Religion

Stefan Heggelund på besøk i podkasten Dokka: – Jeg var politisk bevisst før jeg ble kristen

– Jeg ville aldri turt å begrunne noe av det jeg står for med Jesu ord eller et vers i Bibelen, sier Høyre-politiker Stefan Heggelund, som ble kristen i voksen alder.

– Jeg var politisk bevisst før jeg ble kristen, så den konservative ideologien lå i meg før det, sier Stefan Heggelund i en ny episode av podkasten Dokka.

Heggelund er stortingspolitiker for Høyre, og ble kristen i voksen alder. Men å involvere Guds autoritet i politiske argumenter, er han svært skeptisk til.

– Jeg ville aldri turt å begrunne noe av det jeg står for med Jesu ord eller et vers i Bibelen. Det kan jo hende jeg tar feil. Hvor stort mot har du egentlig, hvis du involverer Gud i ditt eget politiske syn? Hvis du reduserer Gud til din egen politiske ideologi? Ja, da er du modigere enn meg, sier Heggelund.

– Men i bunn ligger det en tillit til at du tror på ett eller annet nivå at Jesus er enig med deg?

– Nei det ville jeg aldri, svarer han.

Likevel er Heggelund tydelig på at tro har viktige nedslagsfelt i livet:

– Jeg ser på det som veldig vanskelig å være kristen og ikke ha et samfunnsengasjement. Uansett om du er på høyre eller venstresiden, sier han.

HØR OGSÅ: Dokka møter Disco-skuespiller Andrea Bræin Hovig: – Det ble mye mer ubehagelig enn jeg hadde trodd

Fra irriterende ateist til traus lutheraner

Da Heggelund ble kristen, fortalte han om troen til «alle»

– Hver gang jeg kunne få det opp i en samtale fortalte jeg det: «se hva jeg har sett», sier han i podkasten.

På videregående var han ateist. Det gudløse livssynet var en viktig del av identiteten til Heggelund, forteller han. Han elsket å diskutere tro og livssyn, og hadde ikke særlig mye rom til å lytte til andres meninger:

– Hvis jeg hørte om noen som var kristne, hadde jeg holdningen: «Jeg skal frelse de bort fra denne tåpelige overtroen, bare hør på meg nå!» Utrolig irriterende type, sier Heggelund og ler.

HØR OGSÅ: – For meg er det ingen motsetning mellom å være kristen og feminist, sier Stine Kiil Saga i denne episoden av Dokka

Hør podkasten:

Det avgjørende svaret fra presten

Etterhvert vokste det fram en økende erkjennelse av at han burde sette seg bedre inn i kristnes argumenter.

– Jeg leste ulik apologetisk litteratur og snakket med prester. Så fant jeg etterhvert ut at det er ganske gode argumenter for å tro, sier han.

Han hadde et ønske om at det var sant, men klarte ikke tro. Et vendepunkt kom da han fortalte dette til en prest.

«Trosvilje holder for meg», sa presten.

– Da var det en bør som ble løftet av skuldrene. Troen ble en gave, ikke en prestasjon.

Selv om han beskriver seg selv som en «traus lutheraner», forteller han om en spesiell åndelig opplevelse. En gang han var på soverommet og leste en bok, var det som om en mann sto i rommet og sa: «Skjønner du nå eller - jeg er sann!».

HØR OGSÅ: BCC letter på sløret i ny Vårt Land-podkast

«Lugger litt» i samvittigheten for streng innvandringspolitikk

I podkasten utfordrer Dokka den konservative politikeren på hvilken overføringsverdi troen har til politikken. Ikke særlig mye, ifølge Heggelund.

– La meg understreke - man skal skille religion og politikk. Men å si at alle vi som lever i Norge og vesten, ikke er påvirket av kristent tankegods, det stemmer ikke. Det er vi alle sammen. Det ligger så langt nede i vår kulturarv at vi alle er på en eller grunn påvirket av det.

– Hvis du tenker at det Jesus sier er sant - bør ikke det få innflytelse over hva som er sant, i sosialpolitikken for eksempel?

– Nå mener jeg at min sosialpolitikk er god. Jeg og partiet mener vi har en sosialpolitikk som vil hjelpe folkene som er vanskeligstilte, som vil hjelpe de på bunn.

For Heggelund er tro noe som påvirker menneskesyn og samvittighet. Det gjør at hans politiske overbevisninger kan «lugge litt» med det kristne menneskesynet.

– Innvandring er et tema og jeg kan merke at det lugger litt. Jeg er for en streng innvandringspolitikk. Jeg har også ment at Høyre bør gå til valg neste år på en strengere innvandringspolitikk enn de fører i dag. Det er en ren praktisk politisk vurdering, men hvor det kan lugge litt opp mot det kristne menneskesynet, hvor jeg egentlig skulle ønske at vi kunne ta imot så mange som absolutt mulig. Men det er bare det at det mener jeg er dårlig politikk, sier han.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Håkon Vatnar Olsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion