Religion

Kirkerådet gikk inn for å styrke frivilligheten - blir kritisert for å glemme ungdommene

DEN NORSKE KIRKE: Kirkerådet vedtok i dag et nytt forslag til rekrutteringsstrategi for å møte utfordringene knyttet til bemanning i Den norske kirke (DNK). Ny handlingsplan for å styrke kirkens frivillighet ble også vedtatt.

– Alt i vedtaket bidrar til fokus på temaet som jeg tror vil gi bedre rekruttering, sier Karl Johan Kirkebø, representant i Kirkerådet for Hordaland bispedømme (Åpen folkekirke).

Under dagens møte i Kirkerådet vedtok rådet en ny rekrutteringsstrategi for DNK.

Kirkerådet er Kirkemøtets forberedende og iverksettende organ, og leder kirkens arbeid på nasjonalt nivå.

Det er andre gangen at Kirkerådet behandler rekrutteringsstrategien. Nå skal saken sendes videre til Kirkemøtet.

Forslaget ble enstemmig vedtatt.

Slitt med rekruttering

Bakgrunnen for saken er utfordringene med rekruttering som Den norske kirke står overfor, kombinert med lave studietall.

I starten av 2020 sto 115 prestestillinger ledig i Den norske kirke.

Selv om Kirkebø er fornøyd med vedtaket viser han til problemet med rekruttering ikke er løst enda.

– Så har vi en utfordring som kanskje er større enn vi kan løse bare med dette, men forslaget er et viktig bidrag til å redusere problemet.

Mener ungdomsarenaer glemmes

Nora Antonsen, leder i Den norske kirkes ungdomsutvalg, kom med enkelte innsigelser før forslaget ble vedtatt, men synes at deres sak ble hørt. Hun reagerer likevel på deler av arbeidet med rekrutteringssaken.

– Det jeg reagerer på er at i arbeidet med en slik sak, hvor det aktivt har blitt brukt innspill som har kommet fra ungdomsdemokratiet selv, er det merkelig at det ikke står noe om ungdomsdemokratiet som struktur som en viktig rekrutteringsarena, sier hun.

Antonsen mener også at kirken må bli bedre på å tilby praksis plasser til studenter og elever.

– Dette gjelder også ulike former for deltakelse i arbeidslivet i ungdomsskolen, for eksempel jobbskygging og arbeidsuke, og Operasjon Dagsverk. Der unge har vært på arbeidsuke eller jobbdag, der søker også flere deltidsjobb senere, sier hun.

---

Dette ble vedtatt:

Kirkerådet anbefaler Kirkemøtet å treffe følgende vedtak:

* Kirkelig ansatte er nærværende i ungdomsarbeidet og ungdomsdemokratiet

* Ansatte og frivillige medarbeidere involverer unge i kirkelig tjeneste, og samarbeider med barne- og ungdomsorganisasjonene om dette

* Frivillige og ansatte medarbeidere har et bevisst forhold til å personlig utfordre aktuelle kandidater i alle aldre til kirkelig tjeneste

* Kirken utvikler en felles og helhetlig HR-strategi som omfatter hele kirkens virksomhet. Kirken utvikler en klar og helhetlig arbeidsgiverpolitikk.

* Rekrutteringsarbeidet er tuftet på et koordinert og tverrfaglig samarbeid mellom alle nivåer, yrkeskategorier og arbeidsområder i kirken

* Kirken kommuniserer offensivt og med høy kvalitet om å jobbe i kirken, til mennesker som er aktuelle for kirkelig utdanning og arbeid

* Ansatte og medarbeidere representerer mangfoldet av medlemmer i kirken

* Kirken utvikler en helhetlig strategi for kompetanseutvikling for alle ansatte medarbeidere.

---

Frivillighet - «Kirken er Kristi kropp»

På Kirkerådets møte var det en bred enighet om en større satsing på organisk frivillighet og en god frivillighetskultur.

– Det å bli sett og være frivillig har en verdi i seg selv, og det vil vi legge større vekt på i den nye handlingsplanen, sier saksordfører, Karl Johan Kirkebø fra Bjørgvin bispedømme.

Torsdag behandlet Kirkerådet temaet «Frivillighet i Den norske kirke» på bakgrunn av høringsforslag fra bispedømmerådene og utdanningsinstitusjonene.

Forslaget til nytt vedtak baserer seg på tanken om at «kirken er Kristi kropp». Det vil i praksis si at kirken skal legge til rette for alle som vil delta.

Dette resulterte i at disse åtte punktene ble enstemmig vedtatt (se faktaboks):

---

Forslag til vedtak om frivillighet i kirken:

1. Tilrettelegge for at ressurser og engasjement tas i bruk hos alle som vil bidra.

2. Øke fokus og kompetanse på frivillighet og frivillighetsledelse.

3. Sikre rammer og rutiner som bidrar til trygghet og god etisk praksis.

4. Kommunisere om kirken slik at det skaper motivasjon til å bidra.

5. Samhandle aktivt med organisasjoner, kommuner og næringsliv og benytte seg av det nasjonale frivillighetsåret 2022 til å løfte kirkelig frivillighet.

6. Motivere og legge til rette for givertjeneste og inntektsskapende innsats.

7. Innhente og formidle kunnskap om hva som bidrar til å fremme frivilligheten i kirken.

8. Å utarbeide en praktisk beskrivelse av hva en frivillig gjør som skal beskrive for og styrke menighetenes arbeid med å beholde og rekruttere flere frivillige.

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion