Religion

Ber religiøse ledere støtte vaksinen

SOSIALE MEDIER: Tros- og livssynsledere er nøkkelpersoner for å ufarliggjøre koronavaksinen, mener Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn. Nå oppfordrer de til å vise vaksine-støtte i sosiale medier.

– Religions- og livssynsledere er nøkkelpersoner med stor innflytelse, særlig i sine egne miljøer og i minoritetssamfunn. Derfor er de viktige ledd i dugnaden, sier generalsekretær Ingrid Rosendorf Joys i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL).

Når landet skal vaksineres, blir ledere av tros- og livssynssamfunn oppfordret til å dele et bilde av seg selv i sosiale medier for å vise at de har tenkt å vaksinere seg.

Kampanjen heter «Et stikk for fellesskapet» og er et initiativ fra STL. Ledere oppfordres til å la seg avbilde med et ark eller en plakat som har påskriften #etstikkforfellesskapet, og publisere bildet sammen med teksten «Jeg tester meg ved behov og vaksinerer meg når det er min tur».

– Vil ufarliggjøre

Rosendorf Joys forteller at tros- og livssynssamfunn er viktige infokanaler på grunn av sine kontaktflater, særlig med tanke på minoritetsgrupper og andre som er vanskelig for myndighetene å nå ut til.

– Når nøkkelpersoner går foran med et godt eksempel, og tar et stikk for fellesskapet, så vil det ufarliggjøre å ta vaksinen. Det er også en viktig del av det, sier Rosendorf Joys.

– Ser du noen eksempler på at vaksinemotstand får støtte av religiøse argumenter?

– Internasjonalt har det vært noe vaksinemotstand i både kristne, ateistiske og muslimske miljøer, men jeg har ikke merket at det er utbredt hos oss. Det kan forekomme, og nettopp derfor er det viktig at lederne går foran og alminneliggjør og ufarliggjør vaksinen, sier Rosendorf Joys.

– Jeg heter Kuddithamby Vamathevan og er styreleder for Norges Hindu Kultur Senter. Sist uke ble jeg ferdig vaksinert...

Posted by Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn on Sunday, February 14, 2021

– Det er frivillig å ta vaksinen, så tror du denne aksjonen kan få negativ reaksjoner blant de som er skeptiske til vaksinen?

– Det kan selvsagt hende. Hvis man ikke vil ta vaksinen, kan man synes det er uheldig at ledere går ut og oppfordrer til å ta den. Men ingen blir fratatt retten til å velge selv. Jeg tar et stikk for fellesskapet og håper andre gjør det samme, men det er ingen tvang dette.

– Går på helsen løs

Rosendorf Joys legger til at pandemien har vart lenge og at mange i tros- og livssynssamfunn er slitne.

– Selv om de hele tiden har vært lojale mot restriksjonene, så begynner det å gå på helsen løs at de ikke kan oppsøke gudshus og gå til bønnesamlinger. Når andre steder er åpne, slik som Vinmonopolet, så er det intuitivt vanskelig å skjønne hvorfor ikke gudshus er det, sier Rosendorf Joys.

Hun håper det vil komme en endring av koronareglene slik at tros- og livssynssamfunn får større mulighet til å samles.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion