Religion

HEF frykter at elever ikke får alternativer til digital skolegudstjeneste

SKOLEGUDSTJENESTER: Med koronarestriksjonene velger flere å strømme skolegudstjenester til klasserommene. – Blir verre når forkynnelsen flyttes inn i klasserommet, enn når alt foregår i kirken, mener Human-Etisk Forbund.

Ingen førjulstid uten den årlige debatten om skolegudstjenester. Denne gangen er det de digitale løsningene til kirken som får Human-Etisk Forbud (HEF) til å se rødt.

Den siste tiden har de fått tilbakemeldinger fra flere foreldre som rapporterer om skoler der elever ikke tilbys alternativer når kirken får sende digitale skolegudstjenester i klasserommet, ifølge generalsekretær i HEF, Trond Enger.

Hvis opplysningene stemmer, står elevene i prinsippet igjen med å måtte gå ut på gangen, påpeker han.

– Det er absolutt ikke greit, slår han fast.

På grunn av smittevernsrestriksjonene blir landets menigheter nødt til å tenke nytt om skolegudstjenestene. I Holmestrand lager de et fullverdig gudstjenestetilbud med dataspillet Minecraft, kunne Vårt Land melde forrige uke.

En digital løsning har mange også valgt i Borg bispedømme. «En del menigheter har gjort opptak med klassetrinn og sydd dette sammen til en skolejulegudstjeneste som vises på skolen i adventstiden», melder bispedømmet på nettsiden sin.

---

Digital kirke

  • Barne- og familiedepartementet gir totalt fem millioner kroner til digitale tilbud fra tros- og livssynssamfunn i adventstida. Av disse midlene får Den norske kirke 2,5 millioner kroner – og Kirkerådet har bestemt seg for å legge på 3,5 millioner på summen som deles ut til menighetene.
  • Holmestrand menighet har fått 40 000 kroner til å bygge opp et gudstjenestetilbud på dataspillet Minecraft.

---

Må arrangeres likeverdig alternativ

Men for elevene som ikke ønsker å delta, blir det på mange måter verre når forkynnelsen flyttes inn i klasserommet enn når alt foregår i kirken, mener Enger.

– Det betyr at de som ikke ønsker å delta, må forlate sin «hjemmebane» fordi det kommer inn noen utenfra. Det er nesten mer problematisk enn det vanlige, at noen elever forlater skolen og oppsøker kirken, sier han på nettsiden til HEF.

Der oppfordrer generalsekretæren alle foreldre og elever til å være oppmerksomme og passe på slik at fritaksreglene blir fulgt.

– Det er ingen grunn til å se gjennom fingrene med regelverket selv om dette er et unntaksår. Det er ikke greit med direktestrømming av gudstjenester i klasserommet, hvis det ikke arrangeres et likeverdig alternativ, og har blitt informert i god tid og orientert om fritaksretten.

‘Toppen av isfjellet’

– Er det grunn til å tro at skolene vil kunne ta lett på fritaksretten i år?

– Når skolegudstjenesten flyttes ut av kirkebygget og inn på skolene, viskes likeverdige opplegg lettere ut sier Enger til Vårt Land.

Han forteller altså at HEF har mottatt flere eksempler på dette fra foreldre, der det på skoler i utgangspunktet ikke er lagt opp til at elevene kan melde seg av eller på digitale aktiviteter i kirkens regi.

– Vi må kunne anta at det som faktisk når frem til oss i HEF, bare er toppen av isfjellet, sier han.

KrF mener HEF er på bærtur

Parlamentarisk leder og skolepolitisk talsperson i KrF, Hans Fredrik Grøvan, sier HEF er helt på bærtur og mener de ser spøkelser på høylys dag.

– Frykten for at elevene ikke skal få alternativer er helt ubegrunnet. Det er en underlig beskrivelse at noen skal bli jaget ut av klasserommet. Elever er på forskjellige rom til forskjellige tider i forskjellige fag til vanlig. Det å få et alternativ til gudstjeneste på samme tid i et annet klasserom, kan ikke oppleves som noen bortvisning, sier Grøvan til Vårt Land.

Han synes det virker som om HEF er mer opptatt av å forsøke å stanse skolegudstjenester istedenfor at alle elever skal få et tilbud.

– Skolene og kirken viser kreativitet og oppfinnsomhet for å kunne gi tilbud om skolegudstjeneste under et vanskelig år. Det virker som om HEF heller vil slå ned på denne tradisjonen heller enn å sørge for at alle elever får et tilbud, med muligheten til å si nei.

Frykten for at elevene ikke skal få alternativer er helt ubegrunnet

—  Hans Fredrik Grøvan

Fritaksretten gjelder også digitale tilbud

Utdanningsdirektoratet stadfester at reglene for å få fritak fra gudstjenesten gjelder uavhengig om gudstjenesten foregår i kirken eller digitalt.

Skoler som tilbyr elevene å delta på en skolegudstjeneste, må også tilby et likeverdig alternativ for elever som ikke ønsker å delta på gudstjeneste.

– Dette skal være noe annet enn en gudstjeneste. Det alternative tilbudet skal være et planlagt tilbud med et pedagogisk opplegg der elevene lærer om kultur og tradisjoner i Norge. Skolen skal gi god informasjon til elever og foreldre om hva det tilbudet er, sier avdelingsdirektør Cathrine Børnes i Utdanningsdirektoratet.

Udir har ikke fått tilbakemeldinger på skoler som ikke overholder fritaksretten ved digitale gudstjenester.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion