Religion

Pastor mener Gud beskytter og vil ikke ta koronavaksinen

DEBATT: Nå angrer pastoren på avisinnlegget han skrev i Dagen. Stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle (H) kaller innlegget farlig, og mener Dagen burde latt være å publisere det.

«Derfor sier jeg nei takk til vaksinen» heter innlegget baptistpastor Bjørn Kristiansen har skrevet i Dagen.

I teksten tar han til orde for at menneskers håp om beskyttelse fra sykdom ikke først og fremst burde være en vaksine, men enda mer en urokkelig tillit til Guds løfter. Det til tross for at nesten to millioner mennesker allerede har dødd av covid-19, helt uavhengig av deres religiøse tilhørighet. Det finnes ingen forskning som tilsier at tro beskytter mot smittsomme virus.

«Samtidig undrer jeg meg over, som en kristen, at så mange av oss lever i frykt for et virus som Jesus vant seier over på korset for 2000 år siden. Det var ikke Pfizer eller Moderna som først gav oss legedom og beskyttelse mot korona, men Guds egen sønn», skriver Kristiansen i teksten.

– Det han forfekter kan være skadelig

Stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle (H) reagerte kraftig da hun leste teksten, og skrev i et innlegg på Facebook at vaksinen ikke først og fremst er for Kristiansen:

«Den er for pappa, som har hatt hjerteinfarkt og har redusert lungekapasitet. Den er for oldeforeldrene til datteren min, som må holde seg hjemme pga smittetrykket. Den er for alle heltene i helsevesenet. Den er for de delene av næringslivet som ligger med brukket rygg.»

– Det han forfekter kan være skadelig. Vi står midt i en pandemi og en krise som er større enn vi har opplevd på mange tiår. Folk blir syke, folk dør. I nabolandet vårt, som er omtrent like kristne som oss, er det flere tusen som har dødd, sier Westgaard-Halle til Vårt Land.

Westgaard-Halle reagerer fordi han er en pastor, en lederskikkelse som har innflytelse.

– Han signerer med menigheten sin, og jeg opplever at han snakker på vegne av kristne. Det er farlig både helsemessig og for religionen.

REAGERER: Dette er skremmende og alvorlig, skriver stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle på Facebook.

Hun er troende katolikk, og er oppgitt over teksten.

– Han sier det at Jesus døde på korset fikset alt, inkludert korona. Det er ikke en holdning kristne flest har. Å være kristen i 2021 er ikke bare enkelt. Vi møter fordommer og hard skyts. Slike uttalelser undergraver kristendommen.

Det er ikke en holdning kristne flest har

—  Lene Westgaard-Halle

Beklager og angrer på innlegget

Westgaard-Halle er ikke den eneste som har reagert på innlegget fra Kristiansen. Saken har skapt debatt på sosiale medier, og mandag ble han kontaktet av flere kristne som var lei seg og følte seg krenket.

Kristiansen understreker at han har skrevet teksten som privatperson, og at han ikke uttaler seg på vegne av et kirkesamfunn.

– Dette har jeg ikke vært tydelig på. Det var ikke meningen, og det var uproft av meg, sier han til Vårt Land.

Kristiansen forteller at han har skrevet en beklagelse til baptistmenigheten lokalt og baptistsamfunnet sentralt.

– Jeg har også sendt et nytt innlegg med beklagelse til Dagen. Intensjonene mine var gode, men når jeg uttrykker meg klønete og blir misforstått, må jeg ta ansvar. Jeg har gjort en feil i dag, og det beklager jeg virkelig.

- Ingen grunn til å mistro helsevesenet

Pastoren satt med en dårlig følelse etter at han hadde sendt inn innlegget til Dagen, og ba senere avisen om å la være å trykke innlegget. Avisen hadde imidlertid allerede gått i trykken.

– Det er ingen god følelse å tenke på at noen kanskje ikke tar vaksinen på grunn av det jeg skrev. Å sitte med det ansvaret føles ikke godt. Vi har et godt og trygt helsevesen i Norge som det ikke er noen grunn til å mistro, sier Kristiansen.

Han mener at han prøvde å få fram «valgfriheten»

– Det er ikke galt å takke nei til vaksinen, det er heller ikke galt å takke ja. Det er opp til hver enkelt.

Kristiansen sier han ikke er imot verken vaksine, medisiner eller vitenskap. Han vurderer også å ta vaksinen senere, dersom den vil hindre ham i å smitte andre. Han holder likevel fast på at han mener troen kan beskytte ham.

– Mitt tankesett er at Guds ord er sant. Jeg tror Gud bevarer meg for sykdom. Det har vi mange løfter om i bibelen. Det er kanskje naivt av meg å tro på den.

Mener Dagen ikke burde publisert

Stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle mener det er problematisk at Dagen valgte å trykke innlegget til Kristiansen.

– Jeg forstår at aviser trykker innlegg de ikke selv steller seg bak. Like fullt skal pressen være opplysende, etterrettelig og faktabasert. Twitter hadde merket innlegget til Kristiansen som falske nyheter. Dagen går over streken her, og burde som et minimum har merket faktafeilene i innlegget og lagt inn fakta om vaksinene, sier hun.

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk påpeker at avisen ikke er Twitter, og ikke har for vane å merke meningsytringer på den måten. Han forsvarer publiseringen av innlegget.

– Disse synspunktene finnes og deles av flere. Heller enn å fortie disse tankene og la de boble i sosiale medier, bør vi ta debatten i åpent lende. Der kan disse meningene møte motbør, sier Selbekk til Vårt Land.

Vebjørn Selbekk

Ingen bør avstå fra å ta vaksinen fordi de tror Gud beskytter dem

—  Vebjørn Selbekk
Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion