Religion

Mange misjonærer har reist ut igjen

Misjonssambandet regner ikke med noen normaltilstand for sine misjonærer før høsten 2021, men etter flere måneder hjemme har mange reist ut igjen.

Heller ikke for norske misjonærer har 2020 vært noe normalår. Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) er blant de største misjonsorganisasjonene og hadde omkring 110 utsendinger i arbeid da koronapandemien brøt løs. Kort tid etter var omkring 70 av dem kommet hjem til Norge fra misjonsfeltene.

Blant disse har flere avsluttet sin tjeneste i år mens andre har dratt tilbake til landene de arbeidet i. Noen nye misjonærer er også kommet til.

Flere av dem som kom hjem i vår, er enten reist ut på nytt eller kommer til å reise fram mot jul. Ved årsskiftet regner organisasjonen med å ha 70 misjonærer i aktiv tjeneste, noe som er mer enn en dobling fra i vår.

– Totalantallet blir mye lavere enn det var før pandemien, men vi tenker at det skal øke i løpet av neste år, sier Hans Arne Sanna, leder for NLM utland, til Kristelig Pressekontor.

Har utsendinger i 14 land

Misjonssambandet har utsendinger i 14 land. I Sør-Amerika er det NLM-misjonærer i Peru og Bolivia, i Afrika i Mali, Elfenbenskysten, Etiopia og Kenya, i Asia i Mongolia, Japan, Indonesia og Hongkong. I tillegg finnes det utsendinger i fire såkalte sensitive områder som ikke blir navngitt.

Da pandemien hadde nådd alle verdensdeler, reiste svært mange av misjonærene til Norge. Bare rundt 30 av dem var igjen på misjonsfeltene.

– Før vaksinen er kommet, vil det være unormale forhold. Så gjelder det bare å finne en normalitet i det unormale, sier Hans Arne Sanna som er leder for NLM utland. Foto: Torgeir Henden, NLM.

– Før vaksinen er kommet, vil det være unormale forhold. Så gjelder det bare å finne en normalitet i det unormale, sier Hans Arne Sanna som er leder for NLM utland. Foto: Torgeir Henden, NLM.

– Misjonærene lever under et annet trykk når de er i et annet land, og det er godt å komme hjem og puste ut litt, sier Sanna.

Han sier det fortsatt vil være krevende for en del av dem å dra ut igjen.

– Mongolia kommer man for eksempel ikke inn i. Dit må du reise med charterfly, og når du ankommer, får du fem ukers karantene, tre av dem på ukjent sted. De har lite smitte, men kommer sannsynligvis ikke til å åpne grensene før det er kommet en vaksine, sier han.

Da viruset også rammet Afrika, ble alle utsendinger i Elfenbenskysten hentet hjem.

– Dette gjorde vi fordi vi ikke visste hvordan epidemien kom til å slå ut i slike ustabile stater. Men Elfenbenskysten, som har vært herjet av borgerkrig, var det eneste landet alle misjonærene dro hjem til Norge fra. Ellers har vi vurdert hvert felt og hatt en individuell tilnærming. Landlederne og områdelederne har snakket med hver enkelt utsending, og de har til en viss grad kunnet påvirke avgjørelsen selv, forklarer Sanna.

Usikre

– Hvordan tenkte dere da koronatiltakene kom i Norge 12. mars, og hva tenker dere nå?

– Den største forskjellen er at da var vi enda mye mer usikre enn vi er nå. Nå har vi en mye bedre oversikt over hvordan pandemien har påvirket hvert enkelt land, og vi kan se hvor alvorlig det er på feltene.

Sanna opplyser at noen utsendinger valgte å bli værende ute. Blant annet har ingen kommet hjem fra Japan hvor helsestellet har hatt grei kontroll på pandemien og sykehuskapasiteten er god. Hongkong er også blitt vurdert som trygt.

– Det er ulike smittesituasjoner i landene, og dessuten tilhører noen misjonærer en risikogruppe, mens andre ikke gjør det. Vi har også tatt hensyn til familier med barn. Mange skoler har vært stengt og har ikke kunnet åpne igjen. Flere misjonærbarn har da måttet få undervisning digitalt fra Norge, men nå er det ikke lenger noen barn som får det, sier han.

NLM ser lysere på det nå selv om situasjonen fortsatt anses som krevende og noe uoversiktlig etter at det er kommet nye smittebølger.

– Men selv om det er krevende, er det mange av våre utsendinger som velger å dra ut igjen. De er glade for å kunne reise til stedene der de vanligvis bor. Det er der de hører hjemme, og da har de kunnet fortsette en del av arbeidet de står i. Det har vært viktig for dem, sier Sanna.

– Når ser du for deg at situasjonen blir normal?

– Jeg ser ikke at det blir det med det første, men kanskje høsten 2021. Jeg tror vi vil ha godt med utsendinger ute utover vinteren og våren og at vi kan finne gode måter å få arbeidet til å fungere på, men før vaksinen er kommet, vil det være unormale forhold. Så gjelder det bare å finne en normalitet i det unormale, sier Sanna.

LES OGSÅ: 

Hvordan ble Johannes 3.16 «Den lille bibel»? Vi la ut på jakt

Hillsong-styrelederen trodde han valgte bort Guds perfekte plan

Kvinnene erfarer et kall til prestetjenesten – men noen tviler på at kallet er riktig

Les mer om mer disse temaene:

Kristelig Pressekontor

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion