Religion

Menneskerettseksperter tar Islam Net i forsvar: – De har ikke gjort noe kriminelt

BYGGEPLANER: Oslo-byråd vil undersøke hvordan kommunen kan stanse Islam Nets planer om ungdomssenter i Groruddalen. – Vi kan ikke forby det vi ikke liker, kontrer mennekseretteksperter.

-Islam Net er gruppe jeg ikke har særlig sympati med, og som har synspunkter som er dårlig begrunnet og som andre muslimer tar avstand fra. Men de har jo anledning til å gjøre som den ønsker innen lovfastsatte rammer.

Det sier Tore Lindholm, professor emeritus ved Norsk senter for menneskerettigheter og ekspert på trosfrihet. Han får støtte fra førsteamanuensis Lars Gule på Oslo Met:

– Å forby en religiøs virksomhet bare fordi man ikke liker den, opprører meg. Det viser en tydelig mangel på respekt og forståelse for religionsfriheten, sier Lars Gule.

Denne uken kunne Filter Nyheter melde at en stiftelse med tette bånd til Islam Net står bak kjøpet av en eiendom i Oslo for nær 60 millioner kroner. Tomten, som i dag brukes som skytebane, skal brukes til ungdomssenter, har kjøperen uttalt.

Eiendomshandelen har skapt kraftige reaksjoner. Politikere, fra Rødt til Frp, vil stoppe virksomheten deres, har Nettavisen omtalt. Også byrådsleder Raymond Johansen har kommet på banen.

– Her det enormt mye som skurrer. Hvordan har denne organisasjonen fått tak i så mye penger? Hvordan i alle dager kan en slik organisasjon kunne ta over et bygg med en skytebane? uttalte Johansen til flere medier på torsdag. Han gjorde det klart at han tar sterk avstand fra Islam Net, uten å begrunne hvorfor.

Byråd for byutvikling i Oslo, Arild Hermstad, gikk lengre:

– Dette ser ikke bra ut. Vi liker det ikke og vil ikke ha dette i Oslo. Vi ser nå på hvilke tiltak vi som kommune kan gjøre for å stoppe dette, uttalte han – uten at kommunen i det hele tatt har fått en søknad på bordet.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) presenterer nye og strengere koronatiltak på en pressekonferanse i Oslo rådhus søndag ettermiddag.

‘Har ikke gjort noe kriminelt’

Islam Net kjennetegnes for sin bokstavtro tolkning av islam. De siste ti årene har de fått medieoppmerksomhet blant annet for å ha invitert gjestetalere som har hatt radikale synspunkter på dødsstraff og homofili. Islam Nets leder har på sin side avvist at de inviterer ekstreme foredragsholdere, og uttalt at det de sier blir tatt ut av sammenheng.

Lindholm mener heller ikke at argumenter om at organisasjonen hindrer integrering veier særlig tungt:

– Å peke på at noe er integreringshemmende er vagt. Det er regler for hva politikere kan gripe inn mot, og jeg har ikke sett noen menneskerettighetslegitimering mot å stanse planene. Også Islam Net har mulighet for å gjøre det loven åpner for.

– En politikers oppgave er jo også på jobbe for et bedre samfunn – ikke bare å gripe inn mot ulovlig?

– En måte å endre samfunnstrukturer, er å endre lover og bevilgningspolitikk. Men synsing fra politikere bør ikke være avgjørende for å bruke politisk makt for mot noen, sier Lindholm.

Lars Gule som mener saken har paralleller til en sak som Vårt Land har omtalt i en rekke artikler i år: Fem Oslo-skoler har avsluttet sitt praksissamarbeid med NLA Høgskolen, på grunn av den kristne skolens konservative samlivssyn.

– Ved å nekte praksisplasser til studenter som kommer fra en skole med verdier man ikke liker, legger man seg på en intolerant linje. Det gjør man også ved å stanse det planlagte ungdomssenteret i Groruddalen, sier han.


---

Islam Net

  • Islam Net ble etablert i 2008 og er en muslimsk ungdomsbevegelse med en salafistisk orientering. Begrepet har Islam Net unngått å bruke om seg selv. I stedet hevder de ganske enkelt å representere islam.
  • Salafisme er en moderne puritansk og reformistisk tilnærming til islam som legger avgjørende vekt på å vende tilbake til en bokstavelig tolkning av de islamske grunnlagstekstene Koranen og hadith, og som ønsker å «renske» islamsk tro og praksis for det som anses som «ikke-islamske» elementer.
  • Den puritanske salafismen, som Islam Net er en eksponent for, er del av et transnasjonalt salafistisk nettverk med forgreninger til mange land, som særlig er opptatt av å fremme da’wa («å kalle folk til islam») i form av proselyttisering. Den trekker sterke veksler på så vel moderne islamsk som kristen tele-evangelisering og gjør omfattende bruk av sosiale medier.

Kilde: Store Norske Leksikon

---

Omfattende dokumentasjon

Det er stiftelsen Iman Aktivitetssenter som står bak kjøpet av tomten i Groruddalen i Oslo. Hvor pengene kommer fra, har Islam Nets profilerte leder, Fahad Qureshi, fortalt til Vårt Land. Islam Net har samlet inn halvparten av kjøpesummen til stiftelsen gjennom en åpen innsamlingskampanje på nett. Resten av kjøpesummen har stiftelsen fått i lån av selger, ifølge Qureshi.

Det har ikke vært store donasjoner fra noen i utlandet og ingen pengegaver fra statlige utenlandske aktører, har han uttalt.

Ifølge selger av eiendommen har Iman aktivitetssenter måttet legge fram omfattende dokumentasjon overfor banken på «hvor pengene kommer fra og hvordan de framstår» før overføringer ble godkjent, har Filter Nyheter skrevet.

– Når banken går god for disse pengene og selger er fornøyd med dette, så er det ingen grunn til å mistenke at midlene kommer fra suspekte kilder, sier Gule.

– Er det grunn til bekymring for Islam Nets planer for den aktuelle Oslo-eiendommen?

– Nei, jeg ser ingen stor grunn til bekymring for Islam Nets planer med eiendommen. Som ikke-troende har jeg ikke særlig sans for religiøst basert virksomhet, men jeg tror ikke Islam Nets virksomhet i dag er noen faktor i såkalt radikalisering. Tvert imot, Islam Net har åpenbart beveget seg i retning av mindre ekstreme tolkninger av islam, sier han, og viser blant annet til en kronikk av Islam Nets leder denne uken.

Utdyper ikke

Raymond Johansen er blitt forelagt kritikken fra Lars Gule. Vårt Land har også spurt ham om det er noe som tyder på at Islam Net har gjort noe ulovlig når han og Hermstad går så hardt ut mot foreningen, samt de anser som problematisk med planene til Islam Net.

Johansen har ikke flere kommentarer til saken på nåværende tidspunkt, får Vårt Land opplyst fra byrådslederens kontor.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion