Religion

Milepæl for norske muslimer – nå skal alle feire id samtidig

ISLAM: Etter lang tids uenighet om når id skal feires, har over 80 moskeer nå blitt enige om en felles høytidskalender: – Vil hindre splittelser i familier, sier Muslimsk Dialognettverk.

Når skal egentlig høytidsfeiringen id markeres? Det har muslimske trossamfunn i Norge lenge vært uenige om.

På tross av ulike lovskoler, har nå over 80 moskeer gått sammen om en avtale om en felles hijrikalender. Det vil si: Fra nå av starter norske muslimer fastetiden ramadan samtidig, og feirer avslutningen, id, på samme tidspunkt.

– Ønsket om å komme til enighet ble sterkere enn alt annet. Da ble det lettere å finne en felles løsning, forteller styreleder Senaid Kobilica i Muslimsk Dialognettverk.

Han vedgår at arbeidet har tatt tid, fordi ulike tradisjoner og skoler har ulike syn på hvordan denne hijrikalenderen blir riktig.

– Vi må huske at ingen syn er mer hellig enn andre, og at prinsippet om enighet blant muslimer må vektlegges mest, sier han.

Generalsekretær Mehtab Afsar (t.v.) i Islamsk Råd Norge og imam Senaid Kobilica møtes i Krypten i Oslo domkirke etter et seminar om religionsdialog. Nå forlater Kobilica og hans moské IRN.

---

Hva er id?

  • Id al-fitr er en religiøs fest som feires ved avslutningen av fastemåneden ramadan.
  • Ifølge den islamske kalenderen begynner id den første dagen i måneden shawwal, måneden som følger ramadan, og varer i tre dager.
  • Festen innledes med høytidelig fellesbønn og preken i moskeen.
  • Muslimer betaler også en obligatorisk fasteavgift (zakat al-fitr) for hvert familiemedlem. Avgiften skal gå til trengende, og er et uttrykk for de troendes solidaritet.
  • I fremtiden vil norske muslimer starte ramadan samtidig og feire id al-fitr og høytiden id al-adha i fellesskap.

---

Fellesskapet har krevd arbeid

Sammen har en komité fra Islamsk Råd Norge (IRN) og Muslimsk Dialognettverk (MDN) jobbet frem prosjektet «En felles Eid i Norge».

– Det ligger mye arbeid bak dette. Vi har hatt en arbeidsgruppe som har vært i kontakt med moskeer og imamer, og utarbeidet avtalen i fellesskap. Vi retter stor takk til dem som har brukt sin tid og sine krefter på å få dette på plass, sier Kobilica i Muslimsk Dialognettverk.

I tillegg til praktiske fordeler, som forutsigbarhet rundt permisjonssøking og leie av lokaler, håper partene at felleskalenderen også vil bidra til fred.

– Dette vil hindre at det blir splittelser i familier når man feirer disse dagene, sier Kobilica.

Milepæl

IRN mener avtalen har vært viktig å få på plass etter uenigheter om feiring av religiøse høytider, og viser til at splittelsen har blitt mer synlig de siste årene.

– Det er viktig å sørge for at muslimene har et felleskap. Samtidig letter det på utfordringer man har hatt tidligere, sier styreleder Abdirahman Diriye til Vårt Land.

Han har sittet i komiteen for prosjektet «En felles Eid i Norge», og kaller avtalen en milepæl som vil bidra til mer samhold og kjærlighet blant norske muslimer.


Les mer om mer disse temaene:

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion