Religion

Biskopane ber regjeringa ta grep for ureturnerbare: – Ei skam

ASYL: Mange papirlause står utan helsetenestar, og biskopane fryktar dei har fått det verre under pandemien. I eit brev ber dei politikarane skru tempoet opp for å betre livet til «dei svakaste iblant oss».

Pandemien har isolert oss alle. Men Norges biskopar er uroa for spesielt éi gruppe dei meiner lider enno verre: Lengeverande asyløskarar og ureturnerbare.

– Me synest det er ei skam for det norske samfunnet at det lever menneske i landet som ikkje får tjene til sitt eige livsopphald, og som får forsvinnande lite støtte, seier Stavanger-biskop Anne Lise Ådnøy.

Saman med Bispemøtet meiner ho det hastar for norske styresmakter å hjelpe dei som ikkje kan sendast tilbake til heimlanda sine, og som ikkje får nok til å leve av i Norge.

Derfor har dei sendt eit brev til regjeringa, og spør: «Hvordan vil regjeringen sørge for at grunnleggende rettigheter disse menneskene kan bli ivaretatt?»

– Det blir enno meir prekært i koronaperioden. Mange i dei frivillige støtteapparata må ta omsyn til si eiga helse – og denne gruppa står utan hjelp, seier Ådnøy.

Trondheim 28.03.2019
Kirkemøte i Trondheim 2019. Her fra torsdagen. Biskop Anne Lise Ådnøy, Stavanger
FOTO: JOAKIM S. ENGER

Meiner det hastar

For eitt år sidan lova regjeringa at ureturnerbare asylsøkarar, med samla alder og opphaldstid i Norge på minst 65 år (opphaldstid: 16 år), skulle kunne få opphald i Norge. Framleis sit fleire på asylmottak, ser biskopane, og etterlyser kor løysinga blir av.

Dette er hjartesaka til Stavanger-biskopen. Saman med biskopkollegane håpar ho brevet kan føre til to ting. Førsteprioritet:

– At det blir tatt affære for dei som allereie er lova eit betre liv, seier Anne Lise Ådnøy.

Prioitet nummer to:

– Å få utvida gruppa som er omfatta av løysinga, med tanke på alder og opphaldstid, og gitt dei høve til å ha si eiga inntekt. Utan at Arne Viste eller Gunnar Stålsett må gå i fengsel for det, seier ho.

Me synest det er ei skam for det norske samfunnet at det lever menneske i landet som ikkje får tjene til sitt eige livsopphald

—  Anne Lise Ådnøy

---

Ureturnerbare:

  • Rundt 3.000 personer har status som ureturnerbare asylsøkarar i Norge.
  • I januar 2019 blei Høgre, Frp, Venstre og KrF einige om at regjeringa skal «legge til rette for en engangsløsning for eldre ureturnerbare asylsøkere som har bodd lengre enn 16 år i Norge».
  • I desember 2019 blei løysinga presentert: «Ureturnerbare asyl­søkere, som har samlet alder og oppholdstid i Norge på minst 65 år kan få opphold i Norge. Oppholdstiden må være minst 16 år».
  • I februar blei forslag til endringar av utlendingsforskrifta sendt på høyring.
  • Forskrifta er enno ikkje på plass.

---

Korona har forseinka arbeidet

Etter det Stavanger-biskopen er kjent med, har ikkje Bispemøtet fått svar på brevet til regjeringa enno.

I ein epost til Vårt Land skriv statssekretær Hilde Barstad (H) i Justis- og beredskapsdepartementet at:

– Departementet arbeider med saka. Ho var på høyring våren 2020, men er dessverre blitt forseinka av covid-19-pandemien.

Barstad fortel at det er sett av pengar i statsbudsjettet for 2021 til å følge dette opp.

– Me jobbar for at dette skal kome på plass raskt, skriv statssekretæren.

Les mer om mer disse temaene:

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion