Religion

Forsker: – Islamsk Råd har spilt en viktig rolle for norsk islam

FORSKNING: Islamsk Råd Norge har spilt en viktig faktor for å gi muslimer en norsk muslimsk identitet, mener forsker Olav Elgvin.

– Det er ingen tvil om at Islamsk Råd Norge (IRN) har vært med på å skape en norsk muslimsk identitet, sier Olav Elgvin, forsker ved Fafo.

Elgvin disputerte nylig med doktorgradsavhandlingen Between a Rock and a Hard Place. Her tar Elgvin for seg paraplyorganisasjonen IRNs 30-årige historie og sammenlignet paraplyorganisasjonen med liknende religiøse organisasjoner i i Europa. I tillegg har han undersøkt hvordan paraplyorganisasjonen har påvirket det norske samfunnet.

Konklusjonen er at IRN har vært viktig for å ivareta et godt forhold mellom muslimske minoritetsmiljøer og det norske storsamfunnet.

Et grunnleggende bytteforhold

Ifølge Elgvin handler innlemmelsen av IRN i samfunnet grunnleggende sett om et bytteforhold med staten: Ved sin anerkjennelse gir myndighetene sin legitimitet til IRN, samtidig gir muslimene fra seg noe selvstendighet ved å være en del av IRN.

Elgvin sier at inkluderingen av IRN i det norske systemet har gjort at organisasjonen har vært opptatt av å utvikle en norsk muslimsk identitet og å få islam til å fungere i det norske samfunnet.

– Dette har skjedd dels gjennom tilpasning, dels ved konsolidering av muslimsk liv i Norge ved å koordinere ting som muslimske høytider, bønnetider og halalmat slik at det fungerer i det norske samfunnet, sier han.

Norge er bedre enn Sverige og Danmark

Ifølge Elgvin er forholdet mellom muslimske minoritetsmiljøer og storsamfunnet bedre i Norge enn i mange andre europeiske land.

– Hvis man sammenligner med Sverige, som ofte regnes som multikulturalistiske, har Norge vært mer liberale og inkluderende i religionspolitikken, sier han.

Dette skyldes blant annet at man i Norge fremhevet dialog for å komme til beslutninger i felleskap.

– Det er særlig i denne sammenhengen at IRN har vært viktig, mener Elgvin.

Forskeren peker på at IRNs deltakelse i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) har gitt legitimitet til STL og gjort at man har fått en mer inkluderende nasjonal religionspolitikk

---

Olav Elgvin

  • Olav Elgvin (f. 1980) har to mastergrader; en i filosofi fra Lunds universitet og en i statstvitenskap fra Universitetet i Oslo. Elgvin er i dag forsker på Fafo.
  • Han har skrevet doktorgradsavhandlingen Between a Rock and a Hard Place: The Islamic Council of Norway and the Challenge of Representing Islam in Europe

Kilde: Universitetet i Bergen

---

Forhindret islamisme

Elgvin mener STL har spilt en positiv rolle som en allianse på tvers av minoritetsreligionene sammen med majoritetsreligionene.

– Vi har hatt en stor allianse i Norge av aktører som har gått sammen for å forsvare grunnleggende livssynsrettigheter i et liberalt samfunn. Det har man ikke hatt på samme måte i Sverige og Danmark.

Denne alliansen har gjort at det har vært mulig å kanalisere politisk engasjement inn i organisasjonene.

– I Danmark har du hatt en islamistisk kalifatbevegelse, som er den største i Europa etter Storbritannia. En mulig grunn til det er at man ikke har hatt de normale kanalene for engasjement inn i samfunnet, slik som i Norge.

Integreringskraft

Ifølge Elgvin har både mediene og storsamfunnet både uttalte og uuttalte forventninger til IRN som organisasjon. Han mener at mediene hele tiden forventer at IRN kommenterer saker som har å gjøre med islam - enten det dreier seg om homofili eller mindre kontroversielle temaer.

IRN dekker et stort mangfold blant muslimske organisasjoner, som har teologiske og strategiske uenigheter. Denne spenningen, både internt og eksternt, fikk konsekvenser for organisasjonen i 2017. Da brøt flere muslimske trossamfunn med IRN.

– Når det blir uenighet mellom storsamfunnet og det muslimske minoritetssamfunn, må IRN som paraplyorganisasjon håndtere denne uenigheten. Det er vanskelig ettersom de hele tiden blir avkrevd å snakke med én stemme. Paraplyorganisasjoner fungerer ofte best ved å bestemme ting via konsensus.

Han viser til at man ikke stenger Norges kristne råd inne på et rom for at de skal bli enige om synet på homofili.

– Dersom det hadde skjedd kunne det fort blitt splittelser der også. Det som skjer i IRN er at man skal håndtere stor uenighet, men får ikke lov til å håndtere denne uenigheten via konsensus eller minimumsløsninger.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion