– De siste årene har jeg hatt mørke perioder. Mange av dagene har vært håpløse og gledesløse, sier David Andre Østby, lovsangsartist og pastor i Filadelfiakirken Oslo.
Torsdag slapp han låta «Du sier» sammen med sangeren Karoline Neteland. Det er en oversettelse av Lauren Daigles «You say», som har vært en superhit i USA og som vant en Grammy i 2019.
For Østby har sangen fått en helt spesiell betydning. Låta ble oversatt av Østby i forbindelse med en taleserie i Filadelfiakirken Oslo for et år siden. På vei hjem fra gudstjenesten grep teksten tak i ham.
«Du sier jeg er din, selv på min verste dag», sies det i sangen.
Østby kjente at tårene begynte å strømme. Hans verste dager, de var nemlig nå.
Mange av dagene har vært håpløse og gledesløse.
— David Andre Østby
Mørkt og håpløst
Det har bølget frem og tilbake i fem år, men for et år siden toppet det seg. Østby fikk panikkangst. Han kunne bryte sammen og gråte for ingenting. Gleden var borte. Samtidig hadde han migrene som kunne vare flere uker i strekk.
– Det sa stopp rent fysisk. Kroppen var stiv i alle ledd og jeg klarte nesten ikke stå opp av senga, sier han.
Noe hadde tæret på den mentale helsen hans over lengre tid. Det er ingen bestemt episode eller konflikt som har utløst det, sier han. Av respekt for mennesker med depresjoner, vil han understreke at han ikke har fått noen diagnose.
– Men det er ting jeg har måttet ta tak i. Kanskje det er en allmennmenneskelig erfaring, en opplevelse av at livet til tider kan bli mørkt og håpløst.
Legen mente at han hadde kjørt for hardt i mange år helt til det ble for mye. Hverdagen hans var full med familie og barn hjemme, jobb som pastor, bibelskolelærer og lovsangsleder i ulike sammenhenger i Norge.
Skummet overflaten
Når han ser tilbake, tror han det mest krevende var følelsen av å ha mange oppgaver som han ikke hadde tid til å gjøre skikkelig.
– Jeg skummet overflaten på mange områder. Som en perfeksjonist ønsker jeg å levere bra. Samtidig er jeg en person som vil bli godt likt. Følelsen av å ikke strekke til og skuffe mange mennesker kan ha vært en del av bildet.
Samtidig var han midt i livet og lurte på hvor han hadde vært og hvor han skulle gå.
– Det kom et alvor over meg. Det ble mørkt og jeg mistet håp, sier han.
Da han ikke lenger klarte å finne noen vei selv, valgte han å være åpen om det. Folk flest oppfatter ham som en positiv og energisk person, og mange har blitt overrasket over å høre Østbys utfordringer.
– Det handler nok om at de ikke har sett det på meg. Jeg forsøkte å klistre smilet på så godt jeg kunne helt til det ikke gikk lenger. Men også fordi jeg er en kristen leder som folk ikke tenker at har det problemet, sier han.
[ Manglet tillit til ledelsen da de sluttet - nå er pastorparet tilbake i Hillsong ]
Bønn uten ord
Selv i den tunge perioden har han fortsatt å lede lovsang i Filadelfiakirken og andre sammenhenger.
– Hvordan har det vært å stå på en plattform og synge om at Gud er god i denne tida?
– Det har selvfølgelig vært vanskelig i perioder, men det har ikke vært en så stor del av bildet. Selv om jeg ikke alltid kjenner at Gud er nær følelsesmessig, er ikke troen min tuftet på følelser, men på en grunnleggende tillit til at Gud er der.
Han kan imidlertid huske en episode for et par år siden. Til tross for at kroppen og psyken strittet imot, valgte han å reise på en konserthelg og spille tre konserter.
– Da hadde jeg det skikkelig tungt mens jeg skulle lede hundrevis av ungdom i lovsang. En i bandet mitt så underveis i konserten at jeg ikke hadde det bra, og tok tak i meg rett etter konserten og sa: «David, nå går vi rett hjem».
Jeg forsøkte å klistre smilet på så godt jeg kunne helt til det ikke gikk lenger.
— David Andre Østby
Det har også vært vanskelig for han å finne ordene. Bønn er en naturlig del av Østbys liv, men i denne perioden har han ikke visst hva han skulle be om.
– Det har vært mange bønner helt uten ord. Jeg vil beskrive troen min som en relasjon til Gud, og i gode relasjoner er det ikke alltid man trenger å si så mye, men det kan holde å være nær hverandre.
Låta startet en prosess
I bilen på vei hjem fra gudstjenesten for et år siden, bestemte han seg for at låta «Du sier» måtte gis ut. På refrenget synger de følgende:
Du sier jeg er din, selv på min verste dag. // Du sier jeg er sterk, når jeg tror jeg er svak. // Du sier jeg er nok, når jeg ikke strekker til. // Når jeg ikke selv kan gå, så bærer du mitt liv.
– Det er mange stemmer rundt oss som vil fortelle hvem vi er. Bibelen er full av ord om hvem Gud sier at vi er, og som kristen er det viktig for meg å lytte til dem. Sangen handler om dette, at jeg er skapt, elsket og frelst av Gud.
Selv om han har bearbeidet mange av problemene, ser han ikke bort fra at det kan komme nye, mørke perioder. Østby håper låta kan bety noe for andre som også opplever tunge perioder i livet.
– Når man strever med mental helse, bør man forvente å få det bedre på innsida av å ta inn over seg slike budskap som i denne låta?
– Jeg tror ikke en sang i seg selv kan hjelpe folk ut av dårlig psykisk helse. Det er viktig å være åpen, oppsøke hjelp og ikke bære det alene. Men en sang som dette kan være et skritt på veien til en oppdagelse og erkjennelse av hvem vi er.
Østby sier han har tro på musikkens kraft.
– Musikken er det eneste som kan nå det innerste av oss uten å spørre om tillatelse først. Da jeg på en av mine verste dager hørte denne låta i bilen, tror jeg det startet en helbredelsesprosess, sier Østby, og legger til:
– Veien til å forstå Guds kjærlighet handler noen ganger om å anerkjenne hvor vi er, sånn at Gud kan møte oss der vi er.
Selv om jeg ikke alltid kjenner at Gud er nær følelsesmessig, er ikke troen min tuftet på følelser.
— David Andre Østby
Sanger om skuffelse
Sanger som beskriver de mørke sidene av livet er viktig, mener Østby.
– Har lovsangssjangeren for lite språk for å snakke om det vonde?
– Jeg vet ikke om det er for lite, men det er viktig å ha språk for det. På korset ropte Jesus «Min Gud, min Gud, hvorfor har du forlatt meg?». Det sier noe om at sånne spørsmål ikke er en trussel for gudsrelasjonen, men essensielt for å bevare den.
Han viser til at Bibelen er full av salmer som uttrykker sorg, tvil og skuffelse.
– Jeg vet ikke hvorfor, men av en eller annen grunn har mange kristne tenkt at vi må vise vår beste side til Gud. Men det har vært frigjørende for meg å tro at jeg tilhører Gud, selv på min verste dag. Som kristen tror jeg det er ekstremt viktig med et språk som kan uttrykke dette. Det er bedre å si til Gud at man er sint på han, enn å ikke si noe i det hele tatt, sier Østby.
[ Slik skal de redde døende pinsemenigheter ]