Religion

Hovedsponsor ba Håndballforbundet om å droppe Oslofjord Arena

– Vi formidlet til Norges Håndballforbund at vi ønsket at de valgte en annen arena for arrangementet, sier sjømatgiganten Lerøy Seafood.

Norges Håndballforbund (NHF) hadde fått tydelige signal fra egen hovedsponsor, før de i helgen vedtok at de ikke vil legge sine arrangementer til BCC-tilknyttede Oslofjord Arena.

– Vi har diskutert og vurdert dette internt og deretter formidlet til NHF at vi ønsket at de valgte en annen arena for arrangementet, skriver Krister Hoaas, samfunnskontakt i Lerøy Seafood Group, i en e-post til Vårt Land.

Lerøy Seafood Group er sponsor til Lerøy-serien, som er en landsserie i håndball for Jenter 18 og Gutter 18. Finalerundene i årets serie skulle opprinnelig spilles i Oslofjord Arena i april.

Arenaen er en del av Oslofjord Convention Center (OCC), som eies av Brunstadstiftelsen, og som er tett knyttet til Brunstad Christian Church (BCC) – tidligere kjent som Smiths venner. Det er BCC sitt syn på homofili som har opprørt en rekke håndballklubber.

• LES MER: Flere vurderer å droppe Oslofjord Convention Center – stor organisasjon møter opprop

Tok til orde for boikott

Reaksjonene mot OCC startet før jul i Facebook-gruppen «Håndballtrenere», der flere var sterkt kritiske til at en skulle spille håndballturneringen Region Sør Cup i februar, samt finalehelga av Lerøy-serien i april, i Oslofjord Arena.

Forrige uke fortsatte snøballen å rulle da håndballklubben Larvik Turn kunngjorde at de trekker fire av sine lag fra finalerundene i Region Sør Cup. De oppfordret samtidig andre klubber til boikott, og i løpet av uken hang flere klubber seg på.

– Jeg har sikkert fått mellom 20 og 30 brev fra ulike håndballklubber. Tilbakemeldingene er ganske entydige, sa generalsekretær i Norges Håndballforbund, Erik Langerud, til Vårt Land sist onsdag.

Søndag tok Håndballforbundet grep: Alle håndballkamper blir flyttet fra Oslofjord Arena og håndballkamper vil ikke bli spilt der i overskuelig framtid, vedtok styret.

– Eierens syn på homofili strider mot det vi ønsker å stå for i norsk håndball, uttalte håndballpresident Kåre Geir Lio.

Ordknapp sponsor

Samfunnskontakten i Lerøy Seafood Group kommenterer vedtaket til NHF slik:

– Det har vært NHFs valg å ta, men vi har stilt spørsmål og formidlet vår holdning, skriver Krister Hoaas.

Vårt Land har spurt Lerøy Seafood Group hvorfor de ønsket at NHF valgte en annen arena, hvilke spørsmål de har stilt NHF, og om de ville trukket seg som sponsor dersom NHF hadde konkludert med å avholde serien på OCC.

Disse spørsmålene ønsker ikke Lerøy Seafood Group å kommentere.

– Du har fått det svaret du får, skriver Hoaas til Vårt Land.

• LES MER: Oslofjord Convention Center kutter alle bånd til Brunstad Christian Church

En mild henvendelse

Håndballpresident i NHF, Kåre Geir Lio, sier at de ikke opplevde henvendelsen fra Lerøy Seafood Group som et krav.

– De har ikke sagt mer til oss enn det du refererer til. Det var en mild henvendelse fra dem, som gikk på at de ønsket at vi la runden til en annen arena, sier Lio.

Han påpeker at det er viktig å få fram at Håndballforbundet får innspill fra både klubber, spillere, trenere og sponsorer i ulike saker.

– Men vi var i liten grad innom enkeltinnspill og betydningen av dem da styret fattet sitt vedtak. Vi var mer opptatt av det prinsipielle i denne saken.

– Så det ble ikke stilt krav fra Lerøy om å droppe Oslofjord som arena for LERØY-runden?

– Nei, over hodet ikke.

– Hvilken betydning har sponsorens holdning til OCC/BCC hatt for avgjørelsen dere har tatt?

– Vi ønsker jo å legge til rette for at sponsor kan være fornøyd med det vi leverer, men i dette tilfellet kjente vi på at vi sto helt fritt til å velge.

– Har du inntrykk av at de ville ha trukket seg som sponsor dersom dere hadde konkludert med å avholde runden på OCC?

– Nei, jeg hadde ikke den opplevelsen av dette.

LES MER OM SAKEN:

Har fått ras av meldingar frå handballklubbar. No kan all bruk av BCC-kopla arena stanse

Boikotter håndballfinaler fordi arenaen er tilknyttet Brunstad Christian Church

Håndballforbundet i trøbbel etter Facebook-innlegg om behandlingen av homofile

---

Brunstad Christian Church

  • Brunstad Christian Church er et verdensomspennende kristent trossamfunn som oppsto i årene etter Johan Oscar Smiths omvendelse i mai 1898.
  • I Norge består BCC av 19 lokalmenigheter som også er organisert som selvstendige foreninger med egen økonomi og ledelse.
  • BCC hadde i 2018 et driftsresultat på 143,3 millioner kroner, der hoveddelen av inntektene kom i form av gaver og kollekter fra medlemmer, andre givere og lokalmenigheter.
  • I 2018 mottok BCC tilskudd fra stat og kommuner for 8.235 norske medlemmer. Samlet stats- og kommunetilskudd for 2018 utgjorde 9,5 millioner kroner.
  • Brunstadstiftelsen ble opprettet av BCC i 2002. Noe av hovedhensikten med at menigheten etablerte Brunstadstiftelsen var å ha et skille mellom menigheten som trossamfunn på den ene siden, og næringsdrift og eiendomsforvaltning på den andre siden.
  • Brunstadstiftelsen driver blant annet Oslofjord Convention Center, og videre Oslofjord Arena, på Brunstad i Stokke i Vestfold.
  • Kilde: BCC

---

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion