Religion

Snur i vedtak: Fellesrådet vil likevel ikke iverksette ny granskning

PERSONALKONFLIKT: En ny og uavhengig rapport skulle gi svar på ledelsens håndtering av personalkonflikten i Jørpeland kirke. Nå dropper fellesrådet sin vedtatte granskning, etter råd fra bedriftshelsetjenesten.

– Bedriftshelsetjenesten, som har jobbet med arbeidsmiljøet i staben også tidligere, konkluderte med at foreliggende rapport var grundig og at det ikke var sannsynlig at det ville komme fram noe nytt, sier Tor Jan Aarstad, leder av Strand kirkelige fellesråd.

Torsdag 10. desember skulle nok en uavhengig rapport foreligge om arbeidsmiljøet i Jørpeland menighet i Ryfylke, men granskningen blir det ikke noe av. Det ble avgjort av fellesrådet i et lukket møte 1. desember, kunne Strandbuen melde forrige uke.

Bakgrunnen for rapporten er en personalkonflikt på menighetskontoret som kom til overflaten i juni. Flere av medlemmene fryktet at sokneprest Bård Boye var i ferd med å bli flyttet fra menigheten, og etterlyste uavhengig hjelp til å løse opp i konflikten.

Det førte til at Stavanger bispedømmeråd og Strand kirkelige fellesråd i høst fikk utarbeidet en ekstern rapport om arbeidsmiljøet i kirken.

Men særlig én side av saken ble etterlyst da rapporten omsider lå på bordet:

– Vi synes at ledelsens ansvar i konflikten ikke er godt nok belyst i den eksisterende rapporten, sa Kristoffer Amdal, medlem i Strand kirkelige fellesråd til Vårt Land i begynnelsen av november. Han understreket samtidig at de ikke har grunn til mistillit mot ledelsen.

Fikk råd fra bedriftshelsetjenesten

Samme uke, 3. november, vedtok fellesrådet at nok en granskning skulle settes i gang. Denne gangen skulle et nytt byrå benyttes og med en bredere tilnærming til saken, men disse planene blir altså nå droppet.

Den opprinnelige rapporten om arbeidsmiljøet er utarbeidet av den eksterne fagpersonen Stig Heskestad.

Stiftsdirektør Jorunn Kraft Vistnes i Stavanger bispedømme opplyser at biskopen og bispedømmekontoret i lang tid har vært i nær dialog med fellesrådet om arbeidskonflikten.

– Utgangspunktet vårt har vært at Heskestads grundige beskrivelser av arbeidsmiljøet ga et godt grunnlag for arbeidsgiverne til å arbeide videre med løsninger, i en sak som har gått over lang tid. Vi ønsker å understreke at fellesrådet selvfølgelig står fritt til å gjøre sine egne vurderinger og vedtak, sier hun.

– Burde ikke ledelsens håndtering av konflikten belyses, slik fellesrådsmedlem Kristoffer Amdal har etterlyst?

– Vårt utgangspunkt er ikke at deler av konflikten ikke skal belyses, men at undersøkelsene som allerede foreligger, gir et godt grunnlag, sier Vistnes.

Belastende for alle involverte

Fra offisielt hold er det ennå ikke opplyst hva personalkonflikten på kirkekontoret handler om. Det vil heller ikke stiftsdirektøren gå inn på.

– En konflikt som har vart så lenge som denne, berører mange og er svært belastende for alle involverte. Vi har forståelse for at det er et bredt engasjement i saken. Men å gå ut med detaljer i media, ville ikke være med å bidra konstruktivt inn i situasjonen. Konstruktivitet og løsninger er vår første prioritering nå.

– Hva kommer dere til å foreta dere i denne saken fremover?

– Vi kommer til å fortsette arbeidet for å finne løsninger videre, men har verken ønske eller mulighet til å foregripe hva som vil skje, og når, i en pågående prosess som denne, sier Vistnes.

En personalsak

Hva som ble diskutert om saken i det lukkede møtet i fellesrådet 1. desember, vil ikke Tor Jan Aarstad ut med.

– Det er og blir en personalsak, og vi vil gjerne holde oss innenfor norsk lov. Vi prøver på alle mulige måter å finne en løsning på personalkonflikten, som har vart altfor lenge, sier Aarstad til Strandbuen.

Han overtok som fellesrådsleder etter Eirik Stople samme dag.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion