Religion

Stadig færre amerikanere tror på noe – forskere ser «allergi» mot å blande tro og politikk

USA: Tre forskere mener å ha gjort funn som klart viser at det er sammenheng mellom framferden til den kristne høyresiden og at andelen som kaller seg ikke-troende øker bratt.

– Jeg vil si til kirker, både på høyre- og venstresiden at hvis dere ønsker å få folk tilbake i kirkebenkene, må dere holde dere unna politikk, sier David E. Campbell ved det katolske Notre Dame-universitetet i Indiana i USA, til nettstedet Religion News Service.

Færre sier at de tror på noe

Han er en av tre forskere som har gjort spørreundersøkelser for å finne svar på hva som er årsaken til at andelen som kaller seg ikke-troende har vokst bratt i USA fra rundt 1990. Den gangen var andelen på rundt fem prosent. I 2010 var den over ti prosent.

Campbell mener dette er en stor endring i landskapet i USA. Enda mer har andelen vokst som sier at de ikke tilhører noen bestemt religion. Den har økt fra rundt 5 prosent i 1990 til mellom 20 og 25 prosent i 2010.

Selv om mesteparten av denne allergien retter seg mot høyresiden, er det en generell holdning blant folk at de liker virkelig ikke blandingen av tro og politikk

—  David E. Campbell, professor ved Universitetet i Notre Dame, Indiana, USA

Et gjennomgående trekk

Forskeren viser til at en rekke studier har reist spørsmålet om det kan være noen sammenheng mellom den kristne høyresiden i amerikansk politikk og det bratte fallet i andelen som kaller seg troende. Wall Street Journal hadde i 2016 en artikkel med tittelen: «Å slå opp med kirka på grunn av politikk».

Studien Campbell har gjort, er et samarbeid med kollega Geoffrey C. Layman ved Notre Dame-universitetet og John C. Green ved Universitetet i Akron i Ohio. De har gitt ut boken Secular Surge. A New Fault Line in American Politics.

De tre forskerne fikk sine respondenter til å svare på spørsmål om sin religiøse tilhørighet før og etter at de fikk lese nyhetsartikler der tro og politikk ble blandet sammen. Studien ble delt inn i faser over flere uker.

Særlig folk som stemte på Demokratene var tilbøyelige til å gå fra å kalle seg troende til ikke-troende etter at de leste artikler der tro og politikk ble blandet sammen. Campbell understreker at dette ikke bare handler om tematikk som rettigheter for homofile, lesbiske og transpersoner eller motstand mot muslimsk innvandring.

Han advarer mot å tro at venstresiden slipper unna hvis den blander religion og politikk.

– Dette er noe vi ser både i protestantiske kirker, i katolske bispedømmer og jødiske synagoger - i alle religiøse samfunn. Selv om mesteparten av denne allergien retter seg mot høyresiden, er det en generell holdning blant folk at de liker virkelig ikke blandingen av tro og politikk, sier Campbell til Religion News Service.

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Religion