Religion

– NRK og TV2 bør ta mer ansvar i påsken

Når kirka ikke kan samles til gudstjenester, bør de riksdekkende TV-kanalene tilby flere programmer om tro og livssyn, mener generalsekretæren i Norges Kristne Råd.

– Påsken er kirkas viktigste høytid. I år har vi ikke mulighet til å samles. Da mener jeg de riksdekkende kanalene burde tatt mer ansvar, sier generalsekretær Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd.

Fra palmesøndag til påskedag ville ulike kirkesamfunn vanligvis samlet hundretusener til gudstjenester og messer. Når fysiske møter ikke er mulig, forbereder mange kirker seg på å sende aktivitetene sine på egne, digitale plattformer.

– Kirkene finner kreative løsninger som når ut til mange, men absolutt ikke til alle. I et livssynsåpent samfunn bør troen være mer til stede i det offentlige rom, sier Hermansen.

Hermansen viser til at 76 prosent av befolkningen er medlem av organisasjoner tilknyttet Norges Kristne Råd, som er et fellesskap av kristne kirker og trossamfunn. Generalsekretæren mener at særlig NRK og TV 2 burde tilby flere livssynsprogrammer i påsken.

LES OGSÅ: Påsken blir uten gudstjenester for første gang siden middelalderen

Sender gudstjenester i påsken

Njord Røv er redaktør for livssyn i NRK. Han er enig i at kanalen har et ekstra ansvar når alle landets kirker er stengt. Dette mener han blir tatt på alvor, blant annet ved at NRK gjenopptar tradisjonen med ukentlige TV-sendte gudstjenester.

– Det skal vi fortsette å gjøre helt til landets kirker kan åpne igjen, sier Røv.

I påsken tilbyr NRK direktesendte gudstjenester palmesøndag, langfredag og første påskedag. I tillegg vil det bli publisert livssynsrelaterte artikler på NRK.no, forteller Røv.

– Aldri før har behovet for å dykke ned i store spørsmål vært større enn nå, sier Røv.

Etterlyser sjelesørgeriske samtaleprogram

Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd synes NRK sender et positivt signal, men tror likevel ikke ordinære gudstjenester dekker behovet.

– Folk sitter hjemme i hus og stuer og får oppdateringer om korona hele tiden. De trenger noe som hjelper til å sortere tankene, sier Hermansen.

Han nevner programmet Plussord Live med pastor Egil Svartdahl som et godt eksempel på et sjelesørgerisk samtaleprogram av god kvalitet. Programmet har blitt sendt direkte på Facebook under koronakrisen.

En av gjestene på programmet har vært Silje Endresen Reme, professor i psykologi ved Universitetet i Oslo. Hun etterlyser flere samtaler om tro og livssyn i det offentlige rom.

– Det perspektivet er fraværende i den offentlige samtalen rundt koronakrisen. Her kunne nok de riksdekkende mediene bidratt mer, sier Endresen Reme.

Hun tror mange sitter alene med tunge tanker og krevende spørsmål om liv og død.

– Hva blir konsekvensen hvis det ikke snakkes om?

– Det blir et vakuum som kan forsterke allerede negative konsekvenser av krisen. Mange finner trøst og trygghet i en tro på noe større enn seg selv. De kunne fått hjelp ved at dette ble reflektert over i offentligheten, sier Endresen Reme.

– Kan TV-sendte gudstjenester dekke dette behovet?

– Gudstjenester treffer noen, men ikke alle. Det hadde vært fint med en bredere samtale om tro som favner flere enn de som føler seg hjemme i en kristen gudstjenestetradisjon.

Foreslår samarbeid med kirker

Erhard Hermansen forteller at han allerede har hatt konstruktive samtaler med NRK og TV 2 om påskeprogrammet. Han foreslår at kanalene kan samarbeide med kirker og menigheter om produksjon, dersom de ikke har kapasitet selv.

Njord Røv i NRK sier at den krevende tiden gjør det ekstra vanskelig for kanalen å samle folk til samtaleprogrammer.

– Kunne det vært aktuelt å hente inn programmer fra eksterne aktører?

– Det gjør vi allerede når vi sender gudstjenester. Men NRK har fortsatt et redaktøransvar for alt innhold, så primært vil vi ikke sende det andre lager. Det finnes andre plattformer som likevel gjør dette innholdet tilgjengelig for de som ønsker det.

Kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2 forteller at livsfilosofi-serien Påskereisen sendes i beste sendetid på TV 2 gjennom hele påsken.

– Her møter programleder Karina Hollekim fem kjente og kjære nordmenn til felles aktiviteter, gode samtaler og rørende øyeblikk. Utover dette så kommer vi ikke til å endre den øvrige programmenyen i påska, sier han.

LES OGSÅ:

---

Påskeprogram på NRK og TV2

  • NRK2 og NRK P1 sender gudstjenester palmesøndag, langfredag og påskedag.
  • TV2 sender livsfilosofi-serien Påskereisen gjennom hele påsken.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion