Religion

Politiet forsikrer Frp om at nye passregler ivaretar sikkerheten

Endringen av øre-krav på passfoto bringer Frp-politikere i harnisk. Men politiet forsikrer at sikkerheten er ivaretatt.

– Vi ser her en justisminister fra Høyre som er mer opptatt av å etterkomme religiøse særønsker, enn å være opptatt av troverdigheten og sikkerheten i norske pass. Det er absurd, sier Siv Jensen til NTB.

Hun er svært misfornøyd med regjeringens beslutning om å fjerne kravet om synlige ører på passfoto, og mener justis- og beredskapsminister Monica Mæland «overkjører politiets klare sikkerhetsråd».

Også Frps justispolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen svært uenig i endringen. I et Facebook-innlegg kaller han det «uakseptabelt».

«Monica Mæland og Abid Raja er mer opptatt av å etterkomme irrasjonelle krav fra minoritetsgrupper, enn å ta vare på borgernes sikkerhet», skriver han.

Politiet: Sikkerheten er god nok

– I juni foretok POD (Politidirektoratet, red.anm.) en ny vurdering av den samlede sikkerheten i tilknytning til om det var nødvendig å ha synlige ører på passfoto. Vi kom fram til at det ikke var nødvendig, sier Håkon Skulstad, assisterende politidirektør i Politidirektoratet.

I fjor sommer anbefalte Politidirektoratet å videreføre kravet om synlige ører på passfoto. Men siden den gang har politidirektoratet foretatt nye sikkerhetsvurderinger, forklarer Skulstad.

– Ved det nye passet og rutinen i tilknytning til utstedelse og senere kontroll, får Norge et enda sikrere ID-dokument som fortsatt oppfyller alle internasjonale krav, sier han.

Det nye passet skal komme senere denne måneden. I juni skrev Politidirektoratet et brev til Justisdepartementet, der de slo fast at skjulte ører på passfoto ivaretar sikkerheten, selv om krav om synlige ører hadde styrket sikkerheten noe.

LES OGSÅ: Harald Eia var kritisk til religion – så begynte han på universitetet

Siv Jensen: – Svekker troverdigheten

Når Vårt Land konfronterer Siv Jensen med dette, holder hun fast på at regjeringen ikke tar sikkerhet på alvor.

– Dette handler om troverdighet til identitetspapirer. Da er det spesielt at vi har en regjering som velger å vekte religiøse hensyn foran økt sikkerhet. Denne løsningen betyr at passene blir mindre sikre en de kunne ha vært, men ikke at de blir ubrukelige.

– Nærmere 30.000 norske pass blir borte hvert eneste år. Det er en betydelig sikkerhetsrisiko. Derfor er det oppsiktsvekkende at regjeringen i spørsmålet om krav til synlige ører velger den løsningen med som gir dårligst sikkerhet for de nye passene, sier Jensen.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Monica Mæland sier hun er trygg på sikkerhetsvurderingen som ligger til grunn for den nye passforskriften.

– Vi får nå sikrere dokumentasjon, bedre prosedyrer knyttet til å utstede pass, og vi får bedre biometrisk sammenlikningsgrunnlag. Selv om man kunne ønske seg synlige ører, så er ikke det et nødvendig krav, og dette kravet har blitt opplevd diskriminerende. Derfor har vi diskutert hvorvidt dette kravet er nødvendig. Det har vi kommet til at det ikke er, sier Mæland.

LES OGSÅ:

Dette er valgforskerens brutale analyse av partiet Sentrum

• Ny forskning: Dåpssatsning går utover faste kirkegjengere

• Tidligere prost om kvinneprest-debatten: – Jeg er bare så lei

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion