Religion

Reagerer på Pride-oppfordring

Ansatte i Sjømannskirken mener ledelsen oppfordrer dem til å holde tilbake sitt engasjement for Pride. – Skuffende og sterkt beklagelig, skriver de i et brev til ledelsen.

Torsdag gikk det ut en e-post fra Sjømannskirkens kommunikasjonssjef til ansatte ved norske sjømannskirker:

«Vi har et klart mål om å ha plass til alle. Imidlertid oppfattes Pride-bevegelsen av mange fortsatt som en politisk bevegelse», står det i e-posten, hvor det videre står at Sjømannskirken «skal favne alle, også dem som for eksempel opplever å ikke kunne støtte selve Pride-bevegelsen».

Brevet er underskrevet av Sissel Myklebust Mæland (bildet), kommunikasjonssjef i Sjømannskirken.

Kommunikasjonssjef Sissel Myklebust Mæland sier til Vårt Land at brevet var ment til refleksjon, ikke som retningslinjer.

Trenger kunnskapsheving

– Vi reagerer sterkt på dette brevet, og vil ordne opp i dette internt, sa Hanne Marie Iaursulëiel Pedersen-Eriksen, som er sjømannsprest i København, til Vårt Land fredag formiddag.

Senere samme formiddag var hun én av 39 ansatte som hadde skrevet under på et svar til ledelsen, hvor de skriver at «synspunktene og oppfordringen som kommer fra vår kommunikasjonsavdeling (og ledelsen?) når det gjelder Pride er både skuffende og sterkt beklagelig». Presten mener brevet fra ledelsen viser at det trengs en kunnskapsheving om hva Pride er.

– Pride er ikke en konkret politisk sak eller et parti, men en bred bevegelse som kjemper for menneskeverd og mot diskriminering og krenkelse av skeive, som har foregått i lang, lang tid.

Pedersen-Eriksen mener det er helt uproblematisk for Sjømannskirken å støtte en slik bevegelse, slik også Den norske kirke gjør.

– Det handler om å feire mangfoldet.

– Det er ikke fare for at man med å si det gjør saken tannløs?

– Nei. Pride er en bevegelse som ble startet av en undertrykt gruppe. Det er det helt klart vi skal støtte, på samme måte som at vi er imot rasisme, og derfor kan støtte Black Lives Matter-bevegelsen, sier Pedersen Eriksen.

Ansatte ber ledelsen støtte engasjementet

De ansatte avslutter brevet med å skrive at de «forstår at det å markere Pride ikke er mulig i alle sammenhenger, bl.a. i land der lovverk forbyr slike feiringer. For de av oss som det er naturlig for, ber vi allikevel om at ledelsen ikke bare passivt bifaller et slikt engasjement, men aktivt støtter og oppfordrer til det».

Pedersen Eriksen understreker at de ansatte i Sjømannskirken har lyst til å ordne opp i dette internt i organisasjonen.

– Det er viktig med en god dialog. Men vi vil gi en tydelig tilbakemelding på at dette var et ugreit brev.

Hovedkontoret svarer: Alle skal oppleve seg velkommen hos oss

Kommunikasjonssjef Sissel Myklebust Mæland sier til Vårt Land at brevet var ment til refleksjon, ikke som retningslinjer.

– Det er ment som en påminning om at vi må tenke oss om. Det gjelder også andre positive budskap, som man må tenke gjennom hvordan man fronter, slik at alle opplever seg velkommen hos oss.

Har dere fått reaksjoner?

– Ja, vi har fått både positive og negative tilbakemeldinger. Vi har også flere eksempler på at kirker legger ut om Pride på sosiale medier, men gjør det på en måte som gjør at vi framstår slik vi ønsker, nemlig som åpen for alle. Jeg skjønner at mailen har blitt oppfattet på en annen måte enn den var tenkt, og det tar vi innover oss. Vi mente ikke at de ikke fikk lov å dele innhold i forbindelse med Pride, men vi oppfordret til refleksjon rundt hvordan man kommuniserer meningsbærende innhold i forhold som klinger ulikt i vår brede målgruppe, nemlig nordmenn i utlandet, som har mange ulike meninger og verdigrunnlag. Dette er en del av vår etablerte policy.

Er dette en sak hvor dere ikke vil følge samme linje som Den norske kirke?

– Vi er åpen for alle, og har samme policy der. Samtidig er vi mye mindre aktiv som meningsbærende organisasjon enn Den norske kirke er. Vi er også lille Norge i utlandet, og et sosialt og kulturelt møtested.

– I brevet trekker dere også fram Black lives matter-bevegelsen som noe kirkene skal være forsiktig med å støtte. Hvorfor det?

– Vi støtter jo ikke rasisme. Men vi er for alle, også for de som opplever opptøyene i forbindelse med BLM-protestene som problematiske. Men vi ser at noen har ment at vi bør kunne ytre oss om andre tema, fordi noen hos oss har ytret seg om Pride. Men vi skal ikke være en organisasjon som står på barrikadene.

– En slik tilnærming kan vel også føre til fellesskap hvor noen blir skviset ut?

– Vi har høy bevissthet på dette i arbeidet ute i verden og bakgrunnen for e-posten var nettopp at vi må passe på at heller ikke budskapet i sosiale medier bidrar til at noen kjenner at de ikke kan høre til hos oss. Vi har vist hvor vi står gjennom ansettelser og hvordan vi har tatt i bruk kirkens likekjønnede vigselsliturgi og hvordan vi tar imot folk.

Fortsatt korona-stengt

Mange sjømannskirker rundt om i verden er fortsatt stengt som følge av koronarestriksjoner.

Kirken i London er stengt, men delte tidligere i måneden en Pride-gratulasjon på sin Facebook-side, med lenker til både Foreningen Fri og Skeivt kristent nettverk.

LES MER: …

---

Sjømannskirken

  • Frivillig og selvstendig organisasjon, med oppdrag på vegne av Den norske kirke og den norske stat å være kirke for nordmenn i utlandet.
  • Har 29 kirker rundt om i verden og er representert på alle kontinenter.
  • I 2018 hadde Sjømannskirken i underkant av 665 møter med mennesker i utlandet og i Norge. Sjømannskirkene i Spania har høyest besøkstall.
  • Sjømannskirken har cirka 200 ansatte ute og hjemme.
  • Det årlige budsjettet er på 238 millioner kroner. Av dette dekkes en tredjedel gjennom statlig bevilgning over Kulturdepartementet, mens resten samles inn ved frivillige gaver.
  • Hovedkontoret er i Bergen og Sjømannskirken står under tilsyn av Bjørgvin-biskopen.
  • Kilde: Store norske leksikon

---

Les mer om mer disse temaene:

Torgeir Holljen Thon

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion