Religion

Har sendt nytt varsel om søksmål til Brunstad Christian Church

SØKSMÅL: I desember fikk Brunstad Christian Church et ultimatum fra et tidligere medlem: Trekk påstander, hvis ikke blir det søksmål. Nå vil en rettslig prosess bli iverksatt.

I slutten av november mottok Brunstad Christian Church et brev med varsel om søksmål fra det tidligere medlemmet Ben van Wijhe. Det var Medier 24 som først meldte nyheten om søksmålet.

Den nederlandske forretningsmannen reagerte sterkt på BCCs påstander om at han skal ha ha bestilt og betalt for en profesjonell påvirkningsoperasjon for å ødelegge menigheten. Hvis ikke BCC dokumenterte påstandene innen 7. desember, eller trakk dem tilbake med en beklagelse, ville van Wijhe ta saken til retten. Det kom frem av brevet fra van Wijhes advokat Gjermund Pekeberg fra advokatfirmaet Økland & Co.

8. januar sendte advokaten et nytt brev til BCC hvor de varslet at en rettslig prosess vil bli iverksatt og at arbeidet med stevning starter.

– I en rettslig prosess plikter de å dokumentere at påstandene er sanne, sier advokat Gjermund Pekeberg fra advokatfirmaet Økland & Co.

Advokaten sier at BCC verken har trukket påstandene eller dokumentert dem.

Fjernet dokumentar fra nettside

Påstandene har blant annet blitt fremmet i BCCs dokumentar Perception for sale. Dokumentaren ble lagd for å imøtegå NRK Brennpunkts dokumentar Guds utvalde, og hevdet blant annet at NRK og flere andre norske medier har latt seg lure av en organisert påvirkningsoperasjon av selskapet Psy-Group. Denne operasjonen var bestilt og betalt av van Wijhe, hevdet BCC i dokumentaren.

Før jul ble dokumentaren fjernet fra BCCs nettsider. Ifølge styreleder og informasjonsansvarlig Berit Hustad Nilsen, skyldtes det usikkerhet angående hvilket tidspunkt påvirkningsoperasjonen startet.

Advokat Gjermund Pekeberg mener derimot at dokumentaren ble trukket som følge av varselet om søksmål.

– De begrunner fjerningen av dokumentaren med at det er uklart når operasjonen startet. De har imidlertid ikke trukket beskyldningene, og hevder fremdeles at de sitter på dokumentasjon som de av en eller annen grunn ikke vil legge frem. I den forstand opprettholdes fremdeles alle urettmessige påstander, sier advokaten.

INFORMASJONSANSVARLIG: Styreleder og informasjonsansvarlig Berit Hustad Nilsen i BCC mener Ben van Wijhe er ute etter medieoppmerksomhet.

Uenige om dokumentasjon

Vårt Land har spurt Berit Hustad Nilsen om varselet om søksmål var årsaken til at dokumentaren ble fjernet. Spørsmålet har ikke blitt besvart, men hun gir følgende kommentar til det nye varslet om søksmål:

– Vår opplevelse er at Ben van Wijhes rettslige trusler er en del av et spill for å få oppmerksomhet i media. Et eventuelt søksmål vil vi håndtere om det kommer. I motsetning til Ben van Wijhe, ser vi det ikke naturlig å diskutere mulige rettslige prosesser via media, sier hun.

Når det gjelder begrunnelsen for påstandene, hevder Hustad Nilsen at Psy-Group i sine egne dokumenter omtaler Ben van Wijhe som sin klient. Dette kommer fram i et dokument NRK har fått tilgang på og publisert i en artikkel om påvirkningsoperasjonen. Ifølge NRK skal dokumentet ha blitt skrevet av en tidligere israelsk journalist som knyttes til Psy Group.

– At den israelske frilansjournalisten, som etter det jeg forstår ingen i BCC har snakket med, i et lekket notat opplyser at han har hatt et møte med van Wijhe, gir ikke grunnlag for alvorlige og ærekrenkende beskyldninger mot ham. Det oppfyller i alle fall ikke kravet om at grove beskyldninger mot navngitte personer må være sanne, sier advokat Pekeberg.

Han understreker at Ben van Wijhe nekter for at han har deltatt i en betalt påvirkningsoperasjon mot BCC, iverksatt av det israelske selskapet Psy Group.

NRK-artikkelen presenterer også et kontraktsforslag van Wijhe mottok fra Psy Group i 2017, og som han senere delte med NRK. Fram til han mottok kontraktsforslaget, hevder han å ha oppfattet Psy-Group som et PR-byrå. Nederlenderen avviser imidlertid at han noen gang signerte kontrakten eller betalte for oppdraget.

Flere har fremmet påstandene

BCC er ikke de eneste som har fremmet påstandene om at van Wijhe står bak påvirkningsoperasjonen. Flere vil bli kontaktet av van Wijhes advokat.

– Vi vil varsle andre som har videreformidlet de samme usanne påstandene, sier advokat Pekeberg.

Blant annet har enda grovere beskyldninger mot van Wijhe blitt fremmet fra den anonyme nettsiden jvlreport.com, sier han.

– Det ser ut til at det har startet en samordnet aksjon mot blant annet van Wijhe 5. oktober i fjor, sier advokaten, og viser til flere eksempler på nettsteder som fremmet påstandene.



Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion