Religion

– Virkeligheten forvrenges

Innvandringspolitisk talsmann i Frp, Jon Helgheim, er uenig i at det foregår en eurofisering av islam. – Hovedproblemet er at islam ofte endrer seg dramatisk til det verre, sier han.

– Det som er urovekkende er at muslimer i en del miljøer blir mer radikale og konservative i Europa enn muslimer i de ­muslimske landene der de har innvandret fra. Det viser at 
eurofiseringen er langt på nær god nok, sier Jon Helgheim, innvandringspolitisk talsmann i Frp.

Helgheim mener det ikke er islam som endrer seg, men 
Europa som tilpasser seg til ­islam.

– Hovedproblemet er at islam ofte endrer seg dramatisk til det verre. Da må man få debatten inn på det sporet. Ikke bruke energi for å forvrenge virkeligheten.

Han er uenig Marius Mjaaland, som mener endringene som islam går igjennom, «er mye større enn de små justeringene man ser i det norske samfunnet». Mjaaland er professor i religionsfilosofi ved Teologisk fakultet.

Liten integrering

Senest i slutten av september sto Helgheim og Sylvi Listhaug, nestleder i Frp, frem i Aftenposten og trakk frem konkrete tegn på «snikislamiseringen» av det norske samfunnet.

– Hva med Mjaalands ­eksempler på at det tvert imot skjer en «eurofisering» av islam?

– For å ta ham på ordet sier Mjaaland egentlig at han har ­observert en liten integrering. Det burde vært mer naturlig å ta for seg hvorfor endringene ikke har vært mye større, sier Helgheim.

«Urovekkende tegn»

Helgheim avfeier ikke muligheten for at det har skjedd endringer på små felt, slik som imam-utdanningen ved TF, men mener samtidig det finnes «urovekkende tegn» på at noen muslimske miljøer i Europa blir mer ekstreme enn i Midtøsten.

– Ingen muslimske land har produsert så mange ­islamistiske ekstremister per muslim som Sverige og mange andre europeiske land, sier han.

DEBATT: «Islam må kunne kritiseres helt uten at muslimer legger premissene for måten det gjøres på»

Vil stanse støtte

Frps inn­vandringspolitiske talsmann trekker også frem problemet med at fremmede stater sender imamer til Norge.

– Regjeringen ser nå på ­muligheten for å stanse støtten til muslimske trossamfunn fra nasjoner som ikke praktiserer religionsfrihet eller oppfordrer til brudd på norske lover, sier han.

• Les intervjuet med Marius Mjaaland her

Les også:

Maria er den eneste kvinnen nevnt med navn i Koranen

• – Vi trenger en egen imamutdanning i Norge

Amina Wadud er kvinne – og imam. Fikk bombetrussel da hun skulle lede fredagsbønn

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion