Religion

Sokneprest om ny gudstjenestebok: – Kvaliteten er for dårlig

LITURGI: Gudstjenesteboken koster 1.145 kroner og ble ødelagt første gang sokneprest Audun Opland skulle åpne den. Han mener den egner seg dårlig for jevnlig bruk. Forlaget svarer at boken er laget for å vare lenge.

I fjor ble Gudstjenestebok for Den norske kirke utgitt på Eide forlag. Den inneholder de liturgiske tekstene og musikken som brukes i liturgien under hovedgudstjenester i Den norske kirke.

Audun Opland, sokneprest i Rollag og Veggli, hadde store forventninger til den nye utgivelsen.

– Jeg var glad da vi fikk nye bøker. Til nå har vi skrevet ut liturgiene selv på kopipapir og satt det i plastmapper. Det er ikke er ideelt, siden det er den hellige messe vi holder på med, sier Opland.

– Vil ikke holde

Det tok imidlertid ikke lang tid før Opland ble skuffet. Nå retter han krass kritikk mot Eide forlag.

– Kvaliteten er for dårlig og innbindingen er altfor stiv. Bøkene er ikke laget for å ligge oppslått på alteret eller i hånden, sier Opland, som likevel er innstilt på å bruke bøkene i tiden fremover.

– Det går hvis man bare er hardhendt nok. Men disse bøkene kommer ikke til å holde i mange år, legger han til.

Les svaret fra Eide forlag lenger nede i saken.

– Design-feil

Allerede da Opland åpnet gudstjenesteboken for første gang, hørte han et knekk.

– Den fikk en skade nederst i ryggen. Ikke en stor skade, men dette viser en design-feil med boken. En såpass dyr bok skal ikke få en skade med en gang man åpner den, sier Opland.

– Har du opplevd dette før?

– Salmebøkene fra Eide har også dårlig kvalitet og går fort i stykker. Erfaringen med salmebøkene burde gjort at Kirkerådet var ekstra bevisste på forventninger til kvalitet da det ble bestilt nye gudstjenestebøkene, sier Opland.

Vårt Land er kjent med at flere prester deler Oplands erfaring.

– Urovekkende

Eide forlag har en kontrakt med Kirkerådet, som gir dem enerett på å gi ut Den norske kirkes liturgiske bøker.

– Dette er urovekkende. Disse bøkene skal vare i 20 år, sier avdelingsdirektør Jan Christian Kielland i avdeling for kirkefag og økumenikk i Kirkerådet i Den norske kirke.

Han sier at det er avgjørende for Kirkerådet å finne ut hvor utbredte erfaringene til Opland er.

Dette er urovekkende. Disse bøkene skal vare i 20 år.

—  Jan Christian Kielland, Kirkerådet

– Alle som har uheldige erfaringer med at boken går i stykker bør klage til forlaget og kan også ta kontakt med meg, sier Kielland, som viser til at Kirkerådet har det helhetlig ansvaret for oppfølging av avtalen med Eide

– Hva tenker du om prisen på boken?

– Man kan alltid diskutere prisen, men vi mener den er grei. Vi er opptatt av å få prisen lavest mulig. Prisen som er satt må gjenspeiles i høy kvalitet, sier han.

Har inngått kontrakt

Kielland har vært på hjemmekontor siden i høst. Han har derfor selv ikke fått sett nøye på boken, og synes derfor det er vanskelig å kommentere om bøkene er for stive.

Kielland forteller at Kirkerådet utlyste en anbudskonkurranse i 2008. Med dette fikk Eide forlag enerett og plikt til å produsere liturgiske bøker for Den norske kirke.

– Kontrakten strekker seg frem til Kirkerådet vedtar en ny gudstjenestereform. Det er ulike meninger om dette, men kontrakten er inngått. Dermed forholder jeg og Kirkerådet oss til den, sier han.

Mener boken var defekt

Sindre Eide er forlagskonsulent i Eide forlag. Han sier at forlaget er kjent med at sokneprest Audun Opland har mottatt et eksemplar av Gudstjenestebok for Den norske kirke som var skadet allerede da han åpnet boken første gang.

– Bildet han har lagt ut på Facebook, viser en bok som er revet opp i ryggen. Dersom han har mottatt en defekt bok, får han ny ved reklamasjon til forlaget. Dette gjelder selvsagt også andre som kan ha fått defekte bøker, sier Eide.

I løpet av de fire månedene bøkene har vært i bruk, har ikke forlaget fått noen klager på dem.

—  Eindre Eide, Eide forlag

De nye gudstjenestebøkene Gudstjeneste for Den norske kirke og Liturgisk musikk for Den norske kirke ble sendt til menighetene like etter at bøkene ble utgitt i november 2020, forteller han.

– I løpet av de fire månedene bøkene har vært i bruk, har ikke forlaget fått noen klager på dem.

– Produsert for å vare

Eide forteller at de tidligere har fått noen klager på Norsk salmebok 2013, og at enkelte salmebøker med produksjonsfeil har blitt erstattet. Forlaget har også fått noen tilbakemeldinger på at holdbarheten på salmebøkene ikke er god nok.

– Vi har svart at det er naturlig med slitasje over tid på disse bøkene og presisert at de er produsert etter de høyeste kvalitetskrav til materialvalg og valg av type innbinding.

Det samme mener han at kan sies om den nye gudstjenesteboken: Den er innbundet (hardcover) og sydd (trådheftet), forklarer Eide.

– Dette er regnet som noe av det sterkeste som kan velges av type innbinding, for å kunne ivareta kvaliteten på produktet på en best mulig måte. I tillegg har forlaget pakket hvert enkelt eksemplar i krympet folie, for å bevare boken frem til mottaker.

Gudstjenesteboken er produsert med sikte på at den skal vare over tid. Forlaget håper at den vil være et nyttig redskap for gudstjenestefeiringen i Den norske kirke i mange år fremover.

– Det er en omfattende bok, og mens boken er ny kan den kjennes litt stiv. Det kan by på noen problemer å få boken til å ligge åpen på alteret under gudstjenesten. Dette regner vi med vil tilpasse seg etter hvert som boken blir brukt over tid, sier Eide.


Les mer om mer disse temaene:

Lea Kvadsheim

Lea Heljesdatter Kvadsheim

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion