Religion

Norges «Mor Teresa», Rachel Trovi (94), er død

DØD: I 1987 fikk Rachel Trovi et kall fra Gud. Det har drevet henne til å hjelpe tusenvis av fattige filippinere.

– Hun hadde et sterkt kall og en sterk forvissning om at arbeidet hennes på Filippinene var noe Gud ville, sier Jostein Gjærum, styreleder i Mama Childrens Center of Norway, en stiftelse opprettet av hjelpearbeideren og sykepleieren Rachel Trovi.

Onsdag kveld døde 94-åringen fra Langesund, melder flere lokalmedier.

I 30 år har Trovi hjulpet fattige mennesker i slummen i og rundt Manila, hovedstaden på Filippinene. På folkemunne er hun blitt kalt Norges «Mor Teresa». For sitt arbeid er hun blitt hedret med Kongens fortjenstemedalje i gull i 2003.

Vil føre arbeidet hennes videre

For Trovi startet det hele med et konkret kall. Året var 1987. I flere år hadde hun vært deprimert etter at ektefellen hennes gjennom 27 år døde. Et misjonsmøte skulle bli et vendepunkt. Da en pastor viste lysbilder fra søppelfjellet i Manila, ble hun dypt grepet. Til NRK i 2012 kunne hun fortelle at hun fikk en beskjed fra Gud: «Du skal gå dit».

– Jeg har ikke tenkt eller funnet på noe selv, jeg har bare fulgt Gud. Da jeg kom dit kjøpte jeg mat og medisiner og delte ut til dem som trengte det i slummen. En journalist fikk høre om dette, og etter at den første artikkelen ble trykket, og dette ble kjent, har det bare eskalert, sa Trovi.

I 1990 ble arbeidet hennes organisert gjennom stiftelsen Mama Childrens Center of Norway. Årlig samler stiftelsen inn mellom 3,5 og 4 millioner kroner som går til å drifte et sykehus, tre barnehjem og et aldershjem på Filippinene. Der driver de også et bredt sosialt arbeid med fengselsbesøk og sponsing av skoleutstyr til tusenvis av filippinske barn hvert år.

– Rachel var en gründer som visste hva hun ville og som ikke gikk på kompromiss med noen. Hun har vært en inspirasjon for oss som sitter i styret i dag, og vi har som mål å føre arbeidet videre i hennes ånd, forteller styreleder Jostein Gjærum.

Ryggsekk med gassbind og plaster

Selv ble han kjent med Trovi i 2011. Det han hadde hørt om henne før, inspirerte ham til å gjøre noe med den dårlige samvittigheten han hadde overfor den tredje verden.

– Jeg opplevde at hun klarte å virkeliggjøre den nøden som finnes, men også det håpet som er i å hjelpe noen. Hun var tydelig på at hun ikke kunne hjelpe alle, men noen. Det var hun et godt eksempel på selv. Hun startet med en tur til Filippinene utstyrt med en ryggsekk full av gassbind og plaster. Det har blitt til både et sykehus og et bredt sosialt arbeid der nede, forteller han.

Rachel var en gründer som visste hva hun ville og som ikke gikk på kompromiss med noen

—  Jostein Gjærum

Stor kommunikator

I Langesund menighet har de i alle år hatt et nært forhold til Trovi. Gjennom kollekt har de støttet opp om hennes arbeid. Senest i fjor feiret de 30-årsjubileet for Mama Children Center i kirken. Sokneprest Jan Terje Hanssen kan fortelle om en kvinne med stor handlekraft.

– Jeg har vært sokneprest i Langesund i 30 år. Det er ikke mange som har imponert meg mer enn Trovi. Som enke følte hun at livet gikk i stykker, så fikk hun et kall og gikk derfra til å gjøre en helt fantastisk innsats for de svakeste, forteller Hanssen.

Også måten Trovi formidlet sitt engasjement på, er han full av lovord om.

– Hun var en stor kommunikator og inspirerte både folk Langesund, men også ellers i landet, til å gjøre en innsats, forteller han.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion