Religion

Forrige pave taler for sølibat for prester. Pave Frans: – En tradisjon, men ingen doktrine

Tidligere pave Benedikt XVI slår fast verdien av sølibat for prester samtidig som nåværende pave Frans overveier unntak på grunn av prestemangel.

Tematikken inngår i en ny bok paven har skrevet sammen med den konservative kardinalen Robert Farah. Kardinalen er leder for Vatikanets liturgiske kontor og har i det stille vært kritisk til pave Frans.

Kan skape uro

Boken gis ut samtidig som paven overveier å tillate at gifte menn ordineres som katolske prester for å bøte på prestemangelen.

Benedikts deltakelse i ordskiftet er uvanlig ettersom han lovet å være «gjemt fra verden» og vise respekt for den nye paven da han trakk seg tilbake i 2013. Boken kan regnes som et forsøk på å påvirke paven, og den kan skape uro mellom de to som nå lever fredelig side om side i Vatikanet.

Ingen doktrine

Pave Frans har tidligere uttrykt forståelse for at flere av biskopene rundt Amazonas ber om lov til å ordinere gifte prester. Her er prestemangelen stor, og det kan gå flere måneder uten at de troende har en messe å gå til. Han har understreket at sølibatet er en tradisjon og ingen doktrine, og at prestene i spesielle tilfeller kan ha grunn til å endre praksisen.

I Benedikts bok omtales temaet i en lærd og teologisk form, med mange bibelske referanser og det han mener er et nødvendig grunnlag for å forstå sølibatet, som skriver seg helt tilbake til apostlenes tid.

LES MER:

Anmeldelse: «The Two Popes tar for seg generasjonsskiftet på pave­stolen og er full av teologisk diskusjon»

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion