Religion

TV 2: – BCC har gjennomgående motarbeidet dokumentaren

Brunstad Christian Church lukket dørene for dokumentaren «Norge bak fasaden» og kritiserte TV 2 for å ha en skjult agenda. Nå tar TV 2 dokumentaren i forsvar.

– Det er problematisk at BCC ikke stiller opp i en dokumentar som denne fordi det bidrar til at de oppfattes som lukket for omverdenen og ikke mottakelig for innsyn og kritikk, sier programredaktør Kathrine Haldorsen i TV 2.

Verken Brunstad Christian Church (BCC), også kjent som Smiths Venner, eller Jehovas Vitner ville medvirke i dokumentaren «I Guds navn» som ble vist på TV 2 tirsdag. Berit Hustad Nilsen, styreleder i BCC, sa til Vårt Land at TV 2 hadde en annen agenda enn de først ga uttrykk for, og at dette var grunnen til at BCC takket nei til å stille.

'Tydelige premisser'

Haldorsen sier at TV 2 aldri la skjul på at de driver undersøkende journalistikk i programmet Norge bak fasaden.

– Premissene for medvirkning har vært tydelig formulert i vår dialog med BCC, også mer generelt om hvilke spørsmål vi ønsket å stille. TV 2 har ikke lagt skjul på at eventuell tilgang også ville medføre et kritisk blikk på menigheten, relatert til blant annet økonomi og dugnad, sier programsjefen.

Da BCC avslo forespørselen om tilgang, begrunnet de den med at det «ikke var relevant for dem å delta i en produksjon som var såpass lite forhåndsdefinert», forteller Haldorsen.

Fordi BCC støttes med millioner av norske skattekroner hvert år, mener TV 2 det er viktig å belyse positive og negative forhold i menigheten.

– Et intervju med ledelsen, hvor det åpnes for kritiske oppfølgingsspørsmål, mener vi bør være et minstekrav for medvirkning for en organisasjon som BCC, sier Haldorsen.

'Motarbeidet'

TV 2 mener at BCC gjennomgående har motarbeidet dokumentaren.

– De har også tydelig signalisert til medlemmer at programmet vil fremme «uriktige og skadelige påstander» lenge før de ble fremlagt noe av meningsinnholdet fra programmet, sier Haldorsen

Hun henviser her til at BCC publiserte en nyhetssak på nettsidene sine der de varslet om at TV 2s journalister har oppsøkt medlemmer med forespørsel om intervju.

I gårsdagens Vårt Land avviste styreleder Berit Hustad Nilsen at BCC har nektet noen å stille i media, og at nyhetssaken ble publisert på nettsiden fordi BCC ville være åpne om prosessen.

'Har alltid svart'

Lokalavisen Tønsberg Blad har lenge gjort næringslivsjournalistikk på Oslofjord Convention Center, Nord-Europas største konferansesenter, som tilhører Brunstadstiftelsen. Avisen har også hatt større graveprosjekter om BCC, forteller nyhetsredaktør Erik Wold Aunemo.

– I store gravesaker har det vært litt vanskeligere å få dem i tale, men man må regne med motsand. De har alltid svart til slutt, forteller Aunemo.

I sommer gjorde TB en reportasje på BCCs sommerstevne. Her fikk de intervjue ungdommer fritt, forteller nyhetsredaktøren.

– Kan BCC beskrives som en lukket menighet?

– Det er et godt spørsmål. Vi fikk komme til Brunstad i sommer, men har tidligere fått «nei» i andre menigheter tilknyttet BCC. De er mye mer åpne nå enn de var tidligere. Siden businessdelen har blitt større, har de nok blir nødt til å åpne seg mer, sier Aunemo.

– TV 2 har gjort flere intervjuer der intervjuobjektene senere har trukket seg. Har dere hatt liknende erfaringer med BCC?

– Ja, men vi har ikke grunnlag for å si at det skyldes press fra ledelsen, sier nyhetsredaktøren.

Han understreker at han ikke har sett episoden av «Norge bak fasaden» som handler om BCC. Episoden tok særlig for seg de store summene medlemmer gir i gave til menigheten og ledernes formue.

– Dette har vi skrevet om lenge. Det er bra at TV 2 setter fokus på dette, men det er ikke nyheter, sier Aunemo.

'Naturlige spørsmål'

Haldorsen forteller at TV 2 ønsket en balansert fremstilling av miljøene de undersøker og at tilgang hos BCC var noe av det første de prioriterte.

– Siden BCC ikke har ønsket å medvirke eller gitt oss tilgang til hverken medlemmer eller menighetens aktiviteter, har vi måtte finne andre måter å få svar på våre spørsmål om livet på innsiden. Dette har komplisert arbeidet vårt, og gjort det både viktigere og vanskeligere å oppnå nødvendig balanse i programmet, sier Haldorsen.

I gårsdagens Vårt Land sa Berit Hustad Nilsen at dokumentaren «gir seeren inntrykk av at lederen tjener seg rik på kirkesamfunnet». Hun påpekte at dette har blitt tilbakevist flere ganger tidligere.

– TV 2 fremsetter ingen påstander som det ikke er belegg for i dette programmet. At kilder ikke tør å kritisere menigheten i dokumentaren, verken åpent eller anonymt, er ikke et uttrykk for at disse meningene ikke finnes i menigheten. Meningene finnes, men dessverre har vi opplevd at kilder frykter for konsekvensene av å kritisere menigheten, selv om de anonymiseres, sier Haldorsen.

Kontrareportasje

Som en respons på dokumentaren har Brunstad Christian Church lagd en «kontrareportasje» på en egen nettside, der de deler sin opplevelse av møtet med programskaperne.

– Det er mange som bruker sosiale medier for å komme direkte til publikum uten å gå veien om journalistikken og kritiske spørsmål fra pressen. Det står man fritt til å gjøre. Det ekstreme eksemplet er Donald Trump, som bruker Twitter for å nå frem til velgerne sine, sier medieviter Gunnar Bodahl-Johansen.

BCC søkte også om reklameplass på TV 2 i forbindelse med programmet. Ifølge Medier24 avviste TV 2 søknaden fordi den ville gått på bekostning av programmets integritet.

– At man skal si nei til å bli intervjuet, men samtidig få anledning til å reklamere i reportasjen, det ville undergravd pressens rolle, mener Bodahl-Johansen.

LES OGSÅ:

---

Norge bak fasaden

  • Dokumentarserie som ­vises på TV 2.
  • Ifølge programomtalen skal journalistene Kadafi ­Zaman og Janne Amble ­«ta deg med inn bak lukkede ­dører, og møte mennesker som kaster lys på sprekkene i den norske fasaden.»
  • Tredje episode ble sluppet 9. desember og handler om Jehovas Vitner og Brunstad Christian Church. «Vi får høre historier om blant annet­ ­sosial kontroll, pengepress og hvor vanskelig det er å bryte ut.» skriver TV 2. Verken Jehovas Vitner eller BCC ville medvirke til episoden.

---

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Religion