Religion

Frykt for at manglende halal-sertifisering kan gi vaksine-skepsis

VAKSINE: Helsemyndigheter i muslimske land kan stå overfor et dilemma om de mottar vaksiner som ikke er sertifisert som gelantinfrie. Lege og muslim Usman Rana er ikke bekymret: – Islamsk teologi er preget av pragmatikk i spørsmål om helse, sier han.

Mens helsemyndigheter verden over nå forbereder seg på massevaksinering av innbyggere, er det noen steder bekymring for om manglende halal-sertifisering kan føre til vaksine-skepsis blant visse grupper i befolkningen. Det melder nyhetsbyrået AP. Noen vaksiner bruker nemlig gelatin fra svinekjøtt som stabilisator for å sikre holdbarhet under lagring og transport.

Vaksineprodusentene Pfizer, Moderna og AstraZeneca har sagt deres vaksiner ikke inneholder produkter fra svin. Men til nyhetsbyrået AP sier Dr. Salman Waqar, som er generalsekretær for den britiske islamske medisinorganisasjonen, at han tror gelatin vil bli brukt i andre covid-19-vaksiner. Ifølge AP kan dermed noen land med store muslimske befolkninger, som Indonesia, ende opp med vaksiner som ikke er sertifisert som gelatinfrie.

– Etterspørsel, eksisterende forsyningskjeder, kostnader og kortere holdbarhet for vaksiner som ikke inneholder svinegelatin, betyr at ingrediensen sannsynligvis vil fortsette å bli brukt i et flertall av vaksiner i årevis, sier Salman Waqar til AP.

Ifølge Verdens Helseorganisasjon (WHO) er slik prosessert gelatin ofte så renset og modifisert at det ikke lenger har noen reell kobling til svin, slik at den også kan aksepteres av strengt praktiserende muslimer. Waqar sier det er forskjell blant muslimer på hva man anser som inntak av svinekjøtt. Noen muslimer anser ikke det å ta en vaksine hvor gelatinen har gjennomgått en streng kjemisk transformasjon som ulovlig, mens andre vil mene motsatt.

---

Dette er saken

  • Vaksiner inneholder ofte proteinet gelatin som stabilisator.
  • Gelatin kommer fra svinekjøtt og er forbudt i noen religiøse grupper. Men i dag brukes som regel svært prosessert gelatin som også aksepteres av muslimer.
  • Siden kostnaden og etterspørsel etter vaksinen er såpass stor, frykter derfor muslimer at noen vaksiner vil komme til å inneholde gelatin.
  • I enkelte land som mottar vaksiner som ikke er sertifisert for å være gelatinfrie, er frykten at enkelte grupper ikke kan ta vaksinen som følge av religiøse lover.

---

– Islamsk teologi er preget av pragmatisme

Lege og muslim Mohammad Usama Rana mener problemstillingen foreløpig kun er hypotetisk. Han skriver i en tekstmelding til Vårt Land at selv om de aller fleste islamske teologer anser gelatin som en forbudt ingrediens, er de tydelige på at nødvendige medisiner skal vare tillatt:

«Medisiner og vaksiner som er nødvendige og livreddende – slik koronavaksinen vil være – tillates selv om de inneholder gelatin, forutsatt at det ikke finnes lett tilgjengelige alternativer uten gelatin. Med andre ord er islamsk teologi preget av pragmatikk i spørsmål om helse fordi helsefremmende tiltak anses som svært viktige for muslimer», skriver Usama Rana.

Indonesia: religiøse ledere bestred vaksineanbefalinger

Blant religiøse ledere er det imidlertid forskjellige meninger om dette. I enkelte tilfeller har det fått alvorlige helsekonsekvenser for Indonesia, som har verdens største muslimske befolkning på rundt 225 millioner.

Blant annet i 2018, da religiøse ledere og samfunnsledere i Indonesia gikk ut og oppfordret foreldre til ikke å la barna vaksineres på grunn av at vaksiner mot meslinger og røde hunder inneholdt gelatin, og derfor var «haram» – eller ulovlig.

– Tilfeller av meslinger blusset opp i landet, som som ga Indonesia den tredje høyeste frekvensen av meslinger i verden, sier Rachel Howard, direktør for helsevesenets forskningsgruppe Research Partnership.

Det muslimske geistlige organet utstedte derfor en bestemmelse som sa at det var tillatt å motta vaksinen, men kulturelle tabuer har ført til fortsatt lave vaksinasjonsrater, ifølge Howard.

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Mer fra: Religion