Religion

– Alt som er gøy for de unge er forbudt

Barne- og ungdomsarbeidet i kirken er satt på pause. – Vi må ikke ta for gitt at alt blir som før når koronaen er over. Kirken trenger et taktskifte, sier prest.

Bilde 1 av 2

– Når trosopplæringen har kollapset, søndagsskolen ligger i dvale, gudstjenestebesøket stuper og alt fellesskapsbyggende arbeid er stoppet opp – har vi en stor oppgave – og trenger en nøye gjennomtenkt plan for å gjenopprette arbeidet, sier sokneprest i Gjerdrum og Heni, Jakob Furuseth.

Soknepresten er spesielt bekymret for Den norske kirkes barne- og ungdomsarbeid etter koronatiden. Han er en av 971 som har svart på Kirkerådets korona-undersøkelse – en kartlegging av arbeidssituasjonen for prester, kirkerådsansatte og bispedømmerådenes administrasjon i koronaperioden.

På sin Facebook-side har Furuseth lagt ut en ikke spesielt lystelig statusrapport.

Den norske kirke: Barne- og ungdomsarbeidet i kirken er satt på pause. – Vi må ikke ta for gitt at alt blir som før når koronaen er over. Kirken trenger et taktskifte og mye nytenking for å møte post-korona-utfordringene, sier prest Jakob Furuseth.
Soknepresten er spesielt bekymret for Den norske kirkes barne- og ungdomsarbeid etter koronatiden. Til helgen blir det konfirmasjoner i Gjerdrum kirke. Foto: Erlend Berge

Kirkens utfordringer

Der peker han også på at frivillighetsarbeid er satt til side, og gaveinntektene svikter.

Han innrømmer at han smører litt tjukt på i beskrivelsen på Facebook, men poenget hans er å styrke oppmerksomheten mot utfordringene kirken nå vil møte.

Furuseth har grublet mye i det siste, og tror det kan bli vanskelig å reparere skadene etter den verste koronaperioden. Han er spesielt bekymret for de yngre, men ser at det også har vært vanskelig å dekke behovet for ensomme eldre.

– Nå har vi hatt en periode der alt de unge synes er gøy har vært forbudt. Noen grupper, for eksempel idretten, har funnet alternative måter å aktivisere ungdommen på – og kirker og menigheter har også vært flinke. Store deler av kirkens ungdomsarbeid har ligget nede og har skapt et tomrom som ikke fyller seg selv etter koronaperioden.

Han frykter de unge kan ha blitt hanket inn til andre aktivitetstilbud.

– Det er ikke gitt at de står på døren og banker på så fort vi åpner igjen. Et halvt år er lenge å være avskåret fra positive aktiviteter i kirken, sier han.

Den norske kirke: Barne- og ungdomsarbeidet i kirken er satt på pause. – Vi må ikke ta for gitt at alt blir som før når koronaen er over. Kirken trenger et taktskifte og mye nytenking for å møte post-korona-utfordringene, sier prest Jakob Furuseth.
– Koronarestriksjoner har satt stopper for mye av den sosiale aktiviteten vi vanligvis tilbyr. Vi har tapt flere møteplasser, sier sokneprest Jakob Furuseth. Foto: Erlend Berge

Vågemot og en klar plan

Han mener kirken må ha vågemot – og en klar plan for hvordan vi skal restarte arbeidet.

– Både staber og menighetsråd må prioritere strengere. Vi må rake sammen glørne – men det er ikke gitt at bålet tar full fyr av seg selv. Vi må tenke annerledes i rekrutteringsarbeidet. Fellesskapsbygging er nøkkelen, de unge har behov for arenaer å møtes på – og nå har de funnet det i parker og på fester.

Han peker på at kirken har vært i en nokså umulig knipe.

– Koronarestriksjoner har satt stopper for mye av den sosiale aktiviteten vi vanligvis tilbyr. Vi har tapt flere møteplasser.

Den norske kirke: Barne- og ungdomsarbeidet i kirken er satt på pause. – Vi må ikke ta for gitt at alt blir som før når koronaen er over. Kirken trenger et taktskifte og mye nytenking for å møte post-korona-utfordringene, sier prest Jakob Furuseth.
Jakob Furuseth er redd for at barnefamiliene skal slippe taket, når søndagsskolen ligger brakk. Foto: Erlend Berge

Taktskifte for kirken

Han er også redd for at barnefamiliene skal slippe taket, når søndagsskolen ligger brakk.

– Mange familier har søkt nye aktiviteter og endret sine fritidssysler. Kirken må gjøre et taktskifte – ting blir ikke akkurat som før av seg selv. Mitt anliggende er at vi nå må ha klart for oss de nye utfordringene vi vil møte. Vi må forberede oss på det ekstra løftet vi er helt avhengige av for å komme tilbake til normalen – og det ser ut til å ta tid, sier Furuseth og legger til:

– Kirkerådets kartlegging er viktig og vil være et godt verktøy fremover. Men det vi først og fremst trenger er våkenhet og vågemot til å prioritere strengt og annerledes – vi må en klar plan og stor bevissthet om hvordan vi skal gjenopprette kirkens status – særlig overfor de unge.

LES MER:

• Koronarammet – igjen

Koronaen har gitt kirken aha-opplevelser

---

Korona-undersøkelse

  • Bispedømmene og Kirkerådet har gjort en kartlegging av arbeidssituasjonen for prester, kirkerådsansatte og bispedømmerådenes administrasjon i koronaperioden.
  • Undersøkelsen viser at 45 % trives med hjemmekontor, mens 1 av 4 ikke liker det. De 971 svarene utgjør 62 prosent de spurte.
  • Sokneprest Jakob Furuseth oppfordrer til nytenkning og vågemot for å gjenopprette kirkens status etter korona-tiden, særlig overfor de unge.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion