Religion

Røde kors sin samtaletelefon hadde økt pågang i påska

SAMTALETJENESTE: – Vi ser nå at opplevelsen av angst øker som samtaletema, sier Nelli Kongshaug. Hun leder Røde Kors’ samtaljetjeneste for barn og unge under 18 år - Kors på halsen.

– Det siste året har vært krevende for mange barn og unge med stadige endringer i smitteverntiltakene og ingen sluttdato for pandemien, sier Kors på Halsen-lederen, om grunnen til at så mange tar kontakt med dem i påsken. Foto: Berit Roald / NTB

I løpet av påskeuka har 805 barn tatt kontakt med Røde kors. Dette er en økning på nesten 20%, sammenlignet med påsken i fjor, skriver Røde Kors i en pressemelding.

– Barn og unge som tar kontakt med Kors på halsen har en opplevelse av å være alene og redde. De savner å ha noen rundt seg som kan lytte til dem. I påskeuken har flere snakket om krangling hjemme og om hvordan pandemien påvirker familierelasjoner, sier Nelli Kongshaug, leder i Kors på halsen.

Lederen tror at pandemien er blant årsakene til økningen.

– Vi ser at flere tar kontakt nå. Det siste året har vært krevende for mange barn og unge med stadige endringer i smitteverntiltakene og ingen sluttdato for pandemien. Det gjør tiden vi er inne i nå utfordrende, sier Kongshaug.

Snakker mer om angst

Temaet majoriteten av de som ringer inn tar opp, og ønsker å snakke om, er angst. Andre vanlige temaer de unge ønsker å snakke om er blant annet selvmord, kropp, tristhet og depresjon.

– Vi ser nå at opplevelsen av angst øker som samtaletema. Unge synes det er tungt nå, og snakker i større grad om følelser og sin psykiske helse, sier Kongshaug.

Hun understreker at kategorien ikke baserer seg på en klinisk diagnose, men barn og unges egen opplevelse eller beskrivelse av hvordan de har det akkurat nå.

---

Kors på halsen

  • Samtaletjeneste for barn og unge under 18 år
  • Svarer på chat, telefon og e-post
  • Åpen hver dag mellom 14 og 22

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion