Religion

Presteforeningen boikotter billigselskap

– Dette er et verdispørsmål, sier Presteforeningens leder Martin Enstad, som oppfordrer til å boikotte flyselskapet Wizz Air, fordi de ikke vil inngå tariffavtaler.

– Så lenge Wizz Air ikke vil inngå tariffavtaler med de ansatte legger de til rette for utnytting av arbeidstakere, sier Martin Enstad, leder i Presteforeningen.

Før helgen bestemte sentralstyret i Presteforeningen at ansatte og tillitsvalgte ikke skal benytte seg av lavprisflyselskapet, som nå forsøker å etablere seg i Norge. Nylig oppfordret UNIO, som Presteforeningen er medlem av, til å boikotte billigselskapet.

– Dette er et verdispørsmål. Det organiserte arbeidslivet i Norge er et gode, der arbeidsgivere og arbeidstakere bygger verdier i fellesskap, sier Enstad.

Wizz Airs administrerende direktør József Váradi har sagt offentlig at de er «et flyselskap uten fagforeninger». Tidligere denne måneden ble selskapets første flyvninger i Norge gjennomført.

Oppfordrer til boikott også privat

Presteforeningen oppfordrer også både tillitsvalgte, medlemmene og andre om å unngå Wizz air også i private sammenhenger.

– Vi ønsker ordnede forhold, og da må man ta den kostnaden det er å fly.

– Hvis vi ikke står opp for en modell som bygger på skikkelige avtaler så sager vi av den greina vi sitter på. Vi må gjøre det vi kan for å unngå å skape en fattig arbeiderklasse nederst i samfunnet, sier Enstad.

Vil at kirker og kristne organisasjoner skal følge etter

Han vil også oppfordre andre kristne organisasjoner til å unngå selskaper som ikke vil ha tariffavtaler.

– Jeg tenker at både kirker og organisasjoner bør se at dette er et verdispørsmål.

Tidligere har også VID vitenskapelige høgskole annonsert at de vil boikotte Wizz Air for alle tjenestereiser på grunn av selskapets manglende vilje til å inngå tariffavtaler, samt tidligere uttalelser om at de er flyselskap uten fagforeninger.

«Ledelsen i VID har blitt oppfordret av våre tillitsvalgte til å markere avstand til måten Wizz Air opererer på, og støtter dette engasjementet fullt ut. VID er opptatt av å sikre grunnleggende rettigheter i arbeidslivet, og ser denne saken også i lys av FNs bærekraftsmål om anstendig arbeid og trygge arbeidsplasser. VID skal fly mindre i fremtiden, men vi har råd til å betale for oss når vi først flyr!», skriver Bård Mæland, rektor ved VID, i en pressemelding.

Vårt Land har invitert Wizz Airs pressekontakt om å kommentere saken, men har foreløpig ikke fått svar.

• LES OGSÅ:

• – Maktmisbruk og dobbeltmoral fra NRK

• Skaperkraft: – Å skille løgner fra sannhet må få en større plass i kristen etikk

• «Prestar som ikkje vil samarbeide med kvinnelege kollegaer, bør lese Bibelen på nytt»

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Torgeir Holljen Thon

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion