En basilika fra det fjerde århundret etter Kristus er blitt funnet i Beta Samati, en forhistorisk by som en gang var en del av Aksum-sivilisasjonen i dagens Etiopia. Det skriver avisen The Christian Post.
Restene etter kirken spores helt tilbake til da kristendommen ble offisiell religion i kongeriket Aksum. Det oppsiktsvekkende kirkefunnet bekrefter at kristendommen ble en del av den etiopiske tradisjonen allerede på et svært tidlig stadium, i et område nesten 483 mil unna Roma.
– Dette funnet er så langt jeg vet det tidligste fysiske beviset etter en kirke i Etiopia, så vel som i Afrika sør for Sahara, sier Aaron Butts, professor i semittisk og egyptisk språk ved Catholic University i Washington D.C.
Fra et rike vi vet lite om
Kirkefunnet tyder på at kristendommen som fersk religion spredde seg raskt over lange avstander, og kaster nytt lys over en svært viktig periode som historikere vet lite om.
Selv om kristendommen nådde Egypt allerede i det tredje århundret etter Kristus, var det ikke før Konstantins legalisering av kristendommen, at den kristne kirke spredte seg over hele Europa og østover. På grunn av det nye kirkefunnet kan man nå være enda sikrere på at kristendommen nådde helt til Etiopia i samme tidsrom.
– Det aksumittiske rike var en av verdens mest innflytelsesrike sivilisasjoner i antikken, men likevel er det et av imperiene vi vet minst om, sier arkeolog Michael Harrower ved Johns Hopkins University.
Han ledet teamet som fant restene etter basilikaen.
– Utgravingene av Beta Samati hjelper oss med å fylle viktige hull i vår forståelse av dette riket, sier Harrower.
En blanding av det sekulære og religiøse
Både sekulære og religiøse gjenstander ble oppdaget i og rundt basilikaen, inkludert en ring av gull, storfefigurer, kors, frimerkesegler og symboler som mest sannsynlig ble brukt til handel og administrasjon.
Arkeologene fant også et anheng av stein innskåret med et kors og med det etiopiske ordet for «ærverdig» brent inn i materialet. Nær den østlige veggen på basilikaen kom teamet over en inskripsjon med en bønn om at «Kristus (skal) se til oss».
Miksen av både kristne og hedenske tradisjoner som ble funnet nær basilikaen forteller om en kompleks blanding av sekulær handel og administrasjon som krever nøyere undersøkelser, ifølge arkeologene som har jobbet i området siden 2011 og som vil fortsette å grave ut stedet for nye potensielle funn.
---
Aksum
- Aksum er en by i Tigray-regionen i det nordlige Etiopia, 15 kilometer vest for Adua. Byen ligger 2130 meter over havet og har 66 800 innbyggere (2015).
- Byen er kjent for sine høyreiste obelisker som stammer fra perioden 5000–2000 fvt. Den er også et religiøst senter og hjem for den kjente St. Mary-kirken.
- Ifølge legenden huser den israelittenes Paktens ark som Menelik 1 tok med seg da han flyttet fra Jerusalem til Etiopia. Aksum har dermed vært et viktig hovedsete for den etiopiske ortodokse kirke.
- Det finnes tallrike minnesmerker om Aksums tidligere makt, katedraler og en moderne rundkirke. Ruinene etter oldtidsbyen Aksum står på UNESCOs verdensarvliste.
- Kilde: Store norske leksikon
---