– Det har vært veldig gøy å være med, sier Marie Lund Flaa, konfirmant i Fjellhamar menighet i Lørenskog.
Hun har laget sin helt egen utfordring.
– Hvis jeg klarer å samle inn 4000 kroner til Fasteaksjonen skal jeg gå sju mil på rulleski. Fra Fjellhamar til Son. Det blir veldig spennende, sier Flaa, som driver med skiskyting på fritiden.
Når hun har 4000 kroner i den digitale bøssa skal hun starte rulleskituren sin på Fjellhamar menighet sin live-sending.
Ingun Mørk Tronstad, prosjektleder for Kirkens Nødhjelps Fasteaksjon, er glad for ungdommelig kreativitet og pågangsmot på sosiale medier. Hun hadde likevel i det lengste et håp om at man kunne gå fysisk med bøsse under årets aksjon.
– Når vi kan gå dør til dør har vi mulighet til å treffe flere mennesker. I år har vi måttet tilpasse oss til sånn hverdagen er nå, sier Tronstad.
---
Fasteaksjonen
- Kirkens Nødhjelps årlige innsamlingsaksjon, som skjer under fastetiden.
- Aksjonsdagene er søndag til tirsdag før palmehelgen hvert år.
- Vanligvis er 40.000 frivillige bøssebærere fra 1200 menigheter med på å samle inn penger.
- Den første innsamlingsaksjonen var i 1967.
- 1,32 milliarder innsamlede kroner gjennom tidene.
- Kjelde: fasteaksjonen.no
---
Utfordrer hverandre
Flaa sin rulleskiidé er bare en av mange utfordringer konfirmanter og konfirmantledere har kastet seg på denne fasteaksjonen. En såkalt chilli-challenge som går ut på å spise en hel chili, isbading eller å danse en vanndans er noen av eksemplene på fasteaksjonsinnleggene som ligger på sosiale medier.
Ofte sender man utfordringen videre, der mottaker kan velge å betale seg ut av utfordringen med å gi en gave til fasteaksjonen, eller utføre oppdraget. Andre gjør det for å spre oppmerksomhet rundt innsamlingsaksjonen.
Vanndansen går ut på å danse eller sette seg ned og reise seg opp igjen med et vannglass på hodet, helst uten å søle. Konfirmantene har blitt oppfordret til å merke dansene sine med emneknaggen #WaterGlassDance på TikTok og andre sosiale medier.
@lovedplay Vi utfordrer alle til challengen (enda kulere) VÆR KRATIV! Vipps 2426 Vann for livet #konfirmantbfs #waterglassdance @ulvis83
♬ original sound - user286114608581
Må være synlig på andre måter
Tronstad i Fasteaksjonen, synes det er gøy og rørende å se alt engasjementet blant ungdommene.
– Når man ikke kan gå og banke på dører må vi gjøre bøssene synlige på andre måter. Da er ulike utfordringer og morsomme påfunn på sosiale medier en god idé, sier Trondstad som sier det har vært lettere å planlegge en heldigital aksjon i år enn i fjor.
– Vi har kunnet lære fra i fjorårets erfaringer og selv om vi hadde et håp for at det ble mulig å gå med bøsser i år, har vi hatt i bakhodet at det kanskje ikke ble mulig. I fjor måtte vi hive oss rundt i siste sekund.
Håper å slå fjoråret
Kirkens Nødhjelp opplyser at rundt 40.000 konfirmanter og frivillige hvert år bidrar til Fasteaksjonen, og at før korona var det vanlig å samle inn rundt 35 millioner kroner. I fjor kom det inn ca. 25 millioner kroner. De har ikke satt et konkret innsamlingsmål for årets aksjon, men Tronstad har et håp om å slå fjoråret.
– Man ønsker vel alltid å øke, men vi vet at det er et spesielt år i år. Og det var en fantastisk aksjon i fjor, der menighetene mobiliserte på kort tid.
Til nå i år har det kommet inn nesten 3,3 millioner kroner, men Tronstad sier det er umulig å sammenligne med tidligere år, da arrangementer og også selve aksjonen kommer på ulike datoer og tidspunkt fra år til år. Årets aksjonsdager, der hovedinnsatsen blir lagt inn, er 21.-23. mars.
Vanndans for rent vann
Da er det mange som har satt frist for sine utfordringer, så det kan dukke opp mange isbade- og chillispisevideoer i dagene som kommer. Og i år som i flere år på rad så går pengene til Kirkens Nødhjelps vannarbeid rundt i verden.
Det handler både om å skaffe rent drikkevann, men koronapandemien har også bidratt til å sette ytterligere fokus på vann til hygiene- og sanitærforhold. Det synes den spreke konfirmanten i Fjellhamar er bra.
– Det er veldig fint å få lov til å være med å støtte Fasteaksjonen, og samle inn penger til Kirkens Nødhjelps vannarbeid, sier Flaa.
