Religion

Venter med å danne nytt baptistsamfunn

Hovedstyret og en utbrytergruppering i Det Norske Baptistsamfunn nærmer seg enighet om hvordan den opprivende striden om homofilt samliv skal håndteres videre.

Av: Stein Gudvangen / KPK

Det har vært en sommer med dels krasse ordvekslinger mellom hovedstyret i Baptistsamfunnet og det konservative baptistnettverket Veien Videre (VV) med tidligere hovedstyreleder Magnar Mæland som frontfigur. Nettverket signaliserte i juni at de vil danne et nytt baptistsamfunn. Det tilspisset striden gjennom innlegg på ulike nettfora. Baptistenes eget digitale diskusjonsforum gikk etter hvert så varmt at det ble stengt ned.

Enige om saksbehandlingen

Kristelig Pressekontor får nå opplyst at det har vært samtaler mellom hovedstyret og Veien Videre (VV). Planene om å bryte ut av Det Norske Baptistsamfunn og å danne et nytt baptistisk kirkesamfunn, er med dette lagt på vent.

VV og hovedstyret er i store trekk enige om saksbehandlingen fram mot og i landsmøtet på Gardermoen sist i oktober, men også i tiden fram mot landsmøtet neste sommer.

– Vi er kommet nærmere hverandre og håper vi nå kan legge fram omforente kompromissforslag, sier Mæland til KPK.

Det innebærer blant annet at behandlingen av saken knyttet til Bærum baptistmenighet, som i 2018 valgte en lesbisk samlevende kvinne til sitt menighetsråd, framskyndes.

Holder sammen

Representanter for hovedstyret og for Veien Videre møttes på Sola ved Stavanger 12. august. Dagen etter hadde sentrale aktører i Veien Videre et videomøte for å drøfte det man kom fram til kvelden i forveien.

– I møtet med hovedstyrerepresentantene fikk vi snakket ut etter en noe krevende sommer. Det var viktig å få satt ord på det som har skjedd. Vi ble enige om en framdriftsplan med forslag til en strategi. Nå skal dette behandles av hovedstyret og av Veien Videre på hver sin kant, sier Mæland.

Mæland innser at et intervju med ham i Vårt Land 6. juli høynet debattemperaturen en del.

– Mange av oss i Veien Videre ser denne saken som så vanskelig at vi mener vi bør vurdere å dele Baptistsamfunnet i to. Resultatet av møtet 12. august ble likevel at vi fortsatt prøver å holde sammen, forklarer han.

Raskere prosesser

Enigheten innebærer at deler av Baptistsamfunnets interne prosesser vil gå raskere enn tidligere planlagt. I fjor ble det nedsatt en komite som skal jobbe med «baptistisk identitet, bibelsyn, forståelse av frihet og forpliktelse innen baptistfellesskapet fram til 2022», BID22. Arbeidet skulle sluttføres om to år, men det legges nå opp til et raskere løp med avslutning om et snaut år.

– For oss i Veien Videre blir det for lenge å vente med alle avklaringer til 2022, sier Mæland.

– Dere er utålmodige?

– Ja, vi vedkjenner oss det. Vi har en tydelig agenda og sier hva vi vil og hva vi tenker er riktig.

– Hvorfor haster det sånn?

– Det går mye på energibruk. Vi opplever hele saken som tærende, og de fleste av oss vil heller bruke kreftene på noe annet enn indrekirkelig kamp. Vi vil bygge menighet, ikke diskutere samlivsetikk.

Hadde gitt opp

Han medgir at flere VV-medlemmer ikke har trodd på noen løsning.

– En del av oss hadde gitt opp landsmøtet og mente vi burde gå hver vår vei. De som har ment dette, har villet avvente landsmøtet mer passivt, men møtene vi nå har hatt med hovedstyret, har gjort at vi går helt og fullt inn for «landsmøtelinja». Det betyr at vi prøver å få igjennom våre forslag der og i størst mulig grad spiller på lag med hovedstyret, sier Mæland som nå ser et håp om å kunne vinne fram i landsmøtet.

Veien Videre ønsker nå å organisere seg strammere og gå over fra å være en aksjonsgruppe bestående av 15 lokale baptistledere til å bli en indrekirkelig reformbevegelse.

Nettverket vil nå åpne for at alle baptister som deler nettverkets syn, kan slutte seg til dem. På nyåret vil det bli innkalt til en nettverkssamling for gamle og nye medlemmer.

– Samlingen vil særlig være for ledere, fordi tydelige ledere er viktig i vår tid. Det har vært mye mismot i rekkene våre, og det er viktig at vi holder sammen og taler mot og håp inn i hverandre, sier Mæland.

KPK har kontaktet generalsekretær Terje Aadne i Baptistsamfunnet. Han har ikke besvart våre henvendelser.

LES OGSÅ:

Disse konfliktene splitter Baptistsamfunnet

Splittelse vil skape sår som tar lang tid å lege

Samlivsetikk kan splitte Baptistsamfunnet

---

Homofilistrid i Baptistsamfunnet

  • I juli skrev Vårt Land at nettverket Veien Videre ifølge et brev til hovedstyret i Baptistsamfunnet ville «...ta initiativ til å etablere et nytt baptistisk kirkesamfunn» fordi de mente hovedstyret ikke tok nok på alvor uroen rundt Bærum Baptistmenighet som har valgt en samlevende lesbisk kvinne inn i menighetsrådet.
  • Veien Videre kaller seg et nettverk av moderat konservative baptister. De ønsket eksklusjon av Bærum-menigheten og etterlyste mer samlivsetisk tydelighet.
  • I fjor viste en undersøkelse at 47 av 72 baptistmenigheter som avga svar, ikke kan leve med at menigheten i Bærum har en praktiserende homofil i sitt lederskap.

---

Les mer om mer disse temaene:

Kristelig Pressekontor

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion