Religion

Barnevernet ønsker oppklaringer etter NRK-dokumentar

GUDS MENIGHET: Barnevernslederen i Vestvågøy sier de tok bekymringsmelding fra Bufdir på alvor, men at de mener masseundersøkelser av mange barn ikke er i tråd med barnevernsloven.

Onsdag var det lille trossamfunnet Guds Menighet tema i NRK Brennpunkt-serien «Guds utvalde». I mars 2019 sendte Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) en bekymringsmelding til Fylkesmannen i Nordland om Guds Menighet på Ørsnes og menighetens to privatskoler.

Bekymringene dreide seg blant annet om mistanker om alvorlige brudd på barns rettigheter i trossamfunnet og ved privatskolene. Bekymringsmeldingen ble henlagt fordi den ikke navnga noen barn. I NRK-dokumentaren kom det fram opplysninger om nye bekymringsmeldinger knyttet til trossamfunnet.

Blant de som har reagert etter Brennpunkt-dokumentaren er stortingspolitiker Kari Henriksen (Ap).

– Det opprører meg at barnevernet ikke vil svare på medias spørsmål om hvordan bekymringsmeldinger er blitt fulgt opp. Det sår veldig tvil om hva barnevernet faktisk har gjort i denne saken, sier hun til Vårt Land.

– Meld fra til barnevernet

Torsdag sendte Vårt Land de to barnevernstjenestene en forespørsel om de nye bekymringsmeldingene. Fra barnevernet i Vågan får ikke avisen svar.

I Vestvågøy, der Vikten skole ligger, har barnevernet ikke mottatt noen nye meldinger om trossamfunnet, opplyser leder av barnevernstjenesten, Monica Nyvoll Skaufeldt.

– Men jeg vil oppfordre de som har konkrete bekymringer på konkrete og identifiserbare barn om å melde fra til barnevernstjenesten, sier hun.

Etterlyser flere svar

Etter at saken ble henlagt har barneverntjenesten hatt dialogmøte med rektor på Vikten skole. Sammen har de gjennomgått bekymringsmeldingen fra Bufdir. De har også forebyggende team på samtlige skoler i kommunene hvor de tjenestegjør.

Det er imidlertid flere opplysninger som kommer fram i Brennpunkt-dokumentaren som hun ønsker klarhet i.

– En anonymisert person i menigheten kunne for eksempel fortelle at det «fortsatt er innavl» i trossamfunnet. Hva handler det om? Barn må selv få velge hvem de skal gifte seg med, hvem de skal være venner med og velge hvilken utdanning de ønsker å ta, uansett hvilket trossamfunn de tilhører, sier hun.

Torsdag har hun derfor kontaktet ordfører og rådmann i Flakstad kommune. De er blitt enige om å invitere rektor og styreleder ved Vikten skole til et dialogmøte.

Henla saken

Skaufeldt kan fortelle at de i fjor tok bekymringsmeldingen fra Bufdir på største alvor. I samråd med Fylkesmannen og barnevernstjenesten i Vågan, landet også de på å henlegge saken.

– Vi mener barnevernsloven ikke åpner for masseundersøkelser av mange barn. Det er kun bekymringsmeldinger med navn på konkrete barn som gjør at vi kan handle. Samtidig fikk barneverntjenesten på dette tidspunkt informasjon om at politiet hadde fått informasjon fra politidirektoratet vedrørende opplysningene i meldingen. Dersom politiet i sitt arbeid avdekket informasjon som omhandlet bekymring for barn under 18 år ville politiet melde bekymring til barneverntjenesten på vanlig måte.

Ved mottak av en slik melding fra politiet ville barneverntjenesten håndtere den i tråd med Lov om barnverntjenester, forteller hun.

– Barneverntjenesten ble også på dette tidspunkt kjent med at Udir var kjent med innholdet i meldingen og ville som tilsynsmyndighet vurdere om det skulle iverksettes tilsyn med friskolen og bekymringen knyttet til skolen og dens undervisningsopplegg.

Barnevernet i Vågan har ikke besvart Vårt Lands henvendelser.

Bufdir: – Handleplikt

Da saken ble henlagt, var Bufdir på sin side klar på at begrunnelsen om at barna ikke er identifisert, ikke nødvendigvis holder mål.

– Hvis det er grunn til å tro at barn vil bli utsatt for en straffbar handling, utløser dette en handleplikt. I slike tilfeller har det ingen betydning om barnet er identifisert, sa Anders Henriksen, avdelingsdirektør for barnerett i Bufdir, til Vårt Land i oktober 2019.

Udir: – Vil vurdere besøk

Utdanningsdirektoratet (Udir) åpnet tilsyn med skolene i mars i år. I går kunne Vårt Land fortelle at Utdanningsdirektoratet førte tilsyn med de to skolene, uten at de besøkte skolene selv.

Doris Amland, seniorrådgiver i Udir, understreket overfor Vårt Land at tilsynet ikke er avsluttet, selv om skolens frist for å levere rapport gikk ut 25. november.

– Skolene har gitt oss en erklæring og forklart hvordan de vil rette opp i feilene vi fant. Vi vil deretter vurdere å besøke skolene for å snakke med både elever og lærere, skrev Amland i en e-post til Vårt Land onsdag.

– Klarer dere å fange opp eventuelle varslede forhold ved å gjøre tilsyn på avstand?

– Valg av metode henger sammen med hva vi skal føre tilsyn med.Tilsynet vi åpnet i mars handler om styrets ansvar. Da ba vi skolene om å redegjøre for blant annet hvordan de jobber med å vurdere eget arbeid med skolemiljø. Målet med tilsynet er å bidra til at styret utfører oppgavene slik de er beskrevet i friskoleloven, svarer Amland.

Vil ikke kommentere enkeltsaker

Rektor på Vikten skole, Joachim Stenberg, skriver i en tekstmelding til Vårt Land at de ikke har mottatt noen nye bekymringsmeldinger til Vikten skole. Han kan derfor ikke uttale seg om dette. Han ønsker heller ikke å enkeltsaker i media.

«Skadelig sosial kontroll er ikke noe vårt livssyn eller skole står for», skriver han.

Rektor på Ørsnes skole, Kjell-Viktor Kristiansen, reagerer kraftig på NRK Brennpunkts framstilling av Guds Menighet og dens privatskoler.

«Helheten i programmet ser vi på som et karakterdrap av skolens verdigrunnlag, seriøse intensjoner og profesjon», skriver han i et leserinnlegg i Lofotposten og Vårt Land i dag.

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Eira Lie Jor

Eira Lie Jor

Mer fra: Religion