Det er fredag kveld 11. desember, og i pinsemenigheten Betesda Borgestad Skien er det innkalt til ekstraordinært menighetsmøte. Omtrent 15 personer tar plass i benkeradene, de aller fleste av dem ganske grå i håret. På grunn av korona er de færre enn normalt, men dette møtet kan ikke vente.
Den nye loven for tros- og livssynssamfunn gjør at man må ha minst 50 registrerte medlemmer for å regnes som et trossamfunn. Denne kvelden har Betesda Borgestad, med sine 40 medlemmer, kniven på strupen. Om noen uker, fra 1. januar, står de i fare for å miste muligheten til å søke tilskudd for livssynssamfunn.
[ Bitter finale da ny troslov for landet ble vedtatt ]
– Vi er helt avhengig av de midlene. Dette er et eldre stort bygg, som de siste årene har krevd nødvendig oppussing både ut- og innvendig. Vi gir til misjonsarbeid i inn- og utland og betaler forkynnere for å komme hit, så støtten betyr mye, sier Frank O. Holmberg, leder for Betesdas eldsteråd, før møtet starter.
Denne kvelden skal menigheten stemme over et forslag til løsning, slik at de kan beholde statusen som et trossamfunn.
Rammes hardt av ny lov
Med sine 330 menigheter og 40.000 medlemmer er Pinsebevegelsen det nest største kristne kirkesamfunnet i Norge utenfor Den norske kirke. Grensen på 50 medlemmer rammer likevel mange pinsemenigheter hardt.
– Pinsebevegelsen er nok det trossamfunnet som antallskravet får størst konsekvenser for, sier Ingunn E. Ulfsten, daglig leder i Pinsebevegelsen.
---
Ny lov om tros- og livssynssamfunn
- 1. januar 2021 trådte ny lov om tros- og livssynssamfunn i kraft.
- For å kunne bli registrert og være berettiget til tilskudd etter den nye loven, må tros- og livssynssamfunn ha minst 50 medlemmer.
- Tros- og livssynssamfunn med færre enn 50 medlemmer kan slå seg sammen med et annet samfunn for å oppfylle antallskravet.
- For å være tilskuddstellende i 2021, må sammenslåingen ha trådt i kraft før nyttår.
- Kilde: Regjeringen.no
---
Årsaken er at alle Pinsebevegelsens menigheter er registrert som selvstendige trossamfunn, og 150 av dem er under 50 medlemmer. For å hjelpe disse menighetene over grensen, har Pinsebevegelsen opprettet et nasjonalt trossamfunn de kan bli del av.
Ulfsten håper mange takker ja til invitasjonen.
– Å være registrert som et trossamfunn handler ikke bare om muligheten for å søke tilskudd, men man har også vigselsrett og egne retningslinjer knyttet til ansettelser. Man får et vern av norsk lov og internasjonale konvensjoner, sier Ulfsten.
I skrivende stund, to uker før nyttår, har de fått positive vedtak fra 26 menigheter og noen flere vil komme. Mange sitter imidlertid på gjerdet og er usikre på om de vil bli med.
– De er ofte redd for å miste selvstendigheten sin og bli overstyrt. Men det vil ikke være noen overstyring. Det eneste som kreves er at man slutter seg til Pinsebevegelsens grunnlagsdokumenter og nedfeller dem i egne vedtekter, sier Ulfsten.
En av de skeptiske menighetene er Betesda Borgestad i Skien.
[ På tre måneder leser de hele Bibelen høyt sammen ]
Folk strømmet til
– Guds fred, kjære venner, sier Torbjørn Arnesen fra prekestolen i Betesda.
Han og kona Anne Berit har reist fra Fredrikstad for å delta med forkynnelse og sang før menighetsmøtet starter senere på kvelden.
– Jeg er veldig glad for alle menigheter som holder åpent, sier Arnesen og legger til:
– Det her med TV og radio er jo veldig bra for dem som er tilsidesatt, men det er egentlig ingenting som kan erstatte dette levende samfunnet hvor vi er med på å bygge hverandre opp i vår høyhellige tro.
Det levende samfunnet har bestått i 100 år. Pinsemenigheten ble grunnlagt i 1920 og fikk navnet sitt fra Betesda-dammen i Jerusalem, som er omtalt i Johannesevangeliet. Hit strømmet lamme, blinde og uføre til for å vente på at en engel skulle sette vannet i bevegelse og gjøre dem friske.
I vekkelsestider strømmet folk også til lokalene i Betesda Borgestad for å motta frelse, og ofte kom de langveisfra. På 70-tallet stod folk ofte langs veggene fordi det ikke var nok plass, forteller Holmberg fra eldsterådet, som selv ble medlem for 20 år siden.
Medlemstallet har i de senere år sunket i takt med at gjennomsnittsalderen har økt, men Betesda Borgestad går ikke bare i minus. Den siste måneden har to personer ønsket innmelding, forteller Holmberg.
Det var imidlertid ikke nok for å bli 50.
Sammenslåing lokalt
For å komme over grensen på 50 personer, har ledelsen blitt enig med menigheten Smyrna Svarstad om å fusjonere. Smyrna, som tilhører De Frie Evangeliske Forsamlinger (DFEF), har mellom 17 og 20 medlemmer, anslår Holmberg.
– Har det vært aktuelt for dere å bli med i Pinsebevegelsens nye trossamfunn?
– Vi ønsker å være selvstendige. Vi mener det fungerer best på den måten, og vi har aldri hatt besøk fra noen i Pinsebevegelsen sentralt, annet enn at vi mottar fakturaer fra dem, sier Holmberg.
Å bli med i Pinsebevegelsens trossamfunn, vil også kreve en medlemsavgift på 100 kroner – i tillegg til Pinsebevegelsens ordinære kontingenter. Det vil utgjøre en vesentlig sum for Betesda Borgestad, forklarer Holmberg når han legger frem saken fra talerstolen under menighetsmøtet.
Menigheten stemmer ved håndsopprekning. Forslaget om å fusjonere med Smyrna blir enstemmig vedtatt.
Det er eldsterådet glad for.
– Det var den beste løsningen. Da står vi mer fritt, samtidig som vi har et visst samarbeid, sier Bjørg Ellinor Berntsen, som er medlem av eldsterådet.
– Hva er så viktig med å stå fritt?
– Det blir mer og mer direktiver ovenfra på alt du gjør. Vi er vant til å ha friheten til å bestemme selv, både når det gjelder forkynnelse og hvilke forkynnere vi tilkaller, sier hun.
Støtter sammenslåinger
For menighetene som blir med i Pinsebevegelsens nye trossamfunn, er den største forskjellen knyttet til måten man registrerer medlemmer på, sier Ingunn E. Ulfsten. Hun understreker at man fremdeles kan være medlem av Pinsebevegelsen, selv om man ikke går inn i det nye trossamfunnet.
– Vi støtter at menigheter slår seg sammen lokalt der det er naturlig med samarbeid, sier hun.
Når det gjelder kontingenten på 100 kroner per medlem, sier hun at det er for å dekke administrasjonskostnader, og at beløpet er langt under det andre kirkesamfunn tar. De øvrige kontingentene til Pinsebevegelsen er frivillig å betale, sier hun.
– Gjør den nye loven at Pinsebevegelsen blir tvunget til å gå bort fra røttene sine?
– På et vis, ja. Det har vært lang tradisjon for selvstendige, lokale menigheter. At vi må lage et kirkesamfunn for å ivareta menighetene våre, er helt klart noe nytt, sier hun.
[ Ville ikke gi Ungdom i Oppdrag tilskudd på grunn av homofilisyn. Nå har kommunen snudd ]