Religion

Norsk Folkehjelp om Beirut: Folk er i panikk for om eksplosjonsrøyken er giftig

Norsk Folkehjelp beskriver en situasjon der folk blir fortalt om å lukke vinduer for å skjerme seg fra giftig røyk fra eksplosjonen. Men vinduer over store deler av byen er knust. Folk flykter byen i panikk.

– Det er stor panikk blant befolkningen, forteller landdirektør i Libanon fra Norsk Folkehjelp, Gudrun Bertinussen.

– Eksplosjonen var forårsaket av ammoniumnitrat, et stoff som angivelig skal være giftig. Folk blir oppfordra til å lukke vinduer, men vinduene er jo sprengt inn over store deler av byen. Så folk er i panikk og forsøker å flykte byen, forteller hun.

Kilder har fortalt at lageret skal ha inneholdt store mengder av stoffet over flere år. Det skal i lengre tid ha vært stor bekymring knyttet til lageret i havneområdet i Beirut.

LES MER: Dødstallene stiger: Minst 50 har mistet livet, og rundt 2.700 er skadd i eksplosjonene i Libanons hovedstad Beirut

Norsk Folkehjelps kontor rammet

– Vi har hatt krise og forsøker fremdeles å få oversikt. Vi har heldigvis fått bekreftet at ingen våre ansatte er skadet. Men kontoret som ligger mange kilometer unna har fått vinduer og dører slått inn av eksplosjonen, sier hun.

Hun er på ferie i Norge, men har fått kontakt med sine ansatte i byen.

Bertinussen forteller at sykehusene allerede var overbelastet før eksplosjonen.

– Det siste jeg hørte var at over 3000 er skadde. Dette belaster sykehus som allerede er overbelastet av Covid-19. Det er bare en uke siden at myndighetene stengte ned landet på grunn av at spredningen ikke var under kontroll. Sykehusene er nå totalt overbelastet, forteller hun.

Nyhetsstedet Al Arabyia beskriver en situasjon der sykehusansatte må behandle skadde pasienter på parkeringsplasser.

Eksplosjonen kommer på toppen av andre kriser landet har vært gjenstand for, som en alvorlig økonomisk krise, flyktningkrise og Covid-19-pandemien som sprer seg ukontrollert.

– Det var allerede en trippelkrise. På toppen av det kommer en fjerde krise.

Sentral havn med store mengder eksplosivt materiale

Hun forteller at havneområdet der eksplosjonen skjedde, er et område med ambassader og kontorer blant annet til andre hjelpeorganisasjoner.

– Enhver havn i en storby er viktig åre for import og eksport. Nå er havnen i ruiner og økonomien var allerede i total krise, sier hun.

Hun vet ikke om andre hjelpeorganisasjoner som har fått sine kontor rammet av eksplosjonen, men frykter situasjonen for de som er avhengige av hjelp bare vil bli verre. Hun spør seg hvordan eksplosive stoffer i slikt omfang kan bli lagret på havnen.

– At det skal bli oppbevart så farlige materialer sentralt i Beirut er helt ubegripelig, sier hun.

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion