Religion

Frykter langvarige konsekvenser for ungdomsarbeid

KORONA: Pandemien har ført til dårligere rekruttering og medlemstall for mange kristne barne- og ungdomsorganisasjoner. Dette kan få negative langsiktige følger tror noen ledere.

2020 ble et år med nedgang både i aktiviteter og antall nye medlemmer for mange kristne barne- og ungdomsorganisasjoner på grunn av koronapandemien. Nå frykter noen for langvarige konsekvenser for arbeidet med sine målgrupper.

– Det har mye å si for eierskapet og engasjementet. Det er vanskelig å si noe om de langsiktige følgene ennå, men jeg er spent på hva som vil skje og hvordan situasjonen vil være til sommeren, sier generalsekretær i Laget, Karl-Johan Kjøde, til Kristelig Pressekontor.

Vanligvis beregnes statsstøtten til barne- og ungdomsorganisasjonene ut fra antall betalende medlemmer under 26 år fra året før. For 2021 er det bestemt at organisasjonene kan velge å basere seg på medlemstallene fra 2019 dersom pandemien har hatt negative utslag på medlemsvervingen. Dermed har lave medlemstall i 2020 lite å si for økonomien til organisasjonene, men lederne tror det kan få andre virkninger.

– Faren er at vi «mister» et helt kull eller en aldersgruppe. Vi tror jo at våre aktiviteter er viktige for disse unge, sier daglig leder i Acta – barn og unge i Normisjon, Kristian Øgaard.

Forventer nedgang

I Acta – barn og unge i Normisjon venter de på å få inn årsrapportene fra sine lokallag før de kan si noe helt konkret om medlemstallene for 2020 sammenlignet med tidligere år, men Øgaard forventer en nedgang.

– Signalene vi har fått fra en del lokallag, der det har vært liten aktivitet, er at det også fører til færre medlemmer. Vi regner med en nedgang både i antall lokallag og antall medlemmer, sier han.

Samtidig sier Øgaard at de fleste lokallag hadde aktiviteter tidlig på året før koronapandemien slo til og dermed har fått registrert en del medlemmer da.

– For vår del skjer det meste av medlemsrekrutteringen lokalt, så avlyste sommerstevner har ikke hatt mye innvirkning for oss. Det eneste er de lokale leirklubbene som er knyttet til leiraktiviteter.

Daglig leder i Acta, Kristian Øgaard, er imponert over lokallags evne til å omstille seg og finne løsninger i tråd med smittevernet. Arkivfoto: Ingunn Marie Ruud, KPK

Omstilt og endret aktiviteter

KFUK-KFUM forteller i en e-post om over en dobling av antall aktive medlemmer og deltakere gjennom de siste fem årene, til tross for en nedgang i antall betalende medlemmer i det enhetsbaserte barne- og ungdomsarbeidet. Også her er man spent på de langvarige effektene.

– Vi er spente på effekten av pandemien når det gjelder både unges deltakelse i lokalt arbeid og i større arrangementer. Vi har omstilt og endret en del av våre aktiviteter, og ser for oss at det kan ta noe tid før det mer tradisjonelle medlemsbaserte arbeidet er oppe og går igjen, sier generalsekretær Øystein Magelssen.

– Ikke bekymret, ennå

Daglig leder i NMSU, Stig Sunde, tror først det er neste år man vil se om pandemien har fått konsekvenser for medlemsrekrutteringen.

– Det er en stor sammenheng mellom leirdeltakelse og medlemskap i NMSU, og mange lokallag har vært satt på pause store deler av året. Vi forventer derfor nedgang i medlemstallet dette året, men tror ikke det vil si så mye, sier han til KPK.

Sunde mener det foreløpig ikke har gått så lang tid uten arrangementer at de trenger å frykte for den langsiktige rekrutteringen.

– Vi vil nok se noen utslag, men vi er ikke veldig bekymret ennå. Det blir spennende å se hvordan det utvikler seg, sier han.

Imponert over lokal innsats

Flere av lederne legger til at de er imponert over hvor mye aktivitet lokallagene faktisk har klart å få til under de vanskelige omstendighetene.

– Mange lokallag har hatt aktivitet i høst og funnet løsninger for å ivareta smittevernet. Noen har for eksempel delt inn aktiviteten etter alderstrinn slik at de likevel kan ha aktiviteter for dem som likevel går i samme klasse på skolen. Jeg er veldig imponert over lederne lokalt og alt de får til, sier Øgaard.

Også Kjøde er imponert over innsatsen lagsstyrene har gjort lokalt.

– Vi vet at det er mange lokale lag som møtes digitalt eller har hatt minilagsmøter innenfor klassekohortene. Det har vært kult å se hvordan dette er en bevegelse av ungdom og det er de som beveger den. Elever som har en indre motivasjon finner nye måter å gjøre ting på.

Dugnad ga resultater

Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (Laget), som i vanlige år verver en stor andel medlemmer på sommerfestivaler som Skjærgårds og UL, ble nødt å ta ekstra grep for å sikre seg medlemmer høsten 2020.

– Vi hadde en kjempedugnad i høst som har demmet godt opp for medlemstallene. Selv om det ikke erstatter alle de tusen vi vanligvis får på sommeren, så dekket det ganske mye. Vi er godt fornøyd med det skippertaket, sier Kjøde.

Karl-Johan Kjøde (30) er ansatt som generalsekretær i Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (Laget).

Han forteller at de ikke har fått inn tallene fra fjerde kvartal i 2020 ennå, men trenden fra tredje kvartal peker mot en liten nedgang.

– Det har vært små bevegelser. Vi har starta litt færre lag i 2020 og lagt ned litt flere. Men nedgangen er ikke veldig stor.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion