Religion

Svensk bispedømmeråd har mistet tilliten til biskopen – ber henne gå av

Biskop Eva Nordung Byström har blitt bedt om å avslutte sin tjeneste i stiftet Härnösand i Svenska kyrkan.

Bispedømmerådet mener at de ikke lenger har tillit til sin biskop på grunn av langvarige samarbeidsproblemer. På et møte 22. september besluttet bispedømmerådet å oppfordre Eva Nordung Byström til å avslutte tjenesten sin i Härnösand, der hun har vært biskop siden desember 2014. Bispedømmerådet skal forsøke å komme fram til en avtale om at biskopen fratrer, ellers er rådet forberedt på å si henne opp.

– Vi er utrolig lei oss for at vi i bispedømmerådet nå har kommet til det punktet da vi ikke ser noen annen løsning enn at biskopen forlater sitt oppdrag for Härnösand bispedmme, skriver rådet i en pressemelding som ble sendt ut da vedtaket ble gjort kjent onsdag.

Sjokkert

To av rådets elleve medlemmer stemte imot vedtaket.

– Jeg er veldig lei meg, bedrøvet og sjokkert over denne beskjeden. Men når jeg prøver å samle meg, må jeg likevel tro at det finnes en mulighet til dialog og forsoning, sier biskop Byström til Kyrkans Tidning.

I sin uttalelse skriver bispedømmerådet at de og biskopen har vært uenige om roller og relasjoner, og at dette har skapt et negativt samarbeidsklima som har påvirket hele ledelsesfunksjonen. Samarbeidsproblemene har skapt nye vanskeligheter i møte med andre grupper.

Bispedømmerådet understreker at de ikke vil undergrave bispefunksjonens stilling eller ansvarslinjen som råder i Svenska kyrkan, men at denne avgjørelsen kommer på grunn av samarbeidsproblemer og mangel på tillit. Rådet skriver at Byström på mange vis har gjort en svært god innsats.

En annen struktur enn i Norge

Marta Axner Ims er sokneprest i Ringsaker i Norge. Hun er opprinnelig svensk og var medlem av Kirkemøtet i flere år og senere Kyrkostyrelsen i Svenska kyrkan fra 2010 til 2017. Ims understreker at hun kjenner denne saken kun fra omtale i aviser og på sosiale medier, og ønsker ikke å uttale seg om selve saken. Men hun forklarer at det er en del forskjeller mellom den svenske og norske måten å ordne kirken på.

Mens en norsk biskop blir ansatt av Kirkerådet etter en lang nominasjonsprosess, er en svensk biskop formelt ansatt av bispedømmerådet. Det skjer etter at biskopen blir valgt i en prosess blant vigslede og lekfolk i bispedømmet, og deretter blir valget bekreftet av Kyrkostyrelsen. Det er altså bispedømmet og ikke en nasjonal instans som velger biskopen, utover at biskopen må fylle visse formelle krav. Den som er blitt biskop, er også leder av bispedømmerådet.

Ims opplever at mye av diskusjonen rundt denne saken handler om forholdet mellom bispeembetet og de tillitsvalgte i bispedømmerådet.

– I Sverige har tillitsvalgte både i bispedømmeråd og menighetsråd slik jeg opplever det mer makt enn i Norge, og styrene opptrer mer som et vanlig styre med større ansvar for økonomi og mulighet for å gjøre strategiske vedtak, sier Ims.

I Sverige stiller også politiske partier med egne lister ved valgene til bispedømmeråd. I Härnösand er første nestleder i bispedømmerådet valgt inn på Socialdemokraternas liste. Men det er også lister som ikke er partipolitiske, men som som legger vekten på mer konservative standpunkter eller folkekirkelige spørsmål.

I Norge går saker om suspensjon eller avsettelser til klagenemnd

Andreas Henriksen Aarflot er seniorrådgiver i juridisk seksjon i Kirkerådet. Den norske kirke har en ordning for mulige vedtak om suspensjon, oppsigelse og avskjed for en biskop, men det er ikke bispedømmerådet som behandler en slik sak.

– I Norge er det Den norske kirkes klagenemnd som kan treffe et slikt vedtak, sier Aarflot.

Som i Sverige er biskopen medlem av bispedømmerådet. I Den norske kirke kan rådet bare treffe vedtak hvis biskopen er til stede.

I Norge er det ikke bispedømmerådet som treffer vedtak om ansettelse av biskop, men Kirkerådet. Det skjer etter en lengre prosess med rådgivende avstemning lokalt og nasjonalt. Av de tre kandidatene som får flest stemmer i denne prosessen, velger Kirkerådet hvilken kandidat som skal utnevnes til biskop.

Negativt samarbeidsklima

Rådet sier seg også lei for den sorgen og skuffelsen som avgjørelsen skaper blant mange medarbeidere i forsamlinger og på bispedømmekontoret.

– Vi vil gjøre alt vi kan for å bidra til at de relasjonene som er skadet, skal kunne leges, heter det i den felles kommentaren fra arbeidsutvalget i bispedømmerådet: Kennet Norberg, Marianne Eriksson, Leif Nilsson og Birgitta Sedín.

13. oktober skal det være et møte mellom biskopen og representanter for bispedømmerådet for å samtale om ansettelsesforholdet til biskopen.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion