Religion

Flere av kongresstormerne er inspirert av kristne nasjonalister

USA: Grupperinger av Trumps følgere er sterkt inspirert av religiøst tankegods. Noen tror de er etterkommere av israelittene, andre at staten er styrt av satanister og at de er forsvarere av det kristne USA.

– Den høyreekstreme tradisjonen med å blande norrøne og kristne symboler stammer fra 1900-tallets fascisme, sier Cathrine Thorleifsson, forsker ved C-REX Senter for ekstremismeforskning.

Flere av Trump-tilhengerne som deltok på demonstrasjonen og stormingen av den amerikanske Kongressen tilhører høyreekstreme grupper. Mange av gruppene har en ideologi som er påvirket av kristne høyreekstremister og blander både kristne og andre religiøse symboler.

Bruker kors og norrøn mytologi

Ifølge Thorleifsson er det om lag 940 hatgrupper i USA. 200 av dem regnes som militsgrupper. Onsdagens demonstrasjon utenfor den amerikanske kongressen var en blanding av flere ekstremistiske grupper. Blant annet høyreekstreme Proud Boys, ulike militsbevegelser og nynazister.

Disse forfektet en blanding av symboler for hvit overmakt: blant annet kors, norrøn mytologi, sørstatsflagget, hindunasjonalistiske flagg og symboler vi forbinder med holocaust-fornektelse. Disse symbolene blir brukt til å mobilisere mot grupper som inngår i deres fiendebilder- som muslimske og jødiske minoriteter og eliter.

De fleste av de nevnte gruppene over er såkalte «ultranasjonalistiske». De har voldsforherligende ideologier og er ofte drevet av rasisme og konspirasjonsteorier. Flere av konspirasjonsteoretikerne som har tilhørighet blant radikaliserte Trump-tilhengere kjemper mot «den dype staten» – en stat i staten. Denne gruppen tror at Trump kjemper med dem.

– En del av disse aktørene er organisert og har blitt radikalisert i digitale subkulturer på internett.

Påvirket av kristenekstremister

Flere av disse gruppene er påvirket av Christian Identity (CI), som er en strømning innenfor amerikansk høyreekstremisme.

– Det er en religiøs ideologi som er populær i høyreekstreme kretser. De mener at avstammingen til hvite amerikanere kan spores tilbake til Israels tapte stammer. Denne ideologien er både rasistisk og antisemittisk.

Gruppene som forfekter denne ideologien er også fiendtlig innstilt mot styresmaktene. Ifølge den antirasistiske organisasjonen Southern Law Center finnes det CI-grupper i flere amerikanske delstater.

– Det er også en ideologi som har hatt innflytelse på mange grupperinger som fremmer en hvit makt-ideologi.

Ifølge Thorleifsson bruker mange av de høyreekstreme bevegelsene kristendommen aktivt. De ser på seg selv som forsvarerne av et USA forankret i kristne verdier og kombinerer dette med antisemittisme. I deres fiendebilde inngår eliter, for eksempel politikere og journalister, samt etniske og religiøse minoriteter. Noen av gruppene er åpent fascistiske.

– Høyreekstremistene kupper kristendommen for å fremme sin egen rasistiske og voldelige agenda, sier Thorleifsson.

Tror Trump er en gudesendt forsvarer

Flere av deltakerne i demonstrasjonen var såkalte MAGA-støttespillere. MAGA er en forkortelse for Trump-kampanjens slagord Make America Great Again.

– Disse er radikalisert på internett. Særlig der konspirasjonsteorien Qanon har florert.

Qanon er en konspirasjonsteori med opphav på 4chan om at den amerikanske staten i virkeligheten er drevet av et «kriminelt, satanistisk og pedofilt nettverk». Flere av aktivistene anser Trump som en gudesendt forsvarer mot slike onde krefter. En av lederne under stormingen av Kongressen var for eksempel den 32 år gamle Qanon-forfekteren Jake Angeli.

Ifølge forskeren er Angeli ett eksempel på hvordan moderne høyreekstremister blander både religiøse og ikke-religiøse symboler. På bildene fra Kongressen kan vi se at Angeli både har tatovert Trumps grensemur og Tors hammer på kroppen.

– Slike symboler blir brukt i visuell propaganda for å inspirere andre aktivister. Men det er nettopp noe som kjennetegner internettkultur, at den er veldig eklektisk. Man står fritt til å forandre symboler og tilføre andre.

Religiøs endetidstankegang

Ved å inkludere kristne symboler skaper høyreekstreme et skille mellom kristne og ikke-kristne minoriteter, forklarer Thorleifsson. Hun viser til at man skaper et skille mellom de som tilhører det «raserene, hvite USA» og de som ikke gjør det.

Mange i amerikansk og europeisk høyreekstreme miljøer tror på en kommende rasekrig og et oppgjør med elitene. Dette er ofte inspirert av romanen The Turner Diaries, skrevet av den avdøde hvit makt-nasjonalisten William Luther Pierce.

– Kan vi snakke om en religiøs endetidstankegang hos flere av de høyreekstreme bevegelsene?

– Ja. Det vil jeg absolutt si. Det er en veldig dystopisk bevegelse, sier hun.

Bilde fra Trump-demo

Tror de er de ekte jødene

En annen gruppe som deltok i onsdagens demonstrasjon var afroamerikanske medlemmer av den antisemittiske bevegelsen Black Hebrew Israelites. De mener at etterkommerne av afrikanske slaver i USA er de «ekte» jødene og Guds utvalgte folk. Bevegelsen har skapt sin egen fortolkning av Bibelen, inspirert av jødedom og kristendom.

– Antisemittisk ideologi forener mange av de åpne høyreekstreme grupperingene, forteller Thorleifsson.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion