Religion

Kritiserer BCC for publisering av lekkede eposter

LEKKEDE EPOSTER: I oktober publiserte Brunstad Christian Church eposter som var blitt sendt mellom NRK Brennpunkt og kildene deres i arbeidet med dokumentaren Guds utvalde. – Alvorlig at de benytter seg av lekkede eposter, sier NRKs journalist.

I forkant og etterkant av NRK Brennpunkts dokumentar Guds utvalde om Brunstad Christian Church (BCC), skrev trossamfunnet en rekke artikler på nettsiden sin hvor de kom kritikken i møte og anklaget NRK for å spre usanne opplysninger.

Allerede før dokumentaren ble sendt, publiserte BCC flere skjermbilder av eposter sendt mellom NRKs journalist Harald Eraker og nederlandske kilder.

– Dette er samtaler som har skjedd i fortrolighet med kilder for å undersøke en sak. At dette lekkes ut er både alvorlig og ubehagelig. Etter titalls år som journalist har jeg ikke opplevd noe liknende, og jeg synes det er alvorlig at de benytter seg av lekkede eposter, sier Harald Eraker.

Hevder prosessene var lovlige

I de lekkede epostene spør Eraker blant annet kildene om dokumentasjon på påstander om BCC. Berit Hustad Nilsen, styreleder i BCC, reagerer på at Eraker kritiserer BCC for å bruke lekkede eposter.

– Harald Erakers kommentar grenser til det komiske, når NRK Brennpunkt nettopp har basert sitt program på blant annet 200.000 lekkede eposter. Det gjør at det prinsipielt er i allmennhetens interesse å få innblikk i NRK Brennpunkts standard for kildekritikk, sier hun.

NRK Brennpunkt har forklart at kildematerialet deres har inkludert drøyt 200.000 eposter fra harddisken til nederlenderen Jonathan van der Linden. I en nederlandsk sivilrettssak sommeren 2020 ble van der Linden dømt til å betale tilbake 8 millioner euro til den BCC-tilknyttede organisasjonen HMC. I dommen skrev retten at van der Linden «misbrukte sin stilling som styremedlem for å berike seg selv».

Da Brennpunkt-dokumentaren ble behandlet i Kringkastingsrådet i høst, avviste NRKs prosjektleder Cecilie Ellingsen at dokumentaren er basert på lekkede eposter fra en person BCC hevder ikke er til å stole på. Hun fortalte at Brennpunkt har jobbet med muntlige og skriftlige kilder som har kunnet bekrefte og skape forståelse for innholdet i epostene.

INFORMASJONSANSVARLIG: Styreleder og informasjonsansvarlig Berit Hustad Nilsen i BCC mener Ben van Wijhe er ute etter medieoppmerksomhet.

Hevder prosessene var lovlige

Hustad Nilsen vil ikke si noe om hvordan de har fått tak NRK-kildenes eposter.

– Alt vi har av materiale har vi fått tak i gjennom lovlige prosesser, sier Hustad Nilsen.

– Hva var prosessen som gjorde at dere fikk tak i epostene?

– All dokumentasjon vi besitter har vi fått tak i gjennom lovlige prosesser. Her har vi hatt bistand fra advokatfirmaet Hjort hele veien, sier hun.

Ble overvåket og overfalt

En av NRKs kilder var Ben van Wijhe. I oktober publiserte BCC flere skjermbilder av eposter sendt mellom ham og NRKs journalist Harald Eraker.

– At de har publisert dette, viser at BCC ikke bryr seg om rettigheter så lenge det kan tjene deres interesse. Det gjør meg opprørt og trist, sier van Wijhe.

SØKSMÅL: Brunstad Christian Church (BCC) hevder at Ben van Wijhe står bak en betalt påvirkningsoperasjon mot trossamfunnet. Nå går han til sak mot BCC.

BCC har hevdet at van Wijhe står bak en betalt påvirkningsoperasjon mot trossamfunnet, gjennomført av selskapet Psy Group. Van Wijhe benekter dette, og har varslet søksmål mot BCC dersom de ikke trekker påstandene og beklager det hele.

I august ble van Wijhe overfalt i sitt eget hjem i Nederland. To menn tok med seg laptopen hans, men ble arrestert kort tid etterpå. Begge er dømt, men de har ikke avslørt hvem oppdragsgiveren deres var.

Forrige uke skrev nederlandsk presse at en politimann er siktet for korrupsjon. I retten innrømte politimannen å ha mottatt betaling for å spane på van Wijhe i forkant av overfallet. Han opplyste også at oppdragsgiveren er medlem av det nederlandske trossamfunnet CGN, som er tilsluttet trosgrunnlaget til BCC.

INNBRUDD: En nederlandsk politimann innrømmer å ha spanet på Ben van Wijhe, tidligere medlem av Brunstad Christian Church. I august, kort tid etter spaningen, van Wijhe overfalt i sitt eget hjem og frastjålet laptopen sin. Bildet er fra politiets arbeid etter innbruddet.

Både BCC og nederlandske CGN har benektet alle forbindelser til overvåkingen og overfallet. Van Wijhe tror ikke epostene har blitt lekket fra den stjålne laptopen.

– Laptopen var passordbeskyttet og låst med ansiktsgjenkjennelse, og den ble funnet i bilen like etter ranet. Tyvene kan ikke ha rukket å åpne den engang, mener van Wijhe.

---

Brunstad Christian Church (BCC)

  • Brunstad Christian Church, tidligere kalt Den kristelige menighet, oppsto i Vestfold på begynnelsen av 1900-tallet.
  • I dag har menigheten ca. 8.400 medlemmer i Norge. Trossamfunnet Brunstad Christian Church er i dag spredt over mer enn 50 land og alle kontinenter.
  • Den nederlandske kirken CGN er tilknyttet BCC, blant annet ved at de deler trosgrunnlag.
  • HMC (Hippo Mundo Charity) er en nederlandsk misjonsstiftels med tilknytning til BCC.

---

Trakk seg fra intervju

BCC har også publisert eposter sendt mellom NRK Brennpunkt og nederlandske Jonathan van der Linden.

I NRK-dokumentaren er van der Linden et av intervjuobjektene. Omtrent en måned før programmet ble sendt, ønsket van der Linden å trekke seg fra alle intervjuet, forteller Harald Eraker.

– De lekkede epostene ble publisert like etter at han krevde å få trukket tilbake intervjuet. Da dukket de opp på nettsidene, sier Eraker.

Noen måneder tidligere hadde van der Linden via sin advokat avslått Brennpunkts forespørsel om et oppfølgingsintervju. Det var fordi han satt i forhandlinger med «den nederlandske grenen (HMC) av BCC», skrev van der Lindens advokat til NRK.

– Advokaten opplyste at van der Linden hadde godtatt å ikke snakke med media så lenge forhandlingene pågikk, sier Eraker.

Vårt Land har tatt kontakt med van der Lindens advokat, som opplyser at han ikke snakker om saken. Vårt Land har heller ikke lyktes i å få en kommentar fra HMC.

Ble delt på flere nettsider

Påstander om at NRK har latt seg lure av en påvirkningsoperasjon, og at van Wijhe står bak bestillingen av den, har blitt delt på nettsiden til BCC, den anonyme nettsiden jvlreport.com, bloggen til BCC-profilen Bernt Aksel Larsen og Facebook-siden «Om Smiths Uvenner». Her har også de lekkede epostene blitt publisert eller referert til.

– Det ser ut til å ha vært en koordinert kampanje som begynte 5. oktober, og det virker som om de ulike nettsidene har tilgang til den samme kilden, sier van Wijhe.

Dette avviser Bernt Aksel Larsen.

– Jeg har selvsagt aldri deltatt i noen koordinert kampanje, og jeg tror heller ikke det er riktig at alle disse aktørene startet sin virksomhet samtidig, sier Larsen.

Også Emil Larsen, administrator for Facebook-gruppen «Om Smiths Uvenner» avviser å ha vært del av en koordinert kampanje. Han hevder den første artikkelen med disse påstandene ble publisert på jvlreport.com allerede 4. oktober eller tidligere.

– Lenken spredte seg naturligvis som ild i tørt gress i våre sosiale kretser allerede før jeg opprettet Facebook-siden, sier Larsen.

BCC ønsker ikke kommentere påstandene om den angivelig koordinerte kampanjen.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion