Religion

Sikkerhetstrussel mot datasystemet til kirker i Ålesund

DATA: Datasystemet til kirkene i Ålesund er utsatt for en sikkerhetstrussel. Men ingen sensitiv informasjon skal være på avveie.

Natt til mandag ble kirkevergen i Ålesund varslet om at noe var galt med kirkens servere, og at de av sikkerhetshensyn måtte skrus av.

– Det skjedde i løpet av helgen, da det ikke var noen på jobb her. Det er kommunen som drifter våre servere, og klokken halv ett natt til søndag varslet de oss om at noe var galt og at de måtte skru av serverne, forteller kirkeverge Andrea Hunger til Vårt Land.

Det var Sunnmørsposten som først omtalte saken.

– Det er ikke noe gøy, for å si det som det er, sier Andrea Hunger.

Kirkevergen forteller at de ikke merket at noe var galt, annet enn at serverne var nede da de returnerte til kontoret mandag, noe som gjorde mye av det ordinære arbeidet vanskelig å gjennomføre.

- Men vi har rigget oss slik at vi uansett kunne og kan ta imot gravferd og annet, vi er fullt tilgjengelige. Og vi håper alt er på plass i løpet av uka, sier kirkevergen

Hun forteller at kommunens IT-ansvarlige onsdag formiddag har varslet henne om at det ikke skal være mistet noe viktig informasjon.

– Det er veldig betryggende. Alle datamaskiner blir nå gått gjennom for å være helt sikker. Dette tas meget seriøst, og det er ikke noe gøy, for å si det som det er, sier kirkevergen.

Helge Veum, stabssjef for innovasjon og teknologi i Ålesund kommune, skriver i en SMS at dette er Exchange-sårbarheten som ble kjent i forrige uke, og som har blitt utnyttet i angrep mot virksomheter over hele verden.

– Vi har så langt vi er kjent med ikke data på avveier, skriver han.

Kirker har sensitiv informasjon

Veum forteller at dataloggene viser at de fellesrådets servere har blitt forsøkt overtatt, men loggene viser ikke spor av datalekkasjer.

– Situasjonen er under kontroll, og den største skaden er nedetid på fellesrådets servere. Vi har uansett valgt å ta ned IT-systemet og kjøre full oppgradering av servere og datamaskiner, for å være trygg når det har vært «fremmede føtter» på dem.

– Hvor attraktivt vil et fellesråd være for datangrep?

– De sitter på sensitive opplysninger som kan være verdifull informasjon i enkelte tilfeller. Personopplysninger er en verdifull vare, som kan brukes for eksempel i løsepengesituasjoner hvor det trues med å offentliggjøre lister eller lignende. For enkelte konvertitter kan også menighetstilhørighet være svært sensitiv informasjon.

Veum kan ikke si noe om hvem som står bak datainnbruddet, men viser til at Nasjonal sikkerhetsmyndighet har sagt at både profesjonelle og amatører har utnyttet sårbarheten i Exchange-systemet.

– Nå har vi god dialog med kirken, som er inneforstått med at det blir noe nedetid.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion