Religion

Jordan Peterson: – Jeg blir fascinert av min egen tro

UFORSTÅELIG TRO: – Jeg blir fascinert av min egen tro og klarer ikke å forstå den, sier psykologen, professoren og forfatteren Jordan Peterson. I en podkast-episode på YouTube vekker temaet tro sterke følelser hos kanadieren.

Den kanadiske psykologen, professoren og forfatteren Jordan Peterson har tidligere uttalt at han ikke er kristen, men at han «oppfører seg som om Gud eksisterer» og «frykter at det kan være sant».

Etter en episode av «The Jordan B. Peterson Podcast» på YouTube, diskuterer Petersons kristne fans nå om denne frykten er i ferd med å bli til tro. I videoen forteller akademikeren blant annet om sitt syn på Jesus, og det er tydelig at temaet vekker sterke følelser.

– Jeg blir fascinert av min egen tro, og jeg klarer ikke å forstå den, sier Peterson i videoen som har blitt sett over 1.5 millioner ganger.

---

Jordan B. Peterson

  • Født 12. juni 1962 i Canada. Mellomnavnet Bernt har han fra sin norske oldefar.
  • Klinisk psykolog og professor ved University of Toronto.
  • Fikk stor internasjonal oppmerksomhet i 2016 da han la ut den kontroversielle videoen «Professor against political correctness» på YouTube. Foredraget har siden blitt fjernet fra Petersons kanal.
  • Boken 12 Rules for Life har solgt over fem millioner eksemplarer.
  • I år er han aktuell med oppfølgeren Beyond Order.

---

Opptaket av podkast-episoden kan du se her. Videoen starter der Peterson forteller om sitt syn på Jesus.

Aktuell med ny bok

Kanadieren er et kjent fjes for mange, også her i Norge. Etter at et kontroversielt klipp om politisk korrekthet gikk viralt på internett i 2016, fikk Peterson millioner av støttespillere – og meningsmotstandere – over hele kloden.

Siden har han kommet med kritiske uttalelser om blant annet likestilling, #MeToo og rasisme.

Petersons bok 12 Rules for Life: An Antidote to Chaos, som kom ut 2018, har solgt over 5 millioner eksemplarer verden over. Tidligere denne måneden kom oppfølgeren Beyond Order.

Myte møter virkelighet

Peterson er kjent for å bruke metaforer og fortellinger fra Bibelen. Han er særlig opptatt av hvordan fortellingens verden, det han kaller den «narrative» virkeligheten, knytter seg til den objektive virkeligheten.

Psykologen mener det er «forbausende plausibelt» at Jesus er skikkelsen som nettopp forener myte og virkelighet.

– I Kristus har vi både en historisk person som faktisk levde og en mytisk fortelling, sier han i videoen.

Peterson sliter imidlertid med å forstå hva dette skal bety for ham og hans filosofi.

– Jeg vet fortsatt ikke hvordan jeg skal tolke det, til dels fordi det er en altfor skremmende virkelighet å tro på. Jeg vet ikke engang hva som ville ha skjedd dersom en trodde på det, utdyper han.

Jordan Peterson. Oslo Konserthus

Lengter etter Gud

Tidligere prest i Uranienborg kirke, Jo Hegle Sjøflot, har uttalt seg om Jordan Peterson til Vårt Land før. Han leste Petersons bestselger i en lesesirkel i St. Dominikus kloster i 2018, og fikk med seg et av kanadierens foredrag i Oslo Konserthus høsten samme år.

Selv om Peterson ikke kaller seg kristen, tror Sjøflot det er mye som tyder på at han er religiøs.

– Alt Peterson sier forutsetter at det finnes en gud. Det eneste han ikke gjør er å bekrefte at han er troende, sier Sjøflot.

Han opplever at Petersons filosofi og forfatterskap springer ut av en dypere, personlig lengsel etter mening.

– Kanskje han bruker sin søken etter mening som et slags verktøy for å finne Gud, spør Sjøflot.

Jo Hegle Sjøflot, tidligere prest i Uranienborg kirke.

Uttrykk for egen lidelse

Peterson var en aktiv samfunnsdebattant i flere år, men har i en lengre periode vært borte fra offentlighetens søkelys. I en følelsesladd video på sin egen YouTube-kanal forklarer han at han har vært inn og ut av sykehus som følge av depresjon og medisinavhengighet.

Først i oktober i fjor var Peterson tilbake i Toronto, der han bor og jobber til vanlig.

Psykologens egen helsesituasjon kommer på toppen av annen alvorlig sykdom i familien. Sjøflot tror klippet fra podkasten først og fremst er et uttrykk for Petersons egen lidelse.

– Kona var nær døden, datteren har vært syk, og nå har han selv vært syk. Jeg tror det er summen av alt som kommer frem her, sier han.

Den tidligere presten peker på at lidelsen og håpet i fortellingen om Jesus blir særlig viktig når man selv er i en vanskelig situasjon.

– Nå har han kanskje ikke lenger styrke nok til å fortrenge sine dypeste lengsler, legger han til.

Menneskets moralske kompass

Jørg Arne Jørgensen er religionshistoriker og lektor i videregående skole. Han har lest Jordan Petersons bøker, sett mange av videoene hans, og har skrevet om ham på blant annet Verdidebatt og i Stavanger Aftenblad.

Jørgensen trekker frem Petersons forelesningsserie om bibelfortellingenes psykologiske og filosofiske betydning som særlig viktig for å forstå kanadierens syn på Bibelen.

– For Peterson er bibelfortellingene summen av menneskers idéer om hva som er gode handlemåter, sier han.

Jørg Arne Jørgensen. Religionshistoriker og lektor på VGS.

Vanskelig å tro

Jørgensen mener Peterson helt klart har veldig sterke religiøse følelser. Det tror han psykologen sliter med å akseptere.

– Jeg har lenge følt at han sliter med å forklare troen intellektuelt. Jeg tror han er åpen for en religiøs virkelighet, men at det er vanskelig for ham å si det rett ut, sier han.

Deler av Petersons forståelse av menneskets psyke er inspirert av den sveitsiske psykologen Carl Gustav Jung. Jung er kjent for begreper som kollektiv ubevissthet og synkronisitet. Det siste er særlig viktig for Peterson.

– Synkronisitet er en opplevelse av at bevisstheten og verden er koblet sammen, forklarer Jørgensen.

Det «ultimate eksempelet» på synkronisitet er ifølge Peterson Jesus som binder sammen det åndelige og det fysiske. Jørgensen siterer religionshistorikeren Rudolf Otto som sa at «det hellige er skremmende og tiltrekkende». Han mener videoen viser at Petersonen sliter med de voldsomme implikasjonene av å innrømme en religiøs tro.

– Du blir så liten i forhold til det hellige. Det er så stort og uforståelig.

Les mer om mer disse temaene:

Jørgen Osberg

Jørgen Andresen Osberg

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion