Religion

Flere kvinnelige prester

Før første gang er det flertall av kvinner blant nyordinerte prester i Church of England.

Kvinner utgjorde 51 prosent av de 570 prestene som ble førstegangsordinert i Den engelske kirke i fjor. Det er første gang kvinner utgjør flertallet av de nylig ordinerte i Den engelske kirke, skriver nettstedet Christianity Today.

Den engelske kirke opererer med det såkalte treleddede embete, bestående av deacon, priest og bishop, der ordinasjon til deacon er første steg til å bli prest, ulikt diakoner i Norge som har en egen likestilt tjeneste.Den nye statistikken viser også at kvinner utgjorde rundt en tredjedel (32 prosent) av Den engelske kirkes aktive presteskap i 2019, og innehar et økende antall seniorstillinger, som biskoper, erkediakoner og katedral­dekaner, med en økning fra 25 prosent i 2018 til 27 prosent i fjor.

LES OGSÅ: Kvinner kan ha hatt presteroller allerede før kristendom ble statsreligion i år 380

Vil løfte flere grupper

– De s­eneste årene har det vært et økende mangfold blant våre geistlige, men vi vil ikke være tilfredse før de som er i offentlig tjeneste virkelig gjenspeiler hele kirken og samfunnene de tjener, sier direktøren for Ministry of the Church of England, biskop Chris Goldsmith til Christianity Today.

Biskopen av Derby, Libby Lane, som var den første kvinnelige biskopen i Den engelske kirke, takker Gud for at kvinner nå har et tydelig og synlig nærvær blant presteskapet i kirken.

– Imidlertid er det fremdeles andre underrepresenterte grupper hvis kall til ordinasjon blir savnet. Jeg ber om at det vi har lært ved å oppmuntre kvinner kan utgjøre en forskjell for de som ennå ikke er anerkjent, så presteskapet i Den engelske kirke på alle nivåer bedre reflekterer det strålende mangfoldet i landet vårt, sier hun.

Over en tredjedel i Norge

Kirken i England fikk sin første kvinnelige biskop i 2015, 22 år etter Den norske kirke.

Den norske kirke har ikke en samlet statistikk over ordinasjoner, men leder for Kirkerådet Kristin Gunleiksrud Raaum forteller at 36 prosent av prestene i Dnk er kvinner.

– Likestilling i kirken kommer ikke av seg selv, den er det mange som har måttet jobbe for. I 2019 var 40 prosent av de som ble tilsatt i presteskapet kvinner, det er jeg glad for. Jeg er opptatt av at de rette personene finner veien frem til jobb i Den norske kirke, og da må ikke forhold som kjønn eller seksuell identitet brukes til å stenge noen ute, skriver hun i en e-post til KPK.

Ingunn Marie Ruud, KPK

religion@vl.no

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Religion