Religion

Rune Larsen forsøkt lokket med i sekt

SEKT: Artisten Rune Larsen forteller i et intervju med Dagbladet om et tidlig møte med sekten Children of God som kunne ha forandret livet hans radikalt.

Rune Larsen ble kristen som 20-åring, i 1968, og var aktivt med i den norske Jesusbevegelsen utover på 1970-tallet. Da den nyreligiøse bevegelsen Children of God kom på besøk fra USA til Norge i 1972, møtte Rune Larsen dem i Bergen og ble dypt fascinert. Han lot seg trollbinde i en slik grad at han inviterte med seg en av bevegelsens disipler hjem og diskuterte med ham en hel natt.

– Han utfordret meg, mer enn noen andre har gjort, både før og etterpå. «I morgen», sa han, «blir du med oss når vi drar til København». «Men jeg kan jo ikke det, jeg har kone og barn», sa jeg, forteller Larsen til Dagbladet.

Children of God-disippelen svarte da: «Det er et offer du er nødt til å gjøre, Rune. Du må elske Jesus mer enn barna dine.» I det samme ringte telefonen hjemme hos Larsen, mens det fortsatt var tidlig på morgenen, og en ukjent mann – som selv hadde vært med på å få bevegelsen til Norge – advarte ham mot at de var på «ville veier».

– Jeg hadde nok ikke reist. Det var en stemme i meg som sa at «her er det noe som skurrer». Og mannen fikk rett. Utover på 70-tallet ble Children of God nærmest en slags sex-kult, der jentene ble bedt om å «be a hooker for Jesus» og så videre, for å skaffe bevegelsen medlemmer. Og likevel er det ingen som har fengslet meg mer. Jeg var fullstendig bergtatt, forteller Larsen i intervjuet, som er innom store deler av Larsens liv og virke.

Gospel og gamle slagere

Rune Larsen er blitt omtalt som en av Ten Sing-bevegelsens største pionerer, og har generelt vært en sentral skikkelse i den kristne musikken i Norge. Han startet ungdomskoret Gospel i 1969, var KFUM-sekretær i Trondheim og Bergen i flere år på 1970-tallet, og startet det første barnegospelkoret i Norge. Mange av dem som er over 50 år, husker ham muligens fra det populære gospelprogrammet «Hele menigheten synger» på NRK.

Rune Larsen huskes også godt for TV-programmet «Lollipop», musikk- og talkshowet der han og Tor Endresen i flere runder løftet fram 1950- og 1960-tallsmusikk. På 2000-tallet presenterte han norsk musikk på TV i programmet «Absolutt norsk», sammen med artisten Jan Eggum.

I tillegg til å være artist og programleder selv, har Larsen hjulpet fram store artister som Sissel Kyrkjebø, Karoline Krüger og Ylvis.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Kjetil Walgermo

Alf Kjetil Walgermo

Alf Kjetil Walgermo er journalist og litteraturkritikar i Vårt Land. Han er tidlegare kulturredaktør i avisa. Walgermo er også forfattar.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion