Religion

Shabana Rehman: – Dannet Født fri etter telefon fra Abid Raja

Shabana Rehman rettferdiggjør mange av utgiftene som har gjort at Født fri har mistet statsstøtten, og kaller granskningen «en Kafka-prosess».

Shabana Rehman Gaarder i stiftelsen Født fri.

– Jeg ble oppringt av Abid Raja, som da var stortingsrepresentant. Han sa at regjeringen skulle bevilge midler til en organisasjon som skulle fremme innvandrerkvinners kamp mot sosial kontroll, og at han ville ha meg med, sier Shabana Rehman til VG.

Født fri ble tidligere denne uken fratatt statsstøtten etter en granskingsrapport fra konsulentselskapet Ernst & Young avdekket en rekke alvorlige forhold og uregelmessigheter i stiftelsens arbeid og økonomi.

Vårt Land har i lengre tid undersøkt forholdene rundt organisasjonen Født fri.

LES MER: Professor: – Født fri-gransningen er full av feil

Rehman sier til VG at intervjuene med EY var som en «Kafka-prosess», der deres tilsvar ikke ble tatt til følge.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), har stanset tildelinger til stiftelsen fordi den ifølge rapporten har «brukt deler av statsstøtten de mottok til andre formål enn de fikk støtte til og mangler god økonomistyring».

Rapporten viser blant annet til et skriveseminar på Son Spa Hotell og en tur til London med restaurantbesøk, musikalbilletter og Aha-konsert med Zahid Ali. Rehman påpeker også at denne reisen ble dekket av andre midler enn statlige tilskudd. Én utgift tar Rehman likevel selvkritikk for: Et dronekjøp.

– Vi burde ikke kjøpt den av VG omtalte dronen til rundt 10.000 kroner. Den skulle vi bruke til å filme et prosjekt om å bringe innvandrerkvinner ut i naturen, men den er foreløpig blitt liggende ubrukt.

På spørsmål om stiftelsen har hjulpet noen som opplever negativ sosial kontroll, svarer Rehman:

– Vi har hatt veldig mange ulike aktiviteter som har skapt mye debatt, deriblant den nevnte Stovnerrevyen. Vårt mandat var hele tiden å jobbe med kulturformidling og folkeopplysning. Jeg vil jobbe for å bedre rutinene, og jeg er lei meg for at vi ikke har vært bedre på det. Men jeg har ikke tenkt å gi opp dette arbeidet.

Vårt Land har i lang tid hatt kontakt med Shabana Rehman og har bedt om intervju flere ganger. Hun har ikke ønsket å snakke med Vårt Land, men har henvist oss til styreleder og advokat.

LES MER OM BRÅKET RUNDT FØDT FRI:

• Slik gikk Født Fri fra løs idé til budsjettvinner – på fire uker

• Veslemøy Østrem: Rot og svak styring kan ha ødelagt et tilbud for en sårbar gruppe

• Derfor varsles det om Shabana Rehmans Født Fri: – Tiden i stiftelsen brøt meg ned

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion