– Slik ble Hans Nielsen Hauge kuppet

Jubileum: I år er det 250 år siden Hans Nielsen Hauge ble født. – Få personer i norsk historie var mer annerledes enn det bildet vi har skapt av ham, sier Trygve Riiser Gundersen i podkasten Dokka.

Åste Dokka og Trygve Riiser-Gundersen.
HAUGIANERNE: Det finnes mange historier om konfrontasjoner mellom haugianere og prester, hvor haugianerne hele tiden svarer med bibelsitater, helt til prestene blir gale og begynner å slå, forteller Trygve Riiser Gundersen i podkast-intervju med Åste Dokka.
Publisert Sist oppdatert

Når vi i år feirer Hans Nielsen Hauge-jubileum, feirer vi i stor grad det bildet som ble skapt av ham på midten av 1800-tallet - 50 år etter at han var død.

Det mener litteraturviter og forfatter Trygve Riiser Gundersen, som for tiden skriver bok om Hauge og haugianerne. Og det er særlig Hauge-biografien til Anton Christian Bang, som senere ble biskop i Oslo, som bidro til å skape vårt bilde av «indremisjonsmannen» Hauge, mener Gundersen.

– Det var mange kirkelige konflikter på midten av 1800-tallet, mellom en radikal lekmannsbevegelse og en konservativ kirkelighet. Så får man kompromisset med Lutherstiftelsen, som ble til Indremisjonsforbudnet - dette kompromisset som gikk ut på at lekfolk og kirke skulle samarbeide for å nå felles mål.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP