Religion

Tar med juleevangeliet til skolegården

Den norske kirke: Koronakrisen stanset ikke Gjerdrum menighet fra å bringe juleevangeliet til de små.

– Jakob, har du satt ut «gavan»? roper kateket Oddrun Kogstad etter keiser Augustus, også kjent som sokneprest Jakob Furuseth, som er på vei over den snøbelagte skolegården for å skrive klasse 2a ved Veståsen barneskole inn i manntall.

Det har blitt en annerledes julefeiring i år, også for de minste. Blant annet har koronakrisen ført til at de tradisjonelle skolegudstjenestene har blitt avlyst. Dette har derimot ikke stoppet Gjedrum menighet fra å la skolebarn i området ta del i juleevangeliet. Like før jul arrangerte menigheten julespill for første til fjerde klasse på Gjedrum og Veståsen barneskole, samt barnehager i kommunen.

Veståsen skole

Norsk og balkansk jul

To av barna som lytter til den romerske keiseren er Jovana og Emily. De forteller om en helt spesiell julefeiring:

– Jeg kommer fra et annet land og skal feire norsk julaften, og serbisk julaften. Fordi jeg kommer fra Serbia, sier Jovana.

– Og jeg skal feire norsk jul og makedonsk jul, skyter Emily inn.

– Norsk og makedonsk, jul ja!

– Serbia og Makedonia er veldig nærme hverandre. Så det er det samme, sier Jovana.

– Man kan også kjøre bil dit, skyter Emily inn.

– Hva er det som er spesielt med den andre julaftenen?

– Den kommer noen dager etter den første julaftenen, sier Jovana.

Ble inspirert av andre menigheter

Ideen om julespill startet med at de ansatte i menigheten innså at man ikke kunne ha de vanlige førjulsgudstjenestene for barnehagene og barne- og ungdomsskolene i området.

– Da fant vi ut at vi fikk komme til skolene og barnehagene isteden, og vi ble inspirert av andre menigheter som har arrangert julevandring, sier Oddrun Kogstad, kateket i Gjerdrum og Heni menighet.

Selve vandringen involverer fem (av seks) fra staben og to frivillige.

– Hvordan har det blitt tatt imot?

– Det virker som om de koser seg, og at de er veldig med og stiller spørsmål og lurer. Noen klarer å gå inn i fantasien. Andre er utenfor og sier: «Du kan ikke være engel fordi du har briller på». Typisk unger.

Veståsen skole

---

Gjedrum og Heni menighet

  • Gjedrum og Heni menighet ligger i Gjerdrum kommune på Østlandet.
  • Både Gjedrum og Heni kirke er trekirker på Riksantikvarens liste over særskilt verneverdige kirker.
  • I senere tid har menigheten også feiret gudstjenester på misjonshuset i Ask sentrum.

---

Blir innskrevet i manntallet

Postene starter med keiser Augustus, som er innehatt av presten. Han har et opprop der han sender Maria og Josef videre til Betlehem. Klassen som er på besøk går en annen vei for å innskrives i manntall. Deretter havner de borte ved gjeterne på marken, der de får besøk av engelen og blir med som englekor.

Så blir de sendt videre til veien mot Betlehem og posten der de møter en som står med de tre gavene fra de vise menn.

– Man får høre hva de står for og hva gavene betyr. Så blir de med videre bort til stallen for å se jesusbarnet. Så tar vi en sang og snakker litt om det: At han er født som en konge, men i en stall, sier kateketen.

Veståsen skole

– Dette er «kjempeartig»

Kogstad mener at opplegget er en enkel tilnærming til julefortelling.

– Det tror jeg er nødvendig. Det er mange som tror at vi feirer jul fordi at nissen kommer.

– Hva med dere voksne da?

– Jeg synes jo at dette er «kjempeartig». Men jeg liker jo skuespill, tull og tøys. Det er selvfølgelig ikke alle som er like bekvem i rollen, men de må bare være med.

– Er dette noe dere vil fortsette med?

– Det kan hende, men det kommer an på om skolene etterspør det eller ikke. Hvis den samme klassen skal gjøre det hver eneste jul er det ikke så spennende lenger. Da må man i hvert fall variere hvor man er og hvordan man gjør det.

Ifølge Kogstad kan en mulig løsning etter hvert bli en vandring i kirken.

– Det vet jeg mange kirker rundt omkring har. Men det er sånn at kirken er så pass langt unna at du må ta buss for å komme dit. Dermed blir det i tillegg en betraktelig kostnad.

Veståsen skole

Mye kirke for pengene

Heller ikke i Gjerdrum menighet blir det arrangert åpen julegudstjeneste på julaften.

– Vi bestemte oss allerede i oktober for at kirken ikke blir åpen fordi at vi må si nei til så vanvittig mange, sier Kogstad.

Hun legger til at menigheten har streamet hver eneste gudstjeneste siden påsken. Men i advent- og juletiden har menighetsstaben satt inn ekstra flere krefter for å nå ut til folket. Menigheten har blant annet satt opp en julekrybbe midt i sentrum, og laget julekalender som du finner både på Facebook og YouTube.

– Vi når ut til veldig mange, kreativiteten skal det ikke stå på. Folk pleier å si at i Gjerdrum får du mye kirke for pengene.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion