Religion

Norges kristne råd endrer sin smittevernveileder: Maks 50 på gudstjeneste

Norges kristne råd endrer sin smittevernveileder og understreker at grensen nå er maksimalt 50 på gudstjeneste i lokaler uten fastmonterte seter.

De siste dagene har det vært mye diskusjon om smittevern, smittevernveiledere, antall deltakere på gudstjenester i kirker med benk, ny nedstenging og ikke minst avlyste gudstjenester i blant annet Oslo og Bergen.

Myndighetene har vært klare: Vi står foran en ny nedstenging. Torsdag varslet de nye smitteverntiltak, hvor beskjeden var at det er maks 50 personer på arrangementer «uten fastmonterte seter». Myndighetene har også klargjort at kirkebenker ikke regnes som fastmonterte seter.

Fredag endret Kirkerådet på sin smittevernveileder for gudstjenester og kirkerom, og understreket at grensen nå er maksimalt 50 personer på gudstjeneste i kirker med benk.

Søndag fulgte Norges kristne råd etter og endret sin smittevernveileder, og skriver at reglene nå er kun 50 personer på gudstjeneste i kirker uten såkalte «fastmonterte seter», i tråd med den nye forskriften.

– Folk trenger kirkene i en tid som dette 

Generalsekretær Erhard Hermansen forklarer til Vårt Land at de har gjort grundige vurderinger, før de nå velger å endre veilederen.

– De siste dagene har vi jobbet med definisjonen av «fastmonterte seter» og hva som skal forstås som et fastmontert sete. Når forskriften nå er endret og oppdatert, så må vi per i dag forholde oss til den og det gjør at vi har oppdatert veilederen i tråd med dette, sier han.

Nå skriver de følgende på sine nettsider:

«Det er ingen endringer i minstekravet til avstand mellom deltakerne: Fortsatt er det hovedregelen om minsteavstand på en meter fra skulder til skulder som gjelder.  Avstandskravet gjelder i alle retninger.

Det er en endring i hovedregelen for antall deltakere: Maksimum 50 deltakere.

Det er ett unntak fra denne hovedregelen. Unntaket gjelder dersom sitteplassene er fastmonterte. Da kan man sitte på annethvert sete selv om minsteavstand skulder til skulder blir mindre enn én meter. Har salen et setearrangement som er i tråd med definisjonen av fast sete, er også maksimum antall deltaker 200.  Men da kan det ikke sitte personer i mer enn halvparten av de tilgjengelige setene». 

Her finner du hele veilederen

– Langt flere enn 50

Hermansen understreker at mange av landets kirker vanligvis har langt flere enn 50 personer på gudstjeneste, og viser blant annet til St. Olav katolske kirke i Trondheim, som denne helgen har kjørt flere gudstjenester etter hverandre, så alle som ønsker skal få komme inn i kirken.

– Det er klart mange kirker opplever dette som utfordrende. Antallet på gudstjenester mange steder er høyere enn 50, og når taket blir så lavt, så blir nok enkelte usikre på om man skal gå på gudstjeneste eller ikke, forklarer han.

Vil fortsette å jobbe med definisjonen av «fastmonterte seter»

Hermansen understeker at de vil fortsette å jobbe opp mot myndighetene med definisjonen av hva som er «fastmonterte seter», slik at ikke kirkerom med benker forskjellsbehandles fra for eksempel kinoer og konsertsaler, hvor det er fastmonterte seter.

Fredag var også

(bildet) ute og fremmet liknende kritikk.

Leder i kirkerådet Kristin Gunleiksrud Raaum sier at utmeldingstallene gir grunn til selvransakelse.

– Det oppleves veldig underlig, at kinoer og konserthus kan ha 200, mens kirker kun kan ha 50, sier Hermansen til Vårt Land og legger til:

– Norske kirker og menigheter har vist at vi er gode på smittevern, oppmerking og anvisning av plasser. Det er også noe av grunnen til at vi nå får mange henvendelser fra både kirkesamfunn og enkeltmenigheter. De vil være tro mot retningslinjene, de vil ta ansvar, men de vil også ha kirkene åpne i en vanskelig tid, sier han.

Generalsekretæren understreker at de ikke er helt i mål med oppdateringen av veilederen for aktiviteter for barn og unge, men at den er ventet i løpet av kort tid.

– Ikke meningen å diskriminere 

I en redegjørelse fra Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepatementet, som ble klar fredag ettermiddag, skriver de følgende om fastmonterte seter:

«Helsedirektoratet slår fast at fastmonterte seter må forstås som individuelle, fastmonterte seter. Benker anses ikke som fastmonterte seter, da de ikke har individuelle seter. Det vil ikke være mulig å tape, stripse eller på annen måte feste ellers løse stoler for å oppfylle kravet om fastmonterte seter. Helse- og omsorgsdepartementet slutter seg til denne vurderingen».

Både Hermansen og Gunnleiksrud Raaum var tidlig ute og kritiserte at myndighetene forskjellsbehandler tradisjonelle kirkerom og tradisjonelle kinosaler.

Statssekretær Maria J. Bjerke i Helse- og omsorgsdepartementet var ute og sa at det ikke er meningen å diskriminere, det handler rett og slett om smittevern.

– Det har ikke vært vår intensjon å diskriminere noen bygg fremfor andre. Disse tiltakene er satt inn fordi smitteutviklingen er svært bekymringsfull, og fordi vi må unngå at smitten sprer seg ytterligere. De kommende ukene må vi i størst mulig grad holde oss hjemme og begrense sosial kontakt med andre mennesker, skrev hun i en e-post til Vårt Land fredag.

– Hvis det ikke er meningen å diskriminere noen bygg foran andre, hvordan har det seg slik at dette rammer kirkene hardere enn feks kinoer?

– Kinoer har fastmonterte seter. Det har de fleste kirker ikke. Benker regnes ikke som fastmonterte seter, ettersom det er lettere å flytte seg nærmere hverandre på en benk. Dette gjelder også for faste bønneplasser eller lignende i eksempelvis muslimske trossamfunn. Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet understreker at det er grunn til å tolke "fastmonterte seter" strengt på grunn av den alvorlige smittesituasjonen nå. Det er helt nødvendig å begrense antall personer som deltar på arrangementer, var forklaringen.

LES MER:

• Departementet: Kirkebenker er ikke fastmonterte seter

• Nye koronaregler: Trossamfunn etterlyser avklaring på hva «fastmonterte seter» betyr

• Filosof: - Avstand er det stikk motsatte av hva vi trenger nå

Les mer om mer disse temaene:

Eira Lie Jor

Eira Lie Jor

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion