Religion

Kristne vaksinemotstandere tror koronavaksinen er «dyrets merke»

KORONAVAKSINEN: Flere kristne vaksinemotstandere tror at koronavaksinen er et ledd i antikrists kontroll over verden, ifølge ekspert.

– Enkelte kristne tror at koronatiltakene er innført av Erna Solberg som et ledd i en plan om verdensherredømme, sier Bjørn Are Davidsen, forfatter og rådgiver i den kristne tankesmien Skaperkraft.

Flere medier har den siste tiden satt søkelys på vaksinemotstand og skepsis mot koronavaksinen. Hos enkelte er motstanden et ledd av en større konspirasjonsteori om hvordan verden henger sammen.

Ifølge Davidsen er dette mer utbredt blant kristne enn man skulle tro og kan få store konsekvenser, både for den enkelte og samfunnet i sin helhet.

---

Dyret i åpenbaringen

  • I Det nye testamentet fortelles det om et dyr som stiger opp fra havet og er den jordiske representasjonen av dragen, det vil si djevelen (Johannes’ åpenbaring, kapittel 13). Egentlig nevnes to dyr:
  • Dyret som symboliserer den undertrykkende verdensmakt (Romerriket). Henvisningen til Dyrets tall, 666 kan tyde på at dyret er bilde på en bestemt keiser, selv om det ikke er mulig å si med sikkerhet hvem.
  • Dyrets merke er det merket (enten dyrets merke, eller tallverdien av bokstavene i navnet) som makten krever at alle skal bære for å kunne kjøpe og selge, og som står i motsetning til Guds segl.
  • Det andre dyret symboliserer den falske profet, som forfører folk til å tilbe det første dyret.

Kilde: Store norske leksikon

---

Gjentagende fortellinger

Ifølge Davidsen er det ofte litt ulike grupper blant kristne vaksinemotstandere: Den ene har en apokalyptisk forestilling som handler om at vaksinen er et ledd i å etablere en totalitær stat. Vaksinen skal da inneholde en chip som er «dyrets merke».

En annen populær konspirasjonsteori er blant folk som er tilhengere av fritt vaksinevalg. Disse mener at vaksinen er et påskudd fra totalitære kontrollstater for å særlig ta kristne under observasjon.

– Hvem er disse folkene?

– De jeg har møtt er ofte folk som har gått på «livets harde skole». Men du møter også folk med et bredt spekter av utdannelser. Dessverre er det typisk at mange likevel ikke etterprøver påstander og tror på de mener passer dem best.

Bill Gates vil ta over verden

En vanlig konspirasjonsteori handler om Bill Gates’ initiativ for å få vaksiner ut til fattige og uvaksinerte folk fra den «tredje verden».

– Dette inngår i en forestilling om at Gates ønsker å få hele verden under sin kontroll. Og at han bruker vaksinene til å sprøyte inn mikrochipper som en del av sin ondsinnede plan, sier han.

Alvorlige konsekvenser

Davidsen sier at troen på konspirasjonsteorier kan få «fryktelige konsekvenser», både for en selv, men også venner, familie og jobb. Han peker blant annet på at at konspirasjonsteoriene kan bli en besettelse.

– Man får stadig mer vann på møllen og oppdager ting på Facebook, eller verre fora.

Han mener imidlertid at det det farligste med vaksinemotstanden er at det fører til at færre vil la seg vaksinere.

– Dette kan føre til at pandemien varer lenger - noe som ikke bare vil gå ut over liv, arbeidsplasser og økonomien, men også nettopp den bevegelsesfriheten så mange vaksinemotstandere er opptatte av.

Voldsom økning i informasjon

Sten Sørensen er hovedpastor i Stavanger Misjonskirke. Han går i et innlegg på Facebook hardt ut mot vaksinemotstand blant norske kristne.

– Når de plasserer vaksinen i en åndelig verden og sier at den er tegn på antikrists komme og dominans, melder jeg pass, sier han.

Sørensen mener at mye av konspirasjonsteoriene knyttet til vaksinemotstanden skyldes den voldsomme økningen av informasjon de siste årene, samt framveksten av Facebook og andre sosiale medier.

– Mange er ukritiske og tar disse synspunktene som sannhet. Man regner jo med at det forkynnere, predikanter og profeter sier er sant. Når de da kommer med tvilsomme påstander og teorier, tar følgerne det til seg og sprer det, sier han.

Sørensen sier det er flere ulike teorier som florerer, men at mange handler om at vaksinen er et ledd i antikrists forsøk på å kontrollere oss.

For eksempel tolker noen Danmarks forslag om vaksinepass som et ledd i denne kontrollprosessen.

– Jeg håper at man lar sunn fornuft styre oss – ikke la konspirasjonsteorier som knytter dette til antikrist få innpass. Jesus sa jo: «Vær ikke bekymret for noe», sier Sørensen.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion