Religion

Stadig flere nordmenn velger privat begravelse

Kirkerådet er bekymret for at stadig flere pårørende velger bort kirkelig gravferd. Mange ønsker privat begravelse på grunn av musikken.

De siste årene har Den norske kirke sett en nedgang i kirkelige begravelser som ikke bare kan forklares med at flere avdøde tilhører andre trossamfunn, skriver Dagen.

– Mange bispedømmer har pekt på at flere velger en privat seremoni som begravelsesbyrået tilbyr, uten at kirken eller andre trossamfunn blir involvert, sier avdelingsdirektør Jan Christian Kielland i Kirkerådet.

Han sier kirkelig begravelser har hatt en gradvis nedgang siden 1990.

– Dramatisk

– Sør-Hålogaland, Nidaros og Oslo bispedømme har hatt en nedgang på mellom fire og sju prosent fra 2018 til 2019. Det er dramatiske tall. Nasjonalt er nedgangen på 1,8 prosent i samme tidsperiode, sier Kielland.

Gravferdskonsulent og seremonileder i Fondus begravelsesbyrå, Heidi Ripnes, sier pårørende benytter seg av dem mye på grunn av musikken.

– At musikk som avdøde og gjenlevende hadde et forhold til ikke kan spilles i kirken er kjempetrist. Derfor bytter mange pårørende fra kirkelig til personlig seremoni, sier hun.

Hvert år dør rundt 41.000 personer i Norge, omkring 110 dødsfall hver dag, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

LES MER:

• Stadig flere velger bort gravstein

• Digital påmelding ga begravelsesboost

• Færre menigheter ber om politiattest: – Ubehagelig å spørre om

NTB Nyheter

NTB nyheter

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion