Religion

69 barn varslet Alarmtelefonen om mishandling

Siden skolene stengte 12. mars har nær 3.000 barn og unge kontaktet Alarmtelefonen. Den yngste var 8 år. Mange forteller om overgrep og vold.

Selvskading, håpløshet og en opplevelse av at de ikke ønsker å leve mer, er utbredt blant de nær 3.000 barn og unge som har kontaktet Alarmtelefonen siden 12. mars. Hele 187 henvendelser gjaldt slike forhold.

Vold i familien

Videre gjaldt 39 saker vold i familien. Mens hele 69 henvendelser til Alarmtelefonen de siste seks ukene har handlet om at barnet selv er blitt utsatt for fysisk eller psykisk mishandling, seksuelle overgrep eller vold.

Tallene fra Alarmtelefonen bekrefter Barne- og familiedirektoratets (Bufdir) offisielle tall: Psykiske problemer og lidelser er den største enkeltårsaken til at barn og unge ber om hjelp, skriver Dagsavisen.

8 saker meldt videre til barnevernet

– Åtte saker har vært så alvorlig at de er blitt meldt videre til barnevernet, etter at fagpersonen hos oss etablerte et tillitsforhold til ungdommen som valgte å oppgi sitt eget navn selv om tjenesten er helt anonym, sier avdelingsleder Margrethe Østerhus.

Temaer som dårlig selvtillit, seksualitet og kropp, mobbing og en opplevelse av ikke å bety noe, går også igjen.

Østerhus legger ikke skjul på at hun mener ungdommer fra 12-13 år og oppover har vært viet alt for lite oppmerksomhet etter at samfunnet ble stengt ned 12. mars.

Eksplosjon av henvendelser i korona-tiden

Etter at alarmtelefonen for barn og unge utvidet til døgnåpen chattetjeneste den 7. april, har antall henvendelser fra unge, og da særlig i aldersgruppen 12-16 år, nærmest eksplodert.

På under tre uker har Alarmtelefonens ansatte gjennomført 1.242 chattesamtaler. Den første natta kom det 50 henvendelser.

– Den yngste som ba om hjelp var bare åtte år. Vi vet at mange unge foretrekker denne måten å kommunisere på fremfor å snakke i telefonen, sier Margrethe Østerhus, leder for Alarmtelefonen, nødtelefonen for barn og unge i Norge. Den er døgnåpen.

I tillegg til chatten er det i perioden 12. mars til 26. april også gjennomført 1.633 telefonsamtaler.

I sum er det snakk om 2.886 henvendelser, mot 926 i samme periode i 2018 da det ennå ikke var etablert en chat-tjeneste.

Under koronakrisen har Alarmtelefonen for barn og unge døgnåpent.

Dersom du trenger noen å snakke med kan du kontakte Alarmtelefonen.

Det går an å «høre» fortvilelsen og desperasjonen

Østerhus forteller at det er noe som har vært annerledes i disse koronaukene, og som gjør spesielt sterkt inntrykk både på henne og de andre fagpersonene ved Alarmtelefonen:

– Du «hører» fortvilelsen og desperasjonen fordi de har mistet kontakten med den ene trygge voksne som gjorde livet deres levelig før koronaen inntraff.

Mange ungdommer forteller om et stort savn etter kontaktlæreren sin, sosiallærer, behandler eller fritidskontakten de har tillit til, men som ikke er der for dem nå. Mange kjenner på stor ensomhet og føler seg ikke sett og hørt verken av foreldrene eller andre, forteller Margrethe Østerhus.

Mange av de viktige voksne er borte

For disse barna og ungdommene var det ikke bare et tilbud som forsvant da skoler, idrettsaktiviteter, fritidsklubber og andre stengte dørene i midten av mars. Det var tryggheten.

– Det er ikke alltid så mye som skal til. Jeg håper flere voksne kan tenke over hvilken viktig rolle de spiller i barn og unges liv. Mange vet ikke selv hvor viktige de er, fremholder Østerhus.

Mange har opplevd et mye høyere konfliktnivå i familien de siste ukene. Både mellom barn og foreldre og mellom de voksne i familien. Foreldrene tåler mindre og krangler mer, forklarer Margrethe Østerhus.

– For lite fokus på ungdommene

– Både myndighetene og media har vært veldig opptatt av de yngste barna. Jeg mener det har vært for lite fokus på ungdommene. Når vi vet hvor viktig tilhørighet i ungdomsgruppa og trygg voksenkontakt er for tenåringene våre, er dette ekstra vondt, sier Østerhus, som mener også veldig mange tenåringer trenger voksne som kan snakke for seg.

Hun mener fritidsklubber og andre aktiviteter for ungdom bør legge større vekt på oppsøkende arbeid framover.

LES OGSÅ:

Barn i krise i kø hos barnevernet

– Mange barn er overlatt til seg selv

Frykter at foreldre holder barna sine i «skamkarantene»

---

Alarmtelefonen

  • Alarmtelefonen for barn og unge har nummer 116 111.
  • Den er nå åpen hele døgnet.
  • De har også en chattetjeneste på 116 111.no

---

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion