytid som i år kan bli ensom for mange.

Tirsdag er første dag av ramadan. For mange muslimer er denne måneden ofte preget av faste og bønn, men også felleskap og samhold. For andre år på rad blir det likevel en tid preget av avstand og stengte dører.

Vårt Land har snakket med studenter om hvordan de mener at man best kan ta vare på seg selv under ramadan, når det fysiske fellesskapet er borte.

– Sett av et hjørne til det spirituelle

Ensomheten under fjorårets ramadan motiverte pedagogikkstudent ved Universitetet i Oslo, Zeliha Kazmouz-Acar, til å sette inn konkrete tiltak for å ta vare på seg selv og sin egen feiring – uten fellesskapet.

– Jeg måtte ta et skritt tilbake og tenkte: Hva er egentlig målet med ramadan?

Unge muslimer ved UiO forbereder seg til ramadan under korona.

Refleksjonen resulterte i at hun satt av et eget hjørne hjemme hos seg selv, der hun kunne be og fokusere på den spirituelle delen av ramadan.

– Det oppfordrer jeg andre til å gjøre også, nå som man ikke kan dra på kveldsbønn i moskeen, sier Kazmouz-Acar.

– Det er fint å ha et konkret sted der du kan finne deg selv og snakke med Gud.

Unge muslimer ved UiO forbereder seg til ramadan under korona.

Hun forteller at man under fasten lett kan gå tom for energi i løpet av dagen, dersom man bare studerer. Derfor mener hun at det er ekstra viktig å ha fokus på balanse mellom det spirituelle og det hverdagslige.

– Bruk gjerne den fine naturen vi har i Norge, og sov mellom slagene når du faster. Ta godt vare på seg selv, sier hun.

---

Ramadan

  • Den muslimske fastemåneden
  • Fasende muslimer skal ikke spise eller drikke mens sola er oppe
  • Fasten er en av islams fem søyler
  • Markerer profeten Muhammads første åpenbaring

---

– Vær kildekritisk

For medisinstudent Aladdin Boukaddour er noe av det viktigste med ramadan å tilegne seg ny kunnskap om islam. I en tid uten nedstegning er dette momentet en naturlig del av samholdet, mener han.

– Vanligvis lærer jeg veldig mye av diskusjoner og samtaler med andre under ramadan, forteller Boukaddour.

Unge muslimer ved UiO forbereder seg til ramadan under korona.

I år som i fjor blir denne kunnskapssøken annerledes for de fleste, siden man ikke kan møtes og prate på samme måte som vanlig.

– Nå må man oppsøke kunnskap mer aktivt, sier han.

I en tid der mye av kunnskapen man innhenter kommer fra internett og skjerm, mener Boukaddour at det er ekstra viktig å være kildekritisk.

– Enkelte leser tekster og deler det helt ukritisk på sosiale medier, sier Boukaddour, og forteller at det i islam oppfordres til å undersøke om det du leser og lærer virkelig stemmer.

Unge muslimer ved UiO forbereder seg til ramadan under korona.

– Hvordan kan en vite om det man leser er riktig eller ikke?

Følg magefølelsen. Om noe føles feil så kan det godt hende at det er det, sier han og legger til:

– Det er også viktig å undersøke hvem som har sagt det som står og hvilken forutsetning disse har for å uttale seg. Det er stor forskjell på en lærd med lang utdanning, og en hobbyimam.

Boukaddour mener at digitale fellesskap er et godt alternativ for å lære nye ting.

– Bli med i et digitalt fellesskap

De muslimske studentforeningene ved Universitet i Oslo og OsloMet har gått sammen for å tilby digitale fellesskap under fastemåneden.

Leder for Muslimsk-Studentsamfunn ved Universitet i Oslo (UiO) Hummam Bhutta oppfordrer muslimer til å delta på deres digitale arrangementer for å føle seg mindre ensomme under ramadan.

– Fellesskapet man kan føle i moskeene og under nattbønn i ramadan er veldig unikt. Derfor kom det som et sjokk for mange da vi ikke kunne dra dit mer, sier Bhutta.

Unge muslimer ved UiO forbereder seg til ramadan under korona.

Med digitale Zoom-arrangementer prøver de to studentforeningene å ta vare på noe av dette fellesskapet.

– Vi har arrangementer hver uke der man blant annet får flere tips og triks for hvordan å komme seg gjennom ramadan på best mulig måte, sier han.

Bhutta forteller at han selv syns det er fint at deres arrangementer nå går digitalt. Blant annet fordi dette gir mulighet for at enda flere muslimer kan gå sammen i denne tida.

– Vi har aldri samarbeidet med studentforeningen ved OsloMet før, og nå gjør vi det. Jeg håper at vi kan fortsette med dette og sende signaler til alle om at flere muslimer burde gjøre ting sammen uavhengig av for eksempel hvilken moské du tilhører, sier han.

Ida Helene Benonisen

Ida Helene Benonisen

Mer fra: Religion