Religion

Siste matutdeling før jul ble avlyst - prest måtte sende folk hjem fra kø

MATUTDELING: Fattighuset på Grønland i Oslo måtte avlyse den siste matutdelingen før jul. – De frivillige har gjort en utrolig bra innsats, men mange er slitne, sier styreleder.

– Jeg synes det er pinlig og trist å si til folk at de ikke får mat, sier Ingrid Nyhus, kapellan i Grønland menighet i Oslo.

To ganger i uka deler de ut kølapper til matutdeling på Fattighuset, som ligger like over veien for kirka. På den måten blir kirkerommet et varmt venteværelse for mellom 300 og 400 personer som av ulike grunner trenger hjelp med å skaffe mat.

Før tirsdagens matutdeling fikk Nyhus beskjed om at Fattighuset måtte avlyse den siste matutdelingen som var planlagt før jul. Dette ble formidlet gjennom sosiale medier, men omtrent 50 personer møtte likevel opp. Istedenfor å gi kølapp, måtte Grønland kirke formidle beskjeden om at utdelingen var avlyst.

Ingrid Nyhus

– Jeg opplever ikke at noen klager eller blir sure. De tar det på en beundringsverdig, god måte. Derfor gir det meg litt blandede følelser. Er det sånn det er å være lite privilegert, at man tar til takke med ingenting? spør Nyhus.

Slitne frivillige

Fattighuset er en frivillig hjelpe- og interesseorganisasjon på Grønland i Oslo som blant annet deler ut mat og klær. Årsaken til at tirsdagens matutdeling ble avlyst, var mangel på medarbeidere og lite mat. Det har sammenheng med at utdelingen skulle skje på en annen dag enn vanlig.

– Det er tragisk og synd, men vi hadde ikke noe annet valg enn å avlyse, sier styreleder Sverre Rusten.

De frivillige har arbeidet hardt over lengre tid, forteller Rusten.

Sverre Rusten

– I tillegg til matutdeling, har de tatt imot og delt ut over 1000 julegaver. De har jobbet lange dager over lengre tid, og folk har blitt slitne. Her snakker vi om mange mennesker som egentlig er uføre, men som likevel jobber gratis hos oss. De gjør en utrolig bra innsats, sier styrelederen.

Vanligvis deler de ut poser som kan inneholde middagsmat, pålegg og brød. Fellesnevneren for de som bruker tilbudet, er at de har dårlig råd, forteller Rusten.

– Hvis man er blakk og sulten betyr tilbudet vårt mye. Det er for eksempel hjerteskjærende når man har barn, men ikke har mulighet til å hente mat. Et lavterskel-tilbud som dette betyr mye når folk er i krise og trenger hjelp på kort varsel.

Mangler ikke mat

Cristiano Aubert er styreleder for Matsentralen i Norge og daglig leder for sentralen i Oslo. De legger til rette for å omfordele overskuddsmat fra matbransjen til ideelle organisasjoner som hjelper vanskeligstilte, blant annet Fattighuset på Grønland.

– Akkurat nå har vi masse mat, så at Fattighuset valgte å holde stengt handler nok mer om deres egen kapasitet, sier Aubert.

I det store bildet er det likevel behov for mer mat som kan omfordeles, forteller han. Landets syv matsentraler omfordeler omtrent 3350 tonn mat hvert år, noe som tilsvarer 6,7 millioner måltider.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Vi burde hatt opp mot 6000 tonn for å dekke behovet vi tidligere har kartlagt. Men det betyr ikke at vi ikke har nok mat til de som kommer og henter akkurat nå, sier han.

Aubert opplyser om at Matsentralen på sine nettsider har lagd et matkart med oversikt over samarbeidspartnerne sine, hvor man kan se hvem som holder åpent og som deler ut og serverer mat.

Organisasjoner som Frelsesarmeen, Blåkors og Evangeliesenteret er eksempler på andre aktører som driver matutdeling i Oslo.

Grønland kirke

Trenger penger

Fattighusets neste matutdelingen blir onsdag i romjulen, forteller Sverre Rusten.

– Er det noen måte folk kan hjelpe dere på?

– Vi blir glade for økonomisk støtte. Hvis folk vet om bedrifter som kan avse mat som ellers ville blitt kastet, men som er helsemessig forsvarlig å dele ut, så tips dem gjerne om oss.

– Trenger dere flere frivillige?

– Stort sett har vi nok folk. Vi er rike på menneskelige ressurser, men fattige på penger.


Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion